fbpx

Milloin tekstisi on tyrmäävän valmis? Ota talteen copywriterin tarkistuslista!

Onko myyntitekstisi viimeistä silausta vaille valmis? Tekisikö mieli jo painaa vain sendiä ja toivoa parasta?  

Malta vielä ihan hetki!

Ennen kuin julkaiset tai lähetät hengentuotoksesi innokkaasti ja helpottuneena eteenpäin, se kannattaa ehdottomasti käydä vielä kertaallen ajatuksen – ja tämän copywriterin tarkistuslistan – kanssa läpi.

Panosta nimenomaan niihin viimeisiin silauksiin, sillä lähes AINA löytyy jotain korjattavaa tai muutettavaa. 

Kuten se vihoviimeinen typo, josta voisit vaikka “iankakkisesti” VANNOA , ettei sitä vielä edellisyönä ollut...

Viimeistelty teksti antaa sinusta aina ammattimaisen kuvan, ja siksipä listasin oheen parhaat vinkit myyntitekstin tarkistamiseen.

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

Tarkista ainakin nämä 13 asiaa ennen myyntitekstin julkaisua tai lähettämistä asiakkaalle:

1) Tavoite 

Täyttääkö teksti copywriting briefissä listatut tavoitteet (ja olethan siis täyttänyt copywriting briefin)? Mikä on myyntitekstin perimmäinen tarkoitus? Onko teksti kaiken kaikkiaan kirjoitettu niin houkuttelevasti, että se saa lukijan toimimaan? 

2) Rakenne

Ovatko “perustukset” kunnossa? Löytykö tekstistä kaikki myyntitekstin olennaisimmat elementit? Onko esittämisjärjestys selkeä, looginen ja luettava? Johdattaako se lukijaa vastustamattomasti kohti päämäärää ja mahdollista ostoa?

3) Sisältö

Onko asiaa sopivasti vai liian paljon – ja pysytkö asiassa? Keskittyykö myyntiteksti vain yhteen pääideaan – ja yhden tuotteen tai palvelun myymiseen kerrallaan? Toimivatko tekstin tyyli, sanavalinnat, lauserakenteet ja äänensävy saumattomasti yhteen?

Varmista, että karsit kaiken turhan ja keskityt vain olennaiseen.

4) Kohdeyleisö

Kenelle kirjoitat ja missä kanavassa? Onko teksti suunnattu oikealle kohdeyleisölle ja käytätkö sille sopivaa äänensävyä ja tyyliä? Lupaako myyntitekstisi ratkaista asiakkaasi ongelman tai jotenkin parantaa hänen elämäänsä? 

Puhutteleeko teksti suoraan ihanneasiakastasi ikään kuin se juttelisi hänen kanssaan? Ja ennen kaikkea keskittyyhän teksti enemmän lukijaan kuin sinuun? 

5) Positiointi

Tuotko tekstissä selvästi esiin, miksi asiakkaan pitäisi ostaa sinulta eikä kilpailijalta? Miten erotut muista? Mitä ainutlaatuista sinulla on tarjota verrattuna muihin? 

6) Otsikot

Saisiko pääotsikko sinut pysähtymään? Puhutteleeko se emotionaalisella tasolla? Houkutteleeko intro jatkamaan lukemista? Ovatko väliotsikot kiinnostavia ja vievät tarinaa eteenpäin?

7) Leipäteksti

Mikä on tekstisi keskeisin myyntiväittämä? Miksi lukija tarvitsee sitä, mitä sinulla on tarjota? Miten se voi auttaa heitä? Kertooko teksti koukuttavasti tuotteen tai palvelun tärkeimmistä hyödyistä ja ominaisuuksista? Mikä on tuotteen tai palvelun ehdottomasti suurin hyöty asiakkaalle? 

8) Visuaaliset elementit 

Onko tekstin layout miellyttävä silmälle? Onko tyhjä tila (engl. white space) otettu huomioon visuaalisten elementtien sommittelussa? Sopivatko kuvat luontevasti yhteen tekstin aiheen kanssa?

9) Tarjous & toimintakehotus

Onko mukana riittävästi todistusaineistoa ja muita sinetöintielementtejä myyntiväitteitä tukemassa?

Tietääkö lukija täsmälleen, mitä ostoksen jälkeen tapahtuu ja mitä hyötyä siitä olikaan?

Onko hinta perusteltu? Onko se esitetty siten, että myytävä tuote vaikuttaa arvokkaammalta kuin pyyntihinta? Saako oston yhteydessä mitään kylkiäisiä kaupan päälle? 

Muistatko kehottaa lukijaa toimimaan? Ja teetkö lukijalle kristallinkirkkaan selväksi, mitä tarkalleen ottaen haluat hänen tekevän myyntitekstin lopuksi?

10) Tyyli & luettavuus 

“Istuuko” teksti suuhun, kun luet sen ääneen? Oletko muokannut kaikki monimutkaiset rakenteet luettavampaan muotoon?

Käytätkö värikästä, mutta yksinkertaista ja helposti ymmärrettävää kieltä? Oletko varmistanut, että sanavalinnat (kuten adjektiivit ja verbit) ovat mahdollisimman kuvailevia ja vahvoja? 

Ovatko virkkeet ja kappaleet lyhyitä ja miellyttäviä lukea? Onko teksti uskottavaa, mutta kirjoitettu innostavalla ja energisellä tyylillä?

11) Oikeinkirjoitus

Oletko tehnyt kieliasun tarkistuksen? Eihän tekstistä löydy yhtään tahatonta kirjoitus- tai kielioppivirhettä tai muuta lapsusta? 

12) Tuoreet silmät

Oletko antanut tekstin “tekeytyä” yön yli? Tai onko kukaan muu lukenut tekstiäsi ja antanut siitä palautetta?

13) Lukijan saappaat

Jos astut lukijan saappaisiin, ostaisitko itse mainostamasi tuotteen?

Copywriterin tarkistuslista: yhteenveto 

Myyntitekstin kirjoittamiseen kuuluu tietysti monta vaihetta, jotka edeltävät vihoviimeistä tarkistusta. Ensimmäisenä niistä on perusteellisen taustatutkimuksen tekeminen, joka on hyvä tehdä huolella ennen kuin varsinainen kirjoitustyö alkaa.

Ja ennen kuin viimeisiin silauksiin päästään, tekstille pitää tehdä myös oikoluku (eli kieliasun tarkistaminen, jossa käydään läpi mm. lauserakenteet, välimerkit, ja kirjoitus- ja kielioppivirheet) ja sisällön editointi (“copy editing”), jossa se muotoillaan sisällön ja rakenteen osalta toimivaksi. 

Mutta sitten KUN pääset viimeistelyvaiheeseen ja voit ruksia yllä olevalta listalta mahdollisimman monta kohtaa, onneksi olkoon! Olet mitä todennäköisimmin kirjoittanut aika mainion markkinointitekstin, joka uppoaa yleisöönsä.

Ota muistilista talteen ja käytä sitä aina, kun haluat varmistaa myyntitekstisi läpimenon ja suotuisan vastaanoton asiakkaan päässä!

Voit vaikka printata sen tästä:

Kaipaatko apuja myyntitekstin tarkistukseen – tai copytaitojesi hiomiseen? 

Copywriterin tarkistuslista on erinomainen työkalu omien kirjoitustaitojen hiomiseen, mutta aina voi oppia lisääkin.

Jos haluat päästä copywritereiden parhaaseen A-ryhmään ja oppia rakentamaan koukuttavan myyntitekstin yksi elementti kerrallaan – aina taustatutkimuksen tekemisestä päälupauksen löytämiseen ja kauppojen sinetöintiin – lue lisää Fast 4 Copy -copywriting-verkkokurssista

Ja jos haluat ikioman luottolukijan, joka viilaa tekstit kanssasi huippukuntoon, tutustu sekä Copyverstaan että Tekstimestarin palveluihin. 

Kirjoittelemisiin!

P.S. Jos et ole täyttänyt vielä briefiä tai et tiedä, mikä copywriting brief on, tilaa CopyCampuksen uutiskirje! Brief on yksi MONISTA tilaajalahjoista, jonka saat pian uutiskirjeen tilattuasi…

Piditkö artikkelista? Jaa se tästä:

Ota talteen copywriterin tarkistuslista, jolla varmistat, että myyntitekstisi on valmis julkaistavaksi!

Twiittaa tämä

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

Joko olet mukana Fast Four Copy -kurssilla?


Opi rakentamaan vastustamattoman koukuttava myyntiteksti – yksi elementti kerrallaan.