fbpx

Näin hinnoittelet osaamisesi oikein: 4 veloitusperustetta ja niiden hyvät ja huonot puolet

Miten copywriterin tulisi hinnoitella työnsä?

Hinnoittelu on kysymys, jota varmasti kaikki freelancerit ja yrittäjät pyörittelevät mielessään.

Veloittaako käytetyn ajan perusteella? Vai määrän? Vai etukäteen sovitun könttäsumman mukaan? Mitä hinnoitteluperustetta kannattaisi milloinkin käyttää?

Tässä artikkelissa esittelen 4 eri veloitusperustetta, joita itsenäisenä yrittäjänä toimiva freelance-copy voi käyttää. Ne ovat:

Seuraavassa pieni katsaus kunkin veloitusperiaatteen hyviin ja huonoihin puoliin sekä esimerkkejä hinnoittelusta (hintaesimerkkeihin ei ole laskettu mukaan arvonlisäveroa).

1) Aikaperusteinen veloitus

Copywriting ja paras hinnoittelumalli: Aikaan perustuva veloitus.

Kun veloitus perustuu toimeksiantoon käytettyyn aikaan, kyse voi olla hinnoittelusta tunnin, päivän (joko puolikkaan tai kokonaisen), viikon tai kuukauden mukaan. 

Jos käytät aikaan perustuvaa veloitusta ja annat asiakkaalle arvion, miten kauan toimeksiannossa menee, muista tämä yksi sana:

“Vähintään”.

Painathan sen mieleen?

Älä siis sano näin:

“Arvioin, että työhön menee 4 tuntia.”

Vaan mieluummin näin: 

“Arvioin, että työhön menee vähintään 4 tuntia.”

Se antaa sinulle vähän pelivaraa, jos työhön uppoaa oikeasti odotettua enemmän aikaa. Näin kerrot myös työn tilaajalle, että arvio ei ole kiveen hakattu, vaan nimenomaan arvio. Silloin tilaajalle ei tule yllätyksenä tai järkytyksenä, jos työhön menee todellisuudessa enemmän aikaa kuin minimissään arvioit.

Pyri silti mahdollisimman realistiseen arvioon heti, josta lopullinen summa ei poikkea hätkähdyttävän paljon. Se antaa ammattimaisen vaikutelman ja kuvan siitä, että tiedät, mitä teet.

Aloittelevan copywriterin kannattaa tutustua Suomen freelance-journalistien palkkiosuosituksiin vuodelle 2024 ja siellä esimerkiksi kustannustoimittajan palkkiosuosituksiin. Niistä voit saada hyvin osviittaa hinnoitteluun:

 • tunnin työ 72 euroa
 • puoli työpäivää (3,75 tuntia) 270 euroa
 • yksi työpäivä (7,5 tuntia) 540 euroa
 • yksi työviikko (5 työpäivää) 2 700 euroa
 • neljä työviikkoa 10 800 euroa.

Aikamääräinen veloitus riippuu luonnollisesti paljon myös ammattitaidosta ja työkokemuksesta. Alkuvaiheessa uraa copywriterin tuntitaksa on yleensä vähintään 60 eurosta ylöspäin, kun taas kysytty ja kokenut tekstiammattilainen voi veloittaa ajastaan jo 120-200 euroakin per tunti. Se kuulostaa ehkä korkealta, mutta on hyvä muistaa, että ajan myötä taidot kehittyvät ja sinusta tulee nopeampi – tämä on syytä huomioida myös tuntitaksassa. 

Tuntihintaa on hyvä arvioida myös oman uskottavuuden kannalta ja miten positioit itsesi suhteessa kilpailijoihin: jos junior copywriter pyytää toimeksiannosta 4 h x 50 euroa ja senior copywriter samasta työstä 2 h x 100 euroa, voit pohtia, kumpi näyttää asiakkaan silmissä varteenotettavammalta vaihtoehdolta.

Esimerkkejä aikaperusteisesta veloituksesta:

 • Laskeutumissivu, vähintään 350 sanaa: 85 € per tunti
 • Markkinointiteksti katalogiin: ½ työpäivää à 247,5 € 

plussat

 • Aikaan perustuva veloitusperuste, etenkin tuntihinnoittelu, on tuttu ja yleisesti käytetty malli, joka ei selittelyjä kaipaa.
 • Tuntitaksa sopii pienimuotoisiin töihin ja esimerkiksi silloin, kun teet tuttuja "rutiinihommia" alihankintasopimuksella – ja varsinkin, jos teet niitä asiakkaan omissa tiloissa.
 • Isoissa projekteissa päiväveloitus voi olla psykologisesti tuntiveloitusta houkuttelevampi vaihtoehto. Asiakkaan silmissä 2 työpäivää näyttää todennäköisesti aika eriltä kuin 14 tuntia, vaikka loppusumma olisi sama.
 • Päiväveloitus on myös tuntiveloitusta joustavampi malli: saat itse päättää, montako tuntia työpäivääsi sisältyy.

Miinukset

 • Vaatii luottamuksellista suhdetta asiakkaan kanssa: Asiakas ei yleensä pysty valvomaan, vaatiiko työ oikeasti niin paljon aikaa kuin sanot ja voi olla siksi haluton ostamaan palvelua tuntihintaan.
 • Tuntimäärää on aina vaikeaa arvioida etukäteen, etenkin jos materiaaliin ei pääse kunnolla tutustumaan ensin – ja silti asiakas usein toivoo jotain arviota etukäteen.

Miten freelancerina toimivan copywriterin kannattaa hinnoitella työnsä? Lue lisää 4 veloitusperusteesta ja niiden hyvistä ja huonoista puolista!

Twiittaa tämä

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

2) Määrään perustuva veloitus

Määräperusteinen veloitus, mitä se tarkoittaa? Joskus se voi olla hyvä idea.

Voit veloittaa työstä myös määräperusteisesti eli esimerkiksi sana- tai sivumäärän mukaan. Vaikka esimerkiksi sanamäärää veloitusperiaatteena saatetaan usein parjata, tietyntyyppisissä toimeksiannoissa se voi olla ihan toimiva vaihtoehto. 

Esimerkkejä määräperusteisesta veloituksesta:

 • Hakukoneoptimoitu (SEO) blogikirjoitus, vähintään 750 sanaa: 0,50–1,00 € per sana
 • Tuotekuvausteksti, noin 2000 sanaa: 175-350 € per sivu

plussat

 • Sekä työn tekijä että tilaaja tietävät tarkkaan, mitä toimeksianto ja mahdollinen lisätyöstäminen tulevat maksamaan - edellyttäen, että tarvittavasta sanamäärästä on sovittu ennen työn aloittamista.
 • Sopii töihin, joissa nimenomaan tietyllä sanamäärällä on väliä tai merkkimäärä on rajattu.
 • Mitä enemmän kokemusta ja ammattitaitoa karttuu, sitä paremmin opit arvioimaan toimeksiannon vaatiman työpanoksen. Silloin urakkapalkasta tulee usein kannattavin hinnoittelumalli omien töiden laskuttamiseen.

Miinukset

 • Sanaveloituksessa korostuu määrä, ei laatu. Ei huomioi toimeksiannon vaativuustasoa ja paljonko aikaa sen työstämiseen menee. 
 • Jos tarvittavasta sanamäärästä EI ole sovittu ennen työn aloittamista, asiakkaalla voi herätä epäluulo, onko tekstiä yritetty väkisin pitkittää isomman palkkion toivossa.
 • Sivu voidaan ymmärtää monin eri tavoin. Sen pituus voi vaihdella fontin koon, rivivälin ja marginaalien mukaan. Siksi on hyvä kertoa, miten itse määrittelet sivun ja paljonko lasket sanoja per sivu. Silloin sivuveloitus on käytännössä rinnasteinen sanamääräveloitukseen, vain eri tavalla paketoituna.

3) Kiinteä kuukausiveloitus

Kiinteä kuukausiveloitus voi tarkoittaa tietyn palvelun tarjoamista tai tietyn tekstimäärän tuottamista kuukausittain.

Kiinteä kuukausittainen hinta on etukäteen sovittu veloitus, joka on usein sidottu yhteisesti sovittujen tekstituotosten määrään tai tiettyyn palveluun. Se voi tarkoittaa muun muassa tiettyä määrää toimeksiantoja per viikko tai vaikkapa tiettyä asiantuntijapalvelua asiakkaalle joka kuukausi. 

Otetaan pari esimerkkiä:

Digimarkkinointiyrittäjä voi tuottaa asiakkailleen tietyn määrän julkaisuja eri somekanaviin viikottain ja veloittaa palvelusta kiinteän kuukausihinnan. 

Copywriting-konsultti voi tarjota osaamistaan kiinteään kuukausihintaan ja olla asiakkaan käytettävissä parina päivänä kuukaudessa. Se voi tarkoittaa koulutusta, mainosten suunnittelua, workshopin vetämistä, copy-katselmointeja ja niin edelleen.

Esimerkkejä kiinteästä kuukausiveloituksesta:

 • Mini-somepaketti, sisältää 5 Facebook-julkaisua kuukaudessa ja enintään 3 h työtä: 225 €
 • Kolme päivää copywriting-asiantuntijapalvelua (6-8h/päivä): 2 000 €

plussat

 • Säännöllinen tulo joka kuukausi – voiko parempaa ollakaan? – tuo mielenrauhaa ja taloudellista turvaa, jota jokainen palkkatöistä yrittäjäksi siirtynyt kaiholla muistelee. Vahva suositus ja tavoittelemisen arvoinen veloitusperuste.

Miinukset

 • Vaatii erityisen huolellista taustatyötä ja tarkkoja laskelmia. Työmäärän arvioiminen ja sen hinnoittelu vie aikaa.
 • Pitkäaikainen sopimus on sitoutuminen, joka voi joskus tuntua rajoittavalta. Mieti siis tarkkaan, millaisen sopimuksen teet ja kenen kanssa.

4) Urakkapalkka

Könttäsuma eli urakkapalkka on hinnoitteluperusteena erinomianen hinnoittelumalli copywriting-toimeksiantoihin.

Urakkahinnoittelussa asiakas maksaa yhden könttäsumman per toimeksianto. Silloin asiakkaalle ei ilmoiteta, montako tuntia projektiin menee, vaan kokonaissumma koko urakasta. Siksi onkin tosi tärkeää, että osaat arvioida mahdollisimman tarkasti etukäteen, paljonko aikaa menee työn suorittamiseen, ja toimitat sen sovittuun takarajaan mennessä. 

Hinta-arviota laskiessa urakkapalkka on ehkä helpointa määritellä oman tuntihintasi kautta.

Jos tuntihintasi on 100 euroa ja arvioit, että työhön menee 14 tuntia, eli 14 h x 100, se näyttää potentiaalisen asiakkaan silmissä todennäköisesti hyvin erilaiselta kuin yksi könttäsumma, 1 x 1400. Yksi kertamaksu tekee työn kokonaishinnasta helpomman hahmottaa.

Kun siis laskutat työstäsi urakkapalkan, sinun ei tarvitse ilmoittaa asiakkaalle tuntihintaasi, vaikka olisitkin määritellyt sen itsellesi laskiessasi työlle hintaa. Tavallaan veloitat siis jälleen tuntihinnalla, joka on vain paketoitu asiakkaalle myyvempään muotoon. 

Esimerkkejä urakkapalkasta:

 • Tervetuloa-sähköpostisarja, sis. 10 sähköpostia: 1 500 €
 • Pitkä myyntisivu tuotelanseeraukseen: 2 500 €

PLUSSAT

 • Asiakkaalle voi olla helpompi myydä ns. avaimet käteen -palvelu, jossa yksi urakkahinta sisältää kaiken ja asiakas tietää etukäteen, millaiseen summaan varautua. 
 • Joskus työ tulee hoidettua arvioitua nopeammin.
 • Yksi pakettihinta on hyvä vaihtoehto, kun toimeksianto sisältää useamman tuotteen. 
 • Mitä enemmän kokemusta ja ammattitaitoa karttuu, sitä paremmin opit arvioimaan toimeksiannon vaatiman työpanoksen. Silloin urakkapalkasta tulee usein kannattavin hinnoittelumalli omien töiden laskuttamiseen.

Miinukset

 • Joskus työhön meneekin arvioitua kauemmin.
 • Kaikissa toimeksiannoissa saattaa tulla yllätyksiä, joihin ei voi itse vaikuttaa.
 • Toteutus voi osoittautua työläämmäksi kuin olit arvannut tai sitten asiakas on poikkeuksellisen vaativa ja olettaa, että voit hioa tekstiä loputtomiin samaan hintaan. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että kummallakin osapuolella on täysin selvät sävelet, mitä hintaan sisältyy, montako katselmointikierrosta ja palaveria, paljonko tekstiä tarvitaan, ja niin edelleen.

Arvioi hinta aina korkeammaksi kuin summa, jolla pääset nipin napin omillesi.

Se ei ole ahneutta, vaan järkevää liiketoimintaa, josta ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa.

Yhteenveto: Miten vapaan copywriterin kannattaa hinnoitella työnsä?

Copywriter: miten hinnoittelet työsi oikein?

Oman työn arvon määrittely on yksi haastavimpia asioita yrittäjyydessä. Hinta-arvion tekeminen on usein melkoista taiteilua ja siihen saattaa hurahtaa huomaamattoman paljon aikaa – eikä vaivannäköä aina edes palkita, kun tarjouspyynnön kysyjä ei tartukaan tarjoukseen. Siksi eri skenaarioita ja mahdollisia toimeksiantoja on hyvä miettiä etukäteen omaa hinnastoa laatiessa. 

Mutta mikä sitten on paras hinnoitteluperuste? 

Olen käyttänyt monia eri veloitusperusteita tilanteen mukaan, eikä tyhjentävää vastausta ole.

Kuten ylläolevista plussista ja miinuksista käy ilmi, kaikissa on hyvät ja huonot puolensa. Se, mitä hinnoittelumallia käytät, riippuu tietysti myös omasta työtilanteestasi ja siitä, mitä tavoittelet – ehkä et edes pysty sitoutumaan muihin kuin satunnaisiin pikkukeikkoihin ja veloitat niistä hyvillä mielin vain pienen korvauksen tuntihintana.

Tai ehkäpä toimintaperiaatteesi on, ettet ala yhtään millekään, ellei kyseessä ole mittava, useamman tonnin urakka. 

Jokainen toimeksianto on erilainen ja hinta täytyy arvioida aina erikseen ja huolella; se on yrittäjän elämää. Ja vaikka päällepäin hinnoittelumallit näyttävät asiakkaan silmissä erillisiltä, hinta-arviot ovat usein eri veloitusperusteiden yhdistelmiä. 

Jos esimerkiksi veloitat työstä tuntitaksalla, sinun täytyy luonnollisesti saada tietää, kuinka paljon tekstiä asiakas sinulta odottaa, jolloin hinta-arvio perustuu sekä aikaan että määrään.

Jos taas veloitat toimeksiannosta könttäsumman, sinulla täytyy olla ennakkoon jokin käsitys siitä, paljonko työhön pitää varata aikaa, vaikka asiakkaalle projektiin käytettyjä tunteja ei eritellä.

Ja jos tarjoat asiakkaalle vaikkapa copykritiikkejä kiinteänä  kuukausiveloituksena, jokin raja katselmoitavalle tekstimäärälle pitää asettaa. Ei ole ihan samantekevää, sisältyykö palveluun viisi vai viisikymmentä sivua copyeditoitavaa tekstiä. 

Mutta entä se taloudellisesti kannattavin vaihtoehto?

Vaikka parasta hinnoitteluperustetta onkin vaikea nimetä, taloudellisesti kannattavimman vaihtoehdon löydät tästä artikkelista, jos palaat vähän taaksepäin ja katsot, mitkä vaihtoehdot ovat kauimpana toisistaan rahallisesti.

Kuten näet, tunti- ja sanamäärään perustuvat esimerkkihinnat ovat kaukana siitä, mitä kiinteä kuukausiveloitus ja urakkapalkka voivat olla.

Ota nämä vinkit talteen ja vältät yleisimmät sudenkuopat hinnoittelussa. 

Mitä tahansa hinnoitteluperustetta käytätkin, varaudu aina yllätyksiin ja laske hintoihin pelivaraa. Siksi on ehdottoman suositeltavaa arvioida hinta korkeammaksi kuin summa, jolla pääset nipinnapin omillesi. Se ei ole ahneutta, vaan järkevää liiketoimintaa, josta ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa. 

Siten varmistat, ettei elämästäsi yrittäjänä tule pelkkää kituuttamista suu säkkiä myöten. Se ei kuitenkaan liene syy, miksi ryhdyit yrittäjäksi? Työn tilaajan lisäksi myös sinulla on täysi oikeus nauttia työsi – ja osaamisesi – hedelmistä. 

Lukuvinkki:

Ambirge, Ash. (2020). Näytä keskaria huijarisyndroomalle ja elä juuri kuten haluat. Suomentaneet Mirka Pohjanrinne & Päivi Vuoriaro. Helsinki: Viisas Elämä.

Mikä on kannattavin hinnoittelumalli copywriterin työssä? Lue lisää täältä!

Twiittaa tämä

Joko olet mukana 4 askelta myyvän tekstin mestariksi -kurssilla?


Opi rakentamaan vastustamattoman koukuttava myyntiteksti – yksi elementti kerrallaan.