fbpx

52 verkostoitumisvinkkiä yrittäjälle – ihmissuhdepiirakasta menestyvän verkoston luomiseen

Ihmissuhdepiirakka verkostoitumisen apuna – visuaalinen työkalu tärkeimpien kontaktien kartoittamiseen ja verkoston laajentamiseen yrittäjille

Verkostoituminen on nykyajan liiketoiminnassa ja henkilökohtaisessa kehityksessä aivan ratkaisevan tärkeä taito. Se ei ole pelkkää käyntikorttien kömpelöhköä sujauttelua ventovieraan käteen tai pinnallista (ja piinallista?) small talkia pakkopullalta tuntuvissa tapahtumissa, vaan loistava mahdollisuus kartoittaa uusia tilaisuuksia niin yrittäjille kuin muillekin ammattilaisille.

Vaikka ajatus laajan, esimerkiksi yli sadan henkilön verkoston ylläpitämisestä voi monista tuntua haastavalta ellei suorastaan mahdottomalta ajatukselta, todellisuudessa useimmilla meistä on jo olemassa huomattavasti laajempi verkosto kuin mitä olemme hoksanneet edes ajatella. 

Tällaisen verkoston kartoittaminen ja tehokas hyödyntäminen vaatii kuitenkin systemaattista lähestymistapaa.

Siksi ajattelin tässä artikkelissa käydä läpi olennaisimmat syyt, miksi verkostoituminen kannattaa ja jakaa kanssasi oivan työkalun omien kontaktiverkostojen kartoittamiseen. 

Lopuksi saat myös 52 nimenomaan yrittäjille suunnattua verkostoitumisvinkkiä, joita voit testata vaikkapa kerran viikossa vuoden ajan.

Mitä verkostoituminen on?

Mutta aloitetaan siitä, mitä verkostoituminen on ja mitä se  oikeastaan tarkoittaa.

Verkostoituminen tarkoittaa suhteiden luomista ja ylläpitämistä ihmisten välillä, mikä auttaa saavuttamaan tavoitteita ja hyödyntämään sosiaalista pääomaa. Se voi tapahtua yksityiselämän ohella niin opiskelu- kuin työelämässäkin, ja se perustuu luottamukseen ja yhteisiin intresseihin. 

Verkostot tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia tiedon jakamiseen, yhteistyöhön ja uusien yhteistyökumppaneiden löytämiseen. Verkostoituminen ei ole pelkkää kontaktien keräämistä, vaan vaatii aktiivista osallistumista ja tuo molemminpuolista hyötyä.

Mitä eroa on verkostoitumisella ja asiakashankinnalla?

Osa näistä vinkeistä voi kuulostaa siltä, että ne pätevät myös asiakashankintaan. Ja niin ne pätevätkin.

Verkostoituminen ja asiakashankinta liippaavat jossain määrin läheltä toisiaan, mutta niiden välillä on merkittävä ero: tavoite.

Verkostoituminen keskittyy pitkän aikavälin suhteiden rakentamiseen ja luottamuksen luomiseen. Se on vuorovaikutusta, joka ei tähtää suoraan myyntiin, vaan yhteyksien ja mahdollisuuksien luomiseen tulevaisuutta varten. 

Asiakashankinta puolestaan on tavoitteellista ja tuloslähtöistä toimintaa, jossa pyritään saamaan asiakkaita ja kasvattamaan myyntiä nopeasti. 

Verkostoituminen siis vähän kuin puutarhan hoitamista: se vaatii aikaa ja huolenpitoa, mutta kantaa hedelmää pitkällä aikavälillä. 

Asiakashankinta on pikemminkin verrattavissa sadonkorjuuseen, jossa kerätään konkreettiset hyödyt. Molemmat ovat tärkeitä yrityksen menestykselle, mutta ne palvelevat eri tarkoituksia ja täydentävät toisiaan.

Miksi kannattaa verkostoitua?

Verkostoitumisen merkitys liiketoiminnassa on kiistaton. Sanonta "Tärkeää ei ole se, mitä tietää, vaan se, kenet tuntee" on harvinaisen totta etenkin yrittäjien kohdalla. 

Laaja ja monipuolinen verkosto ei ainoastaan edistä uusien asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden löytämistä, vaan toimii myös arvokkaana tukiverkostona haastavissa tilanteissa. Lisäksi se voi avata aivan uudenlaisia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen.

Kuvitellaan esimerkiksi, että sinulla on loistava bisnesidea, mutta tarvitsisit jonkun pätevän nettisivujen tekijän. Omien verkostojen puoleen kääntymisen ansiosta ratkaisu voi löytyä yllättävän läheltä, vaikkapa oman salibandyjoukkueen kautta. 

Tätä voidaan ajatella myös toisinpäin: ehkä olet ryhtynyt itse yrittäjäksi ja olet vasta aloittelemassa toimintaa nettisivujen tekijänä. Jotta saisit vähän tuulta siipien alle, voit kertoa LinkedInissä uudesta yrityksestäsi ja pyytää entisiä kollegoita ja tuttuja levittämään sanaa. 

Uusiin ihmisiin tutustuminen on loistotilaisuus oppia eri alojen ammattilaisilta, löytää sparrausapua ja saada ideoita kiinnostavista yhteistyömahdollisuuksista. Samalla voit luoda uusia liiketuttavuuksia ja vahvistaa sekä omaa että yrityksesi brändiä.

Kannattaa siis omistaa hetki sille, että mietit, keitä kaikkia nykyisissä verkostoissasi on ja miten voit saada heidän kauttaan sanan kiirimään. 

Tässä konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä kaikkea verkostoituminen voi tuoda elämääsi:

Ammatillisia hyötyjä:

  • Yhteyksien kautta voit löytää uusia yhteistyökumppaneita tai uusia tilaisuuksia, jotka vievät urasi tai yrityksesi seuraavalle tasolle.

  • Verkosto auttaa pysymään ajan tasalla alan trendeistä ja uusista kehityksistä.

  • Uusien asiakkaiden tavoittaminen on helpompaa suositusten ja kontaktien kautta.

  • Kehität omaa osaamistasi.

Henkilökohtaisia hyötyjä:

  • Parannat itseluottamustasi ja viestintätaitojasi.

  • Saat arvokasta vertaistukea.

  • Keskustelut eri alojen ihmisten kanssa laajentavat näkökulmia ja tuovat uusia ideoita.

Muita hyötyjä:

  • Säästät kustannuksissa, sillä kontaktien kautta voit löytää esimerkiksi palveluita tai tuotteita edullisempaan hintaan.

  • Voit hyödyntää yhteisiä resursseja, kuten yhteisiä tiloja tai osaamista.

  • Saat uusia ideoita ja inspiraatiota.

Verkostoitumisessa tärkeintä on vastavuoroisuus ja aito kiinnostus muita kohtaan.

Kenen kannattaa verkostoitua? 

Verkostoituminen on taito, jonka kuka tahansa voi oppia. Vaikka monille ajatus verkostoitumisesta voi tuntua haastavalta, se ei edellytä sitä, että olisit sosiaalisesti poikkeuksellisen taitava tai ekstrovertti, joka on kuin kala vedessä missä vain. 

Aitous ja vilpitön kiinnostus muita ihmisiä kohtaan ovat usein tärkeämpiä kuin karismaattinen esiintyminen.

Verkostoituminen ei myöskään tarkoita sitä, että sinun on pakko juosta verkostoitumistapahtumasta toiseen ventovieraiden perässä vimmatusti käyntikorttiasi heilutellen.

Kyse on ennemminkin vuorovaikutuksesta, jossa molemmat osapuolet hyötyvät. Esimerkiksi, jos sinä autat ystävääsi löytämään uuden työn, hän voi myöhemmin auttaa sinua. 

On myös hyvä muistaa, että ihmisten elämäntilanteet ja roolit muuttuvat. Tänään työnhakijana oleva henkilö voi pian ollakin se, joka haastattelee sinua hakemaasi työpaikkaan.

Ihmissuhdepiirakka: Oiva työkalu omien verkostojen kartoittamiseen

“Ihmissuhdepiirakka” (engl. networking pie chart) on yksinkertainen mutta yllättävänkin tehokas työkalu omien sosiaalisten verkostojen kartoittamiseen ja analysointiin. Se on mainio keino etenkin aloitteleville yrittäjille asiakashankintaan, mutta hyödyllinen myös jo olemassa oleville yrittäjille, kun yritystoiminta kaipaa vähän uutta potkua ja kenties uudenlaista suuntaa.

Ihmissuhdepiirakan avulla saat nopeasti kokonaisvaltaisen kuvan verkostosi laajuudesta ja moniulotteisuudesta – ja ennen kaikkea mahdollisuuksista, jotka ovat aivan käsiesi ulottuvilla, mutta joita et ole ehkä aiemmin huomannut edes ajatella.

Piirakan laatiminen on superhelppo keino visualisoida, millaisia kontakteja sinulla on elämän eri osa-alueilta – aina perheenjäsenistä naapureihin, ystäviin, ja kollegoihin. 

Tässä yksi esimerkki, miltä kontaktipiirakka voi näyttää:

Esimerkki ihmissuhdepiirakasta

Mikä on ihmissuhdepiirakka? Entä miten voit hyödyntää sitä verkostoitumisessa? Ota vinkit talteen CopyCampuksen blogista! #copycampus #ihmissuhdepiirakka #verkostoituminen

Julkaise

Seuraavaksi perehdytään tarkemmin ihmissuhdepiirakan “reseptiin” ja millaisista ainesosista se koostuu. 

Näin laadit ihmissuhdepiirakan ja otat sen hyödyt käyttöön

Ihmissuhdepiirakan laatiminen ei vaadi mitään erityistä luovuutta tai teknisiä taitoja, eikä myöskään mitään erikoistyökaluja – tarvitset ainoastaan kynää, paperia ja ripauksen viitseliäisyyttä.

Jos haluat, voit tehdä piirakan myös vaikkapa PowerPointilla tai Google Slidesilla. Tärkeintä on saada konkreettinen kuva siitä, kenen kanssa olet yhteydessä – ja kenen kanssa sinun kannattaisi olla.

Katsotaan seuraavaksi, miten laadit ihmissuhdepiirakan ja miten voit visualisoida verkostosi, tunnistaa niiden vahvuudet ja löytää uusia mahdollisuuksia. 

  1. Piirrä ympyrä ja lisää itsesi sen keskelle. Jaa piirakka osiin ja ihmiset eri kategorioihin, kuten esimerkiksi perhe, ystävät, opiskelukaverit, entiset ja nykyiset kollegat tai asiakkaat, naapurit ja harrastuskaverit ja niin edelleen.
     
  2. Kirjoita jokaiseen osioon vähintään 5-10 nimeä tai niin monta kuin keksit. Tämä auttaa sinua hahmottamaan, kuinka monipuolinen ja laaja verkostosi on jo nyt.

  3. Laajenna kutakin osiota. Mieti, keitä nämä ihmiset tuntevat. Esimerkiksi perhepiiristä saattaa löytyä serkku, joka työskentelee mutkan kautta suoraan samalla alalla kuin sinä, tai sitten entinen kollegasi voi tuntea jonkun, joka on töissä unelmiesi työpaikassa. 

  4. Keskity tärkeimpiin kontakteihin. Voit korostaa tärkeimmät kontaktit jokaisesta osiosta joko värein tai asettamalla ne tärkeysjärjestykseen, jossa 1 tarkoittaisi tosi tärkeää tai läheistä kontaktia ja 5 puolestaan etäistä kontaktia. Tarkoitus ei ole mitenkään arvostella heitä vaan auttaa sinua ymmärtämään, keneen kannattaa olla yhteydessä.
     
  5. Tarkastele verkostojasi. Ovatko kaikki sektorit tasapainossa? Olisiko joillain osa-alueilla syytä pyrkiä laajentamaan verkostoja? Jos esimerkiksi sosiaalisen median kontaktisi ovat vähäiset, voit aktivoitua LinkedInissä, kommentoida alan asiantuntijoiden julkaisuja tai liittyä uusiin keskusteluryhmiin. Mieti, mikä somekanava voisi sinun kohdallasi olla se kaikkein toimivin. 

  6. Mieti, mitä tavoittelet ja miten haluat auttaa kohdeyleisöäsi. Mieti, mikä olisi paras tapa verkostoitua eri kontaktien kanssa (tästä lisää vinkkejä alla) ja miten voisit markkinoida osaamistasi eri verkostoille. Muista, että kohderyhmääsi kiinnostaa aina se, mitä he voivat hyötyä tuotteistasi tai osaamisestasi. 

  7. Laadi toimintasuunnitelma yhteydenpidolle. Hyvät suhteet vaativat huolenpitoa, joten pidä yllä suhteita verkostoosi aktiivisesti. Aseta konkreettiset tavoitteet, miten aiot ottaa ihmisiin yhteyttä ja kuinka usein. 

Voit esimerkiksi päättää, että teet yhden verkostoitumistoimenpiteen vähintään kerran viikossa, eikä siitä tingitä (jatka lukemista niin saat 52 vinkkiä, mitä nämä vinkit voisivat käytännössä tarkoittaa). Pienillä mutta säännöllisillä teoilla pidät verkostosi aktiivisena!

52 verkostoitumisvinkkiä: Toimintasuunnitelma piirakan hyödyntämiseen 

Nyt ihmissuhdepiirakkasi on valmis ja on aika ottaa se hyötykäyttöön! Nyt olet siis kartoittanut verkostosi ja poiminut sieltä potentiaalisimmat kontaktit, joihin ottaa tai pitää yhteyttä. 

Mutta miten se onnistuisi parhaiten? Miten ylläpitää yhteyksiä ja ennen kaikkea laajentaa verkostoa?

Tässäpä 52 vinkkiä verkostoitumiseen, vaikka yksi vuoden jokaiselle viikolle:

  1. Aseta täsmällisiä tavoitteita. Päätä, että teet ainakin yhden jutun verkostoitumisen edistämiseksi joka viikko. Mitä enemmän sen parempi tietysti, mutta älä aseta rimaa liian kunnianhimoisiin korkeuksiin. 

  2. Ala pitää verkostoitumispäiväkirjaa. Kirjoita ylös, keihin olet ollut yhteydessä, mistä olette keskustelleet ja mitä seuraavia askeleita voisit ottaa. Tämä auttaa sinua muistamaan pienet, mutta tärkeät yksityiskohdat, kuten yhteiset kiinnostuksen kohteet tai lupauksen palata asiaan. Päiväkirja voi myös auttaa sinua seuraamaan omaa kehitystäsi verkostoitumisessa.

  3. Kerro perheenjäsenillesi ja kavereillesi tavoitteistasi ja kysy, tuntisivatko he ketään, joka voisi auttaa – tai jota sinä voisit auttaa.

  4. Jaa omaa asiantuntemustasi ja tarjoa hyödyllisiä vinkkejä, jotka tuottavat arvoa muille. Tämä tuo saman alan ihmisiä verkostoosi ja luo sinusta vaikutelman osaavana asiantuntijana.

  5. Osallistu keskusteluihin niissä somekanavissa, joissa sinulle sopivimmat kontaktit ovat aktiivisimpia. Kommentoi, tykkää ja jaa muiden sisältöjä, mikä lisää näkyvyyttäsi ja auttaa sinua luomaan suhteita.

  6. Rohkene avata suusi myös muualla kuin somekanavissa. Verkostoituminen ei välttämättä edellytä jatkuvaa ramppaamista isoissa tapahtumissa tai megaluokan messuilla. Usein riittää, että avaat suusi ja kerrot, millaista apua kaipaat tai ketä voit itse auttaa. 

  7. Valmistaudu etukäteen. Harjoittele huolella esittelyäsi ja mieti keskustelunaiheita etukäteen, jotta tunnet olosi varmemmaksi.

  8. Pyydä entisiä työ- tai opiskelukavereita lounaalle ilman sen kummempaa agendaa tai järjestelyitä. Kaikilla on aina kiire, mutta syöminen yhdessä ex tempore -tyyliin matalalla kynnyksellä on mutkaton keino vaihtaa kuulumisia usein ja pitää suhteita yllä. Harvemmin kaikki pääsevät paikalle yhtä aikaa, mutta yleensä ainakin joku pääsee. Ne pääsevät, ketkä pääsevät, ja sillä sipuli, ja seuraavalla kerralla uusi yritys.

  9. Pyydä suosituksia aina projektin tai toimeksiannon päätteeksi. Kysy, tuleeko heillä mieleen omista verkostoistaan ketään, joille he voisivat suositella sinua. Tee siitä mahdollisimman mutkatonta: yksi tai kaksikin mahdollista suosittelua riittää.

  10. Anna suosituksia aina kun joku pyytää niitä ja tee niin heti tai muuten se unohtuu. Ja mikä vielä parempi: kruunaa jonkun päivä ja tee niin pyytämättä. Muista, että asiakaspalautteet ovat kullanarvoisia kenelle tahansa yrittäjälle. Jos olet ollut tyytyväinen palveluun, älä jätä sitä kertomatta vain siksi, että se vaatii sinulta ehkä muutaman minuutin vaivannäön. 

  11. Hyödynnä vanhoja kunnon ilmoitustauluja esimerkiksi ruokakaupassa tai kirjastossa. Vaikka tämä on tietysti ennen kaikkea asiakashankintaa, on se myös keino laajentaa verkostojasi.

  12. Kerro harrastuskavereillesi, mitä teet työksesi. Pyydä heitä vinkkaamaan sinusta eteenpäin, jos he sattuvat tietämään jonkun, joka voisi tarvita osaamistasi.

  13. Osallistu verkostoitumistapahtumaan, vaikka kokisitkin olevasi introvertti ja ajatus “minglaamisesta” herättää sinussa puistatuksia. Mutta kun huolella mietit hissipuheesi sisällön etukäteen ja harjoittelet sitä kotona peilin edessä, esittäytyminen muille ei tunnu niin kankealta.

  14. Osallistu illanviettoon päivätapahtuman jälkeen. Tutustuminen muihin voi olla huomattavasti helpompaa sitten, kun ns. virallinen ohjelma on ohi. Sinulle voi paljastua illan mittaan myös yllättäviä asioita ihmisistä, mikä voi olla hyvä osoitus myös siitä, keneen kannattaa oikeasti tutustua ja keneen ei. 

  15. Vaihda käyntikortteja ja ala seurata uusia tuttavuuksia somessa heti tapahtuman jälkeen. Jos lähetät heille LinkedIn-kutsun, lähetä yhteyspyynnön mukana henkilökohtainen kiitosviesti.

  16. Pidä aktiivisesti yhteyttä nykyisiin asiakkaihisi. Näytä, että välität, ja palkitse asiakkuudesta tarjoamalla jotain ekstraa, kuten ylimääräistä konsultaatiota tai jokin muu kiitoslahja.

  17. Muista, että sinnikkäin lintu madon nappaa. Verkostoituminen vaatii sisua ja sinnikkyyttä. Jos et saa vastakaikua heti, älä anna periksi vaan yritä uudelleen. Ja siihen liittyen…

  18. Älä masennu, vaikka joutuisit ghostatuksi. Ghostaaminen on valitettava ajan ilmiö, myös työelämässä. Vaikka on annettu ymmärtää muuta, ihmiset saattavat vain haihtua taka-alalle eteerisesti kuin haamut ja lopettaa yhteydenpidon selityksiä antamatta.

    Ehkä olet joutunut kokemaan sen potentiaalisen asiakkaan kanssa tai työnhaussa: rekrytoijasta ei lupauksista huolimatta kuulu enää kuraustakaan haastattelun jälkeen, vaikka olit jo tosi pitkällä prosessissa ja sinulle on ehditty luvata yhtä sun toista.

    Tätä on tietysti hyvin vaikea ymmärtää kaikkien niiden, joilla on edes jonkinlaiset käytöstavat. Mutta älä jää murehtimaan tätä liikaa. Usein kyse on puhtaasti kiireestä, ylikuormituksesta tai unohtamisesta, eikä vika ole sinussa. Etkä sitä paitsi todennäköisesti kaipaa näitä ghostaajia verkostoosi muutenkaan. 

  19. Tunnista realiteetit. Verkostoituminen on usein pitkän aikavälin peliä, jossa todennäköiset konversioprosentit voivat olla pieniä – esimerkiksi kaksi sadasta on jo hyvä saavutus. Vaikka saisit kymmeniä uusia nimiä verkostoosi, on mahdollista, että suurin osa heistä jää vain nimiksi. Tämä on luonnollista ja osa prosessia. Jokainen yhteys kuitenkin kasvattaa mahdollisuuksien verkostoa, ja joskus juuri yllättävät kontaktit voivat avata ovia tulevaisuudessa.

  20. Pyydä apua. Jos työrintamalla on ollut vähän hiljaista, kerro reippaasti, että olet käytettävissä ja valmiina ottamaan vastaan uusia projekteja. Pyydä avoimesti verkostolta apua sanan levittämisessä. Joku tuntee aina jonkun. 

  21. Ehdota vaihtokauppoja. Myös palveluiden vaihtaminen päittäin yrittäjien kesken on mainio keino verkostoitua ja päästä esittelemään osaamistaan, kunhan se tehdään hyvässä yhteisymmärryksessä ja tasapuolisesti. 

  22. Kokeile coworking-tiloja. Vuokraa coworking-tila vaikkapa kuukaudeksi ja katso, mitä tapahtuu. Printtaa työpisteellesi pikku ständi, jossa kerrot, kuka olet ja mitä teet, ja kehota rohkeasti pysähtyä juttelemaan.

  23. Hanki mentori. Mentori voi olla korvaamaton tuki, joka voi ohjata sinua eteenpäin kokemuksensa ja asiantuntemuksensa ansiosta. Hyvä mentori osaa tarjota uusia näkökulmia, auttaa päätöksenteossa ja esitellä sinut omille kontakteilleen. Mieti, kuka alallasi tai sen ulkopuolella voisi opastaa sinua, ja ota heihin rohkeasti yhteyttä – useimmat kokeneet yrittäjät ovat valmiita auttamaan. Selvitä myös, löytyykö paikkakunnaltasi yrityskummitoimintaa tai kauppakamarin tarjoamia mentorointipalveluita, joista voisi olla sinulle hyötyä.

  24. Ryhdy mentoriksi. Jos olet jo kokenut yrittäjä, harkitse itse ryhtymistä yrityskummiksi tai mentoriksi. Yrityskummitoiminnan kautta voit jakaa osaamistasi ja kokemuksiasi sekä auttaa muita yrittäjiä kehittämään liiketoimintaansa. Mentorointi ei ole vain tuen antamista, vaan myös oppimista – saat uusia näkökulmia ja pääset osaksi laajempaa verkostoa.

  25. Tarjoa harjoittelupaikkoja opiskelijoille. Ota yhteyttä paikallisiin oppilaitoksiin ja tarjoa opiskelijoille harjoittelupaikkaa tai -töitä. Se on paitsi loistava keino auttaa nuoria osaajia pääsemään alkuun urallaan, mutta vahvistaa myös yrityksesi mainetta vastuullisena ja houkuttelevana työnantajana. Samalla luot kontakteja tulevaisuuden osaajiin, jotka voivat olla arvokas osa tiimiäsi jatkossa. Opiskelijoiden tuoreet näkemykset ja ideat voivat avata aivan uusia mahdollisuuksia myös omalle liiketoiminnallesi.

  26. Kuuntele enemmän kuin puhut. Yksi tehokkaimmista tavoista luoda merkityksellisiä suhteita on osoittaa aitoa kiinnostusta toista kohtaan. Esitä avoimia kysymyksiä, kuuntele aktiivisesti ja anna ihmisten tuntea itsensä tärkeiksi. Ehdota jollekin nimekkäälle toimijalle alallasi, että voisit tehdä heistä haastattelun omille nettisivuillesi tai podcastiin.

  27. Luo oma tapahtuma. Verkostoituminen ei tarkoita vain muiden tapahtumiin osallistumista. Järjestä itse vaikkapa yhteinen aamupalatilaisuus tai rento afterwork-hetki, jossa jaat oman alasi tuoreimpia vinkkejä.

  28. Auta omaa verkostoasi verkostoitumaan. Kaipaatko hauskaa ideaa ohjelmanumeroksi omaan tapahtumaasi? Järjestä “verkostoitumislotto”!

    Kirjoita osallistujien nimet lappuihin ja laita ne arvontakulhoon. Jokainen osallistuja nostaa yhden nimen ja saa pariksi arvonnassa valitun henkilön. Anna osallistujille tehtävä, kuten haasta heidät selvittämään vähintään kolme asiaa, jotka yhdistävät heitä – olipa se harrastus, lempiruoka tai urapolku, tai miten he voisivat auttaa toisiaan. Tällainen lähestymistapa rohkaisee osallistujia tutustumaan toisiinsa ja auttaa luomaan yhteyksiä, jotka eivät ehkä muuten olisi syntyneet.
     
  29. Hyödynnä tarinankerrontaa kaikissa mahdollisissa kanavissa. Tarinankerronnan voima ei ole himmennyt ja toimii erinomaisesti myös verkostoitumisen apuvälineenä. Kerro avoimesti omista onnistumisistasi ja haasteistasi. Tämä tekee sinusta samaistuttavan ja auttaa muodostamaan syvemmän yhteyden lukijaan.

  30. Tee itsellesi (verkostoitumis)haaste. Päätä, että tapaat yhden uuden ihmisen viikossa kuukauden ajan, ja pidä kirjaa siitä, mitä opit jokaisesta tapaamisesta. Tai olipa haasteen teemana mikä tahansa, voit tehdä siitä myös julkisen ja kutsua muut mukaan tsemppaamaan sinua. Anna säännöllisesti tilannepäivityksiä, miten haaste edistyy. Ideana on antaa muille mahdollisuus oppia sinulta (ja sinusta) ja tutustua paremmin siihen, mitä teet.

  31. Organisoi hyväntekeväisyystempaus tai osallistu sellaiseen. Kutsu verkostosi mukaan ideointiin ja toteutukseen – yhdessä voitte saada aikaan enemmän. Jos kaavailet esimerkiksi jonkinlaisen keräyksen järjestämistä, muista aina tarkistaa, tarvitaanko sitä varten erillinen lupa.

    Voit tarjota myös aineettomia lahjoja, kuten osaamista tai palveluita. Miten sinä voisit omalta osaltasi tukea esimerkiksi vähävaraisia perheitä tai paikallisia avustusjärjestöjä? Miten saisit muut yrittäjät tempaukseen mukaan?

  32. Kutsu ihmisiä yhteiseen projektiin. Esimerkiksi yhteistyöartikkelin kirjoittaminen, webinaarin järjestäminen tai yhteinen somekampanja voi tuoda sinut yhteen muiden ammattilaisten kanssa. Perusta projektia varten oma ryhmä Facebookissa, Discordissa, WhatsAppissä tms. Tai käytä hashtagia, jonka kautta osallistujat voivat jakaa edistymistään ja keskustella projektista.

  33. Järjestä virtuaaliset aamukahvit. Kutsu pieni porukka eri aloilta Zoomiin tai Teamsiin rennon aamukahvittelun merkeissä. Luo keskustelulle kiinnostava teema, kuten “Tulevaisuuden trendit alallamme”.

  34. Julkaise lista idoleistasi ja kerro, miksi ihailet heitä. Kirjoita blogipostaus tai somepäivitys, jossa listaat ihmisiä, jotka ovat inspiroineet sinua urallasi tai auttaneet sinua alkuun. Tämä voi johtaa hedelmällisiin keskusteluihin, kun ihmiset löytävät itsensä listalta.

  35. Lähetä postikortti. Postikortti on yksinkertainen mutta persoonallinen tapa ilahduttaa kontaktiasi digiajan viestitulvassa. Valitse hauska tai inspiroiva kortti ja kirjoita lyhyt, ystävällinen viesti. Pienellä eleellä voi olla iso vaikutus, joka auttaa sinua erottumaan joukosta.
     
  36. Perusta lukupiiri ja verkostoidu kirjojen kautta. Valitse ajankohtainen tai inspiroiva kirja alaltasi ja kutsu ihmisiä keskustelemaan sen teemoista. Jokainen voi esimerkiksi kertoa muille kirjasta yhden sitaatin, jonka koki erityisen merkitykselliseksi, tai jakaa oman lempikirjansa, joka heidän mielestään kaikkien tulisi lukea. Bonusvinkki: voit myös tarjota lukupiirin oheen pientä purtavaa – hyvän ruoan äärellä syntyy aina loistavia ideoita!

  37. Käännä kilpailu yhteistyöksi. Jos tiedät kilpailijan, jonka kanssa voisit tehdä jotain yhdessä, ehdota heille yhteistyötä. Mikään ei yhdistä kahta kilpailijaa niin tehokkaasti kuin taistelu yhteisen tavoitteen puolesta.

  38. Kysy “Mitä voin tehdä hyväksesi?” Tämä kysymys on sekä tehokas että yllättävän vähän käytetty. Kun tarjoat vilpittömästi apuasi, se muistetaan pitkään.

  39. Ota post-it-lapuista kaikki tehot irti. Käsinkirjoitettu viesti on yksinkertainen, mutta tehokas tapa jäädä mieleen. Jätä ystävällinen post-it-lappu coworking-tilan kahvinkeittimen viereen, jossa lukee esimerkiksi: “Hei, etsitkö graafista suunnittelijaa? Jutellaan kahvitauolla lisää! T. [nimesi]”. 

  40. Kokeile "avointa kutsua". Lähetä somessa viesti: “Haluan laajentaa verkostoani ja löytää uusia tuttavuuksia, joiden kanssa vaihtaa ajatuksia [alalta]. Kiinnostaako kahvitreffit tai pikainen Zoom-tapaaminen?” Saatat yllättyä positiivisesti vastausten määrästä.

  41. Tee unelmakartta ja jaa se. Kerro verkostollesi unelmistasi ja miten olet ajatellut toteuttaa ne. Ehkä joku tuntee juuri oikean henkilön, joka voi viedä sinua lähemmäs haaveiden toteutumista – ja ehkä joku muukin innostuu tekemään oman unelmakarttansa.

  42. Auta jonkun unelmaa toteutumaan. Jos kuulet, että joku haaveilee esimerkiksi podcastin aloittamisesta tai kirjaprojektista, tarjoa apua ilman vastapalveluksen odotusta. He muistavat sen.

  43. Anna suositus pyytämättä ja yllättäen. Kehu sosiaalisessa mediassa jotain ihmistä, palvelua, tai yritystä pyyteettömästi. Siitä harvemmin seuraa mitään huonoa, päinvastoin. Hyvä ruokkii hyvää.

  44. Järjestä “karonkka” projektin päätteeksi. Kutsu ison rutistuksen jälkeen kaikki mukana olleet rentoon tilaisuuteen juhlistamaan saavutuksia. Siitä jää mukava muisto.

  45. Jaa oppimiskokemus. Osallistuitko kurssille, josta oli sinulle suuresti hyötyä? Jaa kokemuksesi somessa ja kerro, mitä konkreettista opit ja miten olet soveltanut oppimaasi käytännössä. Muista tägätä kurssin tekijä. Tämä ei ole vain kohteliasta vaan voi avata oven yhteistyölle.

  46. Järjestä kysely. Laadi kysely, jossa kartoitat esimerkiksi yhteistyöideoita, alan trendejä tai osallistujien kiinnostuksen kohteita. Se on loistokeino ymmärtää paremmin verkostosi tarpeita, ajatuksia ja odotuksia. Voit käyttää yksinkertaisia työkaluja, kuten Google Formsia, ja jakaa kyselyn sähköpostitse, sosiaalisessa mediassa tai tapahtumien yhteydessä.

  47. Laita näppäimistö laulamaan. Jos koet kirjoittamisen olevan sinulle small talkia luontevampaa, panosta henkilökohtaisiin sähköposteihin, kohdennettuihin LinkedIn-viesteihin tai jaa asiantuntevia artikkeleita – myös näin voit rakentaa verkostoasi tehokkaasti omalla mukavuusalueellasi. Ja siitä puheen ollen…

  48. Astu pois mukavuusalueeltasi. Vaikka introverteille yrittäjille kaikki mahdolliset kohtaamiset kasvokkain ja verkostoitumistapahtumat ovat astumista pois omalta mukavuusalueelta, ainakin joskus! Sen sijaan, että tapaat aina saman alan ihmisiä, mitä jos laajentaisit verkostojasi täysin uudenlaisiin piireihin? 

  49. Uskalla ottaa riski. Vaikka esiin tuleminen jännittääkin, tee se silti. On hyvin todennäköistä, että et kadu sitä, mitä teit, vaan sitä, minkä jätit tekemättä. Just sayin’. Rohkea rokan syö.

  50. Noteeraa ihminen. Tervehdi ventovieraita tai huomioi muuten heidän olemassaolonsa. Pienikin ele, kuten ystävällinen sana tai vilpitön kehu, voi avata uusia ovia. Huomaavaisuus ja ystävällisyys jäävät mieleen ja rakentavat positiivista suhdetta.

  51. Hymyile aina, kun astut huoneeseen. Hymy on yksi yksinkertaisimmista tavoista levittää positiivista energiaa ja tehdä itsestäsi helposti lähestyttävä. Hyväntuulinen olemus luo lämpimän ensivaikutelman, joka houkuttelee muita aloittamaan keskustelun kanssasi.

  52. Ruoki hyvää sutta. Vanhan cherokee-intiaanien tarinan mukaan jokaisen sisällä käydään taistelua kahden suden välillä. Toinen susi edustaa negatiivisia tunteita, kuten vihaa, kateutta ja ahneutta, ja toinen taas positiivisia ominaisuuksia, kuten iloa, rakkautta ja myötätuntoa. Se, kumpi susi voittaa taistelun, riippuu siitä, kumpaa ruokit.

    Tämä pätee myös verkostoitumiseen. Kun puhut hyvää muista ja kannustat muita, ystävällisyys ja rakentava asenne eivät vain luo hyvää ilmapiiriä, vaan vahvistavat myös omaa asemaasi luotettavana ja helposti lähestyttävänä ihmisenä. Kun ruokit verkostoasi vilpittömällä tuella ja myötätunnolla, se kasvaa vahvaksi voimavaraksi, joka kantaa pitkälle.

Yhteenveto

Joko “leivoit” piirakan ja laskit omat kontaktisi? Montako varteenotettavaa kandidaattia löytyi? 

Ihmissuhdepiirakka on yksinkertainen mutta tehokas työkalu, jonka avulla voit kartoittaa kaikki tärkeimmät verkostosi ihmiset. Piirrät vain ympyrän, jaat sen osa-alueisiin, kuten perhe, ystävät, kollegat ja harrastuskaverit, ja alat täyttää sektoreita nimillä. Tämä visuaalinen lähestymistapa auttaa hahmottamaan, kuinka monipuolinen ja laaja verkostosi todella on – ja ehkä huomaat myös uusia kehityskohtia.

Entä mikä on sinun seuraava askeleesi verkostoitumisen suhteen? Löytyykö se yllä olevalta listalta?

Jos kyllä ja päätät kokeilla jotakin niistä, kerro, miten meni. Ja jos sinulla on omia loistavia keinoja verkostoitua, joita ei ole vielä mainittu, vinkkaa niistä ja lisätään ne listalle mukaan! 

>
Scroll to Top