fbpx

Kylmän myyntikirjeen kaava: näin lähestyt kylmää kohdeyleisöä sähköpostilla

Ja yksi yleinen virhe, jota kannattaa välttää kylmän yleisön kanssa

Yhteyden ottaminen ihan uuteen potentiaaliseen asiakkaaseen, joka ei ole koskaan kuullutkaan sinusta, voi olla vähän kylmäävä ajatus.

Ja loppupeleissä myös hyinen kokemus 🥶

Tuon niin sanotun kylmäsoiton tai kylmäpuhelun vastaanotto voi olla sen verran kylmän kalseahko, ettei ihan heti tee mieli yrittää uudelleen – ja ehkä juuri siksi puhutaankin kylmästä yleisöstä, joka ei noin vain lämpene lähestymisyrityksille ⛔

Ja nykyisinhän tapana on entistä enemmän tyynesti vain sivuuttaa käden heilautuksella moiset kyselyt, jos yhteydenotto ei onnistu herättämään minkäänlaista kiinnostusta tai tarvetta edes alentua vastaamaan.

Mikä on kylmäsoitto?


Jos mietit, mikä on kylmäsoitto tai kylmäpuhelu tarkalleen ottaen, se juontaa alun perin juurensa englanninkielisestä "cold calling" -markkinointitermistä.

Sananmukaisesti "kylmäsoitto" tarkoittaa potentiaalisen asiakkaan lähestymistä kylmiltään ja yleensä puhelimitse. Asiakas ei siis välttämättä ole entuudestaan osoittanut minkäänlaista kiinnostusta kaupiteltavaa tuotetta kohtaan, mikä tekee yhteydenotosta monin verroin haastavampaa. 

Siitä huolimatta kylmäsoitot kuuluvat monen myyntityötä tekevän arkeen, pitipä siitä tai ei – ja kun asiansa osaa esittää oikein ja oikeassa järjestyksessä, kylmäpuhelu on yhä todella tehokas myyntikeino.

Ei silti mikään ihme, että moni kokee helpommaksi ottaa ensimmäinen yhteyden sähköpostitse  – ja se voi itse asiassa helpottaa myös ensimmäisen puhelun tekemistä. Kun lähetät sähköpostia, voit soittaa jonkin ajan päästä perään ja tiedustella, onko vastaanottaja mahdollisesti saanut ja ehtinyt lukea sähköpostisi ja edetä siitä.

Mutta miten sitten tehokas kylmä myyntikirje laaditaan...?


Työstin vastikään myyntisähköpostia nimenomaan tällaiselle “kylmälle” yleisölle erään tarmokkaan yrittäjän kanssa, joka oli ostanut Fast 4 Copy LITE -kurssin. 

Satu oli pannut saman tien töpinäksi ja kynän sauhuamaan, mutta totesi lopulta, että ehkä apu ei sittenkään olisi pahitteeksi…

Niinpä hän päätyi täydentämään tilaustaan ja osti myös Copyverstaan katselmoinnin saadakseen palautetta etenkin nettisivujensa teksteistä, mutta myös ohjausta ns. kylmän myyntisähköpostin kirjoittamiseen.

Kyseessä oli siis ihan ensimmäinen yhteydenotto kohdeyleisöön, joka ei tiennyt yrittäjästä entuudestaan mitään.

Ja kuten tiedetään, ensivaikutelman voi antaa vain kerran…

…joten siksikin on TOSI tärkeää, että se menee nappiin.

Miten sitten moinen "kylmä" myyntikirje kannattaa laatia?

Tässä muutama vinkki, miten lähteä liikkeelle:

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

1) Mitä myyntikirjeellä tavoitellaan?

Ihan ensiksi on hyvä tehdä itsellekin selväksi, mikä on yhteydenoton tavoite. Se voi kuulostaa itsestäänselvältä, mutta hämmästyttävän usein se jää vähän hämäräksi. Jos et itsekään ole varma, mitä haluat lukijan tekevän tekstisi luettuasi, se jää kyllä vastaanottajallekin epäselväksi.

Kylmän myyntikirjeen tapauksessa tavoitteita on kolme:

a. Saada vastaanottaja avaamaan viesti >> panosta siis otsikkoon

b. Saada vastaanottaja lukemaan viesti >> eli kirjoita viesti niin vetävästi, että lukija lukee sen loppuun asti

c. Saada vastaanottaja ottamaan yhteyttä (tai kertomaan, kuka olisi oikea yhteyshenkilö) >> eli loppuun pitää muistaa lisätä CTA eli toimintakehotus

2) Panosta otsikkoon eli sähköpostin aiheeseen.

Mieti, millainen otsikko saisi sinut avaamaan sähköpostin. Tutki omaa inboksiasi ja etsi sieltä vinkkejä.

3) Lähesty pehmeästi – älä siis myy vielä tässä viestissä.

Yksi yleisimpiä virheitä on se, että kylmää kohdeyleisöä lähestytään ihan samaan tapaan kuin lämmintä tai kuumaa yleisöä ja mennään suorinta tietä asiaan.

Muista, että tässä vaiheessa tarkoitus on vasta esittäytyä ja saada kohde kiinnostumaan ja juttelemaan kanssasi.

Jos olet koskaan ollut baarissa ja joku hivenen "liikuttuneessa tilassa" oleva henkilö lähestyy sinua suorasukkaisin ehdotuksin, tiedät, mistä puhun! 😵‍💫🤪 Ensivaikutelma on siis kaikki kaikessa.

Miten lähestyt "kylmää" kohdeyleisöä ensimmäistä kertaa? Ota talteen kylmän myyntikirjeen kaava ja ohjeet, joiden avulla se onnistuu!

Twiittaa tämä

4) Kerro kuka olet, mitä teet, ja miksi otat yhteyttä.

Esittele itsesi lyhyesti ja kerro, millä asialla oikein olet. Mitä uutta ja erilaista sinulla voisi olla tarjota juuri heille?

5) Korosta tärkeimpiä hyötyjä mahdollisimman napakasti.

Mitä hyötyä tarjoamastasi palvelusta on? Minkä ongelman se ratkaisee? Mitä iloa siitä voisi olla?

6) Kerro lyhyesti, miten tuotteesi tai palvelusi toimii.

Toisin sanoen, kerro ylivertaisista ominaisuuksista, joita tuote tai palvelu pitää sisällään. Korosta palvelun käytön helppoutta ja yksinkertaisuutta, ja sitä, miten vähän vaivaa siitä aiheutuu asiakkaalle ja toisaalta miten paljon se voi antaa. 

7) Anna vakuuttavia referenssejä.

Kerro aiempien asiakkaiden kokemuksia. Anna konkreettisia faktoja ja tarkkoja lukuja: montako asiakasta sinulla on ollut, oletko tehnyt yhteistyötä isojen nimien kanssa, millaista palautetta olet saanut (voit liittää mukaan myös suoria lainauksia asiakaspalautteista).

8) Muista CTA ja kannusta yhteydenottoon.

Palaa vielä ensimmäiseen kohtaan. Mitä halusitkaan saada myyntikirjeellä aikaan? Myös kysymys lopussa on vahva keino saada vastaanottaja toimimaan: onneksi sentään suurin osa ihmisistä on niin kohteliaita, etteivät he kehtaa jättää kysymykseen vastaamatta.

Kylmän myyntikirjeen kaava


Tässäpä vielä lopuksi esimerkki ja kylmän myyntikirjeen kaava, jonka voit ottaa talteen ja jota voit käyttää apuna, kun lähestyt kylmää kohdeyleisöä sähköpostitse ensimmäistä kertaa:

✂️- - - - - - - - - - - - - - - ✂️

Hei [nimi]!

Löysin yhteystietosi yrityksenne kotisivuilta ja ajattelin tiedustella, olisitko sinä oikea henkilö vastaamaan tiedusteluihin yrityksenne [tarjoamistasi palveluista]? Lähetin tämän saman viestin myös [lisää 2-4 henkilöä].

Ehtisitkö lähipäivinä jutella aiheesta? Tai kertoa, kenen puoleen minun kannattaisi kääntyä?

Olen [nimi], [toimenkuva], ja [mitä teet ja kenelle].

Jos teillä [yrityksen nimi] on aina [tehty tietyllä tavalla], mitä jos kokeilisitte [mitä erilaista sinulla on tarjota]?

Se on [kerro lyhyesti tarjoamasi tuotteen tai palvelun hyödyt ja ominaisuudet ja miten se poikkeaa muista].

[Tuote/palvelu] on saanut runsaasti runsaasti kiitosta ja innostunutta palautetta – aiempia asiakkaitani ovat olleet muun muassa… [listaa tähän merkittävimmät asiakkaat tai palautteet].

Olen auttanut/tehnyt/järjestänyt [ketä tai kenelle, montako kertaa, mistä lähtien].

Miltä kalenterisi näyttää? Tai voisitko ohjata minut oikean ihmisen puheille?

Kiitos, jos ehdit vastata tähän viestiin!

Ystävällisin terveisin

[nimi]

puh.

[linkki]

✂️- - - - - - - - - - - - - - - ✂️

Ja se, miksi viesti kannattaa lähettää vähintään 2-4 henkilölle (ja myös mainita siitä), on, että se kasvattaa vastaanottajan halua vastata viestiin. 

Jos hän tietää, että olet lähestynyt yrityksessä muitakin, he voivat jutella siitä kahvilla keskenään ja varmistaa, että ainakin joku vastaa tiedusteluun. Onhan se aina kohteliasta ja antaa myönteisen kuvan myös vastaanottajasta, kun joku reagoi jotenkin.

Mutta lähetä viesti VAIN yhdelle ihmiselle kerrallaan, äläkä lisää cc-kenttään ketään. 

Muuten sille, joka on cc-kentässä, voi tulla tunne että hän jää on jotenkin ei-niin-tärkeä, eli kakkosvaihtoehto.

Palataankin muuten esimerkinomaisesti hetkeksi takaisin sinne baariin…

…kun se liikuttuneessa tilassa oleva henkilö lähestyy sinua toisenkin kerran illan mittaan (sinnikäs tapaus!), nojaa pöytään ja kysyy ei kovin vienolla äänellä:

“LÄHETKÖ TANSSIIN?”

Ja kun kohteliaasti kieltäydyt, hän suuntaa epätarkahkon katseensa pöytäseuralaiseesi ja sanoo vastustamattoman viehättävästi:

“NO LÄHE SINÄ!”

Ja tiedäthän, miten siihen vastaus mitä todennäköisimmin kuuluu? 

“Ei koskaan kakkosena, kiitos!” 🙅‍♀️🙅‍♂️

P.S: Tässä vielä Satulta saamani palaute Copyverstaasta. Jos sinä tarvitset apua kylmien myyntikirjeiden – tai minkä tahansa muun myyntitekstin laatimisessa – ota rohkeasti yhteyttä!

Lue myös:

Erinomainen kokonaisuus, ja lämmin ja perusteellinen palveluasenne. Sain Mirkalta tekstien hiomisen ja katselmuksen. Olen lopputulokseen hyvin tyytyväinen ja suosittelen lämpimästi! Ei kannata itse tuhlata tunteja, kun ammattilainen tekee asian puolestasi kohtuuhintaan. 

Satu Vilponen / Yrittäjä, Päivän Sankari 

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

Joko olet mukana Fast Four Copy -kurssilla?


Opi rakentamaan vastustamattoman koukuttava myyntiteksti – yksi elementti kerrallaan.