fbpx

Freelancerin 3 yleisintä sudenkuoppaa, joihin alussa helposti lankeaa

Mitkä ovat yleisimmät virheet, jotka tuoreet freelancerit tekevät usein uransa alussa?

Mitä luulet, mitä suurin osa tuoreista freelancereista tai yrittäjistä tekee ihan ensimmäisenä yritystoimintaa aloitellessaan?

Ja mihin oikeastaan koko ensimmäinen vuosi yrittäjänä helposti tuhraantuu?

Noin järjellä ajatellen, tärkeintähän pitäisi olla varmistaa, että rahaa alkaa tulla mahdollisimman pian ja mahdollisimman säännöllisesti.

Mutta sen sijaan tosi moni aloitteleva freelancer käyttää kuukausikaupalla aikaa ei-niin tähdellisiin asioihin, etenkin näihin kolmeen:

  1. Visuaaliseen ilmeeseen
  2. Oman osaamisen kyseenalaistamiseen
  3. Myymisen välttelemiseen

Lue lisää alta, mitä nämä pitävät sisällään, ja ennen kaikkea, mitkä ovat ne 3 asiaa, joihin OIKEASTI kannattaisi keskittyä!

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

1. Hiotaan visuaalista ilmettä ja yritetään näyttää ja kuulostaa uskottavalta

Moni juuttuu ensitöikseen miettimään, mikä voisi olla osuva yrityksen nimi (ja paras yritysmuoto). Sitä mietitään niin kuumeisesti, ettei oikeastaan voi alkaa millekään ennen kuin se on keksitty ja tarkistettu ja kirkossa kuulutettu.

Sitten kun yrityksen nimi on päätetty, aletaan pohtia LOGOJA.

Ja muutenkin visuaalista ilmettä kuten nettisivujen luukkia ja teemaa, värimaailmaa, fontteja, käyntikortteja, esitteitä, ja tietysti kyniä.

😑

Kaikki tämä vie aivan liikaa aikaa tärkeimmältä eli laskutettavan työn tekemiseltä.

Mitkä ovat 3 yleisintä sudenkuoppaa, joihin tuore freelancer helposti humpsahtaa? Entä ne 3 asiaa, joihin OIKEASTI kannattaisi keskittyä? Lue lisää CopyCampuksen blogista!

Twiittaa tämä

2. Kyseenalaistetaan oma osaaminen

Kun perustaa yrityksen – oli yritysmuoto mikä tahansa – sitä joutuu jotenkin kummallisen ja jännittävän huuman valtaan, johon sekoittuu aimo annos pelonsekaista kauhua 😱

Toisaalta on aivan innoissaan, että pääsee käyttämään asiantuntemustaan ja tekemään juuri sitä mitä on ehkä aina halunnut.

Mutta toisaalta… 

…mieleen hiipiikin kuin varkain epäilys, että vaikuttaakohan sitä edes etäisesti tarpeeksi pätevältä muiden silmissä? 

Onko sitä sitten kuitenkaan NIIN kokenut, että kehtaa kutsua itseään asiantuntijaksi? Kun varmaanhan tosi moni tietää paljon enemmän ja on ihan ÄLYTTÖMÄSTI kaikkea paljon enemmän mitä itse EI ole, jajaja… 😫

Älä ota lopareita päivätöistä

ennen kuin yötyöt lyövät leiville.

GRATEFUL DEAD – "KEEP YOUR DAY JOB"

3. Kaihdetaan ellei suorastaan pelätä myymistä

Liittyy vahvasti kohtaan 2. Ironista kyllä, tämä on ehkä suurin kompastuskivi, varsinkin jos aikoo menestyä yrittäjänä tai haluaa myydä omaa osaamistaan ja kirjoittaa oman yrityksen markkinointimateriaalit. Et kerta kaikkiaan KEHTAA pyytää ketään ostamaan mitään vaan toivot, että asiakas vain onnekkaasti “löytää” sinut ja antaa sinulle rahaa. Pyytämättä ja yllättäin.

Ja jos yrität myydä jotain, pelkäät kuulostavasi yhtä houkuttelevalta kuin sinnikäs puhelinmyyjä tai sähköyhtiön rempseä edustaja Prismassa.

(Jos haluat oppia myymään paitsi tehokkaasti myös tyylikkäästi, tutustu Fast 4 Copy -kurssiin.)

Jos tämä kuulostaa yhtään tutulta, et ole yksin.

Olen itse kokenut täsmälleen kaikki nuo vaiheet kantapään kautta.

Ja nyt tiedän varsin hyvin, että jos haluaa menestyä yrittäjänä, visuaalista ilmettä tärkeämpää olisi toimia.

Ja mahdollisimman pian.

Näin jälkeenpäin se on tietysti helppo sanoa…

…mutta ehkä omista, kantapään kautta tehdyistä virheistä oppii parhaiten.

Ian Stanley, yksi tämän hetken menestyneimmistä copywritereista maailmassa, on todennut näin:

“Money loves speed.”

Ja sen kyllä huomaa.

Jos käyt hänen nettisivuillaan (feedthewolf.com), ne ovat tosi pelkistetyt, ytimekkäät (mikä on toisaalta linjassa myös Ianin kirjoitustyylin kanssa) ja pitkälti itse tehdyn oloiset. Niihin ei ole tosiaankaan tuhrattu yhtään ylimääräistä aikaa eikä logoja ole värkätty tuntikausia Canvalla tai teetetty graafikolla.

Selvästi tärkeämpää on ollut olennaiseen panostaminen: Ian on keskittynyt tuotteistamaan osaamisensa ja sen muuttamiseen rahaksi – ja siksi tienaakin nyt tähtitieteellisiä summia, joista moni voi vain haaveilla.

Mutta MIHIN sitten tuoreen freelancerin kannattaisi keskittyä ensimmäisenä?

Tässä kolme vinkkiä:

1. Tee kotiläksysi jo ENNEN kuin virallisesti aloitat yritystoimintaa

Yksi isoimpia ongelmia freelanceriksi ryhdyttäessä on se, ettei varmisteta selustaa. Riittäisikö sinulle rehellisesti sanottuna töitä? Onko sinulla jo asiakkaita katsottuna valmiiksi? Ja jos ei, ketkä olisivat ihanneasiakkaitasi? Mitä erilaista sinulla voisi olla tarjota heille? Paljonko voisit veloittaa ja paljonko sinun pitäisi veloittaa, että pärjäisit?

Se on hyvä selvittää etukäteen (ainakin ennen kuin luopuu muista vakituisista tulonlähteistä tyystin), muuten rahat alkavat huveta ja laskupinkka kasvaa, ja päädyt ottamaan mitä tahansa töitä, joista veloitat osaamiseesi nähden aivan liian vähän. 

2. Aloita nyt heti

Vaikka et tietäisikään ihan kaikesta kaikkea, aloittaminen on tärkeämpää kuin asiantuntijaksi tuleminen, kuten I Will Teach You To Be Rich -kirjan kirjoittanut Ramit Sethi suosittelee (itsekin miljonääri, joka on toiminut urallaan myös copywriterina). Osaat ihan takuulla sen verran, että voit ryhtyä tuumasta toimeen NYT. Voit opiskella ja päivitellä osaamistasi matkan varrella koko ajan lisää.

Älä suotta tuhraa aikaa yrityksen nimen miettimiseen tai brändi-ilmeeseen – ne eivät ole ykkösprioriteetteja tässä vaiheessa. Helpoin ratkaisu päästä alkuun on joko perustaa toiminimi omalla nimellä tai kokeilla siipiään kevytyrittäjänä. Jos myöhemmin keksit paremman nimen, voit jättää oman toiminimen varalle (tai lopettaa sen) ja perustaa kokonaan uuden. PRH:n nimipalvelusta voit tarkistaa, onko kaimallasi jo samanlainen toiminimi. 

Julkaise omat nettisivut mahdollisimman pian, mutta tässä vaiheessa pelkät perustiedot riittävät (kuka olet, mitä teet, ketä voit auttaa, ja miten sinuun saa yhteyttä). Siihen ei tarvita sen kummempia koodaustaitoja. Ehdit kyllä myöhemmin viilata niitä paremmiksi ja miettiä SEO-juttuja sun muuta ja palkata vaikka ammattilaisen avuksi.

3. Hanki kolme asiakasta mahdollisimman pian ja muista pyytää heiltä suositukset

Jos olet vasta aloittelemassa uraasi esimerkiksi copywriterina, voit hyvin kääntyä ystävien tai entisten työkavereiden tai sukulaisten puoleen ja kysyä, voisitko kirjoittaa heille jotain. Ole aktiivinen ja kerro potentiaalisille asiakkaille, millaista apua sinusta voisi heille olla. Joskus voit tehdä sen ihan pyytämättä ja yllättäin.

Kun olet saanut hankittua ne kolme ensimmäistä asiakasta, tiedät täsmälleen, miten saat heitä lisää. Keskity siis asiakashankintaan, nosta taksoja tasaiseen tahtiin äläkä pelkää mainostaa ja myydä osaamistasi tai tuotteitasi – ja myy niin usein kuin mahdollista. 

Jos siis haaveilet ottavasi loparit päivätyöstä, kannattaa ensin huolellisesti selvittää, onko freelanceriksi siirtyminen sinulta oikeasti fiksu veto –  ja että SE on varmasti sitä, mitä haluat tehdä (tai ainakin kokeilla). 

Muista: vaikka itse rakastaisitkin näyttävyyttä ja hienoja kotisivuja ja logoja ja kaikkia värikkäitä juttuja, raha rakastaa nopeutta.

Mitä nopeammin oivallat sen ja alat tehdä töitä sen eteen, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on oikeasti menestyä tuoreena yrittäjänä.

Lue myös:

Piditkö artikkelista? Jaa se tästä:

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

Joko olet mukana Fast Four Copy -kurssilla?


Opi rakentamaan vastustamattoman koukuttava myyntiteksti – yksi elementti kerrallaan.