fbpx

4 vinkkiä, miten kirjoittaja voi ”konmarittaa”

Oletko katsonut Netflixistä Marie Kondon Kodit järjestykseen -sarjaa?

Sarja tuli mieleen, kun viimeksi harkitsin massiiviseen suursiivoukseen ryhtymistä (huom. "harkitsin").

Puhdelista on vain sen verran pitkä, ettei oikein tiedä, mistä aloittaisi...

Mutta siinä vaiheessa, kun joka puolella alkaa näkyä pölyä, tietää, että nyt on korkea aika siirtyä tuumasta toimeen ja heilauttaa vimmatusti pölyhuiskaa ja muutakin siivousvälinettä!

Niinpä uskaltauduin viimein kurkistamaan sarjaa. Ehkä iso urakka tuntuisi jatkossa hivenen helpommalta. 

Toisin kuin yleisesti ehkä oletetaan, Marie Kondon konmaritus-metodissa ei olekaan varsinaisesti kyse siivoamisesta, ainakaan sen perinteisessä mielessä. Olin itsekin vähän ollut tämän harhakäsityksen vallassa.

Kyse on oikeastaan karsimisesta ja tavaroiden järjestelystä.

Ja järjestelyn Marie jos kuka osaa.

Kun tutustuin metodiin vähän enemmän, oivalsin, että konmaritushan sopii mainiosti myös kirjoittajan ohjenuoraksi.

Siksi kerron tässä artikkelissa 4 vinkkiä, miten "konmaritus" soveltuu mainiosti myös kirjoitustyöhön, ja miten niitä noudattamalla voit tehdä kirjoittamisesta huomattavasti virtaviivaisempaa ja tehokkaampaa.

Mitä on konmaritus?

Konmari-villitys alkoi jo vuonna 2012 ja on rantautunut Suomeenkin. Eikä oikeastaan ihme: kyse ei tosiaankaan ole niinkään mistään megaluokan jättisiivouksesta, vaan pikemminkin kodin – ja samalla elämän – järjestämisestä uuteen uskoon.

Ohjelmassa Marie panee tosissaan hösseliksi ja tilpehöörit saavat kyytiä. Kun asiakkaiden kotona rojun määrä vähenee, mieli kevenee.

Sarja – ja ideologia sen taustalla – on kiinnostanut minua jo pitkään, mutta olen sitä siirtänyt sen varjolla, että en ehkä kertakaikkiaan VOISI vastustaa kiusausta perinpohjaisen järjestelyoperaation aloittamisesta heti paikalla.

Konmarituksen pääperiaatteet pätevät itse asiassa varsin hyvin myös kirjoittamiseen ja kirjoittajan ohjenuoraksi "suursiivoukseen".

Tässä muutama esimerkki, miten voit soveltaa konmaritusta kirjoittajan työhön:

1) Visualisoi lopputulos ja ryhdy toimeen

Konmarissa kehotetaan kuvittelemaan ihanteellinen elämäntyyli, miltä siistissä kodissa näyttää ja millaisessa kodissa viihtyisi parhaiten – ja sitten heittäydytään urakkaan rytinällä.

Kirjoittamisen osalta voit miettiä, minkä tyylisiä tekstejä kirjoittaisit mieluiten. Millaisten toimeksiantojen parissa viihtyisit parhaiten? Mikä on tavoitteesi kirjoittajana? Millaisia muutoksia siihen pääseminen vaatisi?

2) Päätä, mitä säilytät ja mistä voit luopua

Tämä on varmaankin se kaikkein haastavin osuus, joka vaatii melkoista päättäväisyyttä ja toisaalta myös luonteen lujuutta. Mistä olet oikeasti valmis luopumaan?

Siitä lähdetään liikkeelle: se varsinainen kodin organisointi aloitetaan konmari-oppien mukaan suorittamalla perusteellinen säilytystilojen tyhjennys ja tavaroiden tuominen kaapeista päivänvaloon, joiden merkityksellisyyttä sitten punnitaan tarkemmin.

Ihan samaan tapaan voit tyhjentää "virtuaalisten" kaappien sisällön nähtäville ja suorittaa perusteellisen inventaarion.

Voit esimerkiksi tarkastella nykyistä työtilannettasi rehellisesti ja kysyä tätä itseltäsi:

Onko töissäsi paljon kaikkea sellaista ylimääräistä sälää, jota ilmankin pärjäisit ja joka tarkemmin ajatellen aiheuttaa lähinnä enemmän ahdistusta kuin iloa?

3) Etene aina tietyssä järjestyksessä

Marie Kondon systeemissä tavarat lajitellaan aina tietyssä järjestyksessä: vaatteet, kirjat, paperit, sekalaiset, ja vasta lopuksi esineet, joilla on tunnearvoa.

Kun kirjoitat myyntitekstejä, siinäkin tietyn järjestyksen noudattaminen on kaiken A ja O. Tehokkain myyntiteksti syntyy silloin, kun rakennat sen vaihe vaiheelta näiden 4 askeleen kautta: tutkimus, lupaus, koukutus ja sinetöinti.

Myös tekstin jäsentelyssä kappaleet on hyvä järjestellä aiheen mukaan siten, että ne palvelevat aina jotain tiettyä tarkoitusta. Lyhyillä kappaleilla, väliotsikoilla ja bullettilistoilla teet tekstistä visuaalisesti miellyttävän ja mahdollisimman helppolukuisen.

4) Säilytä vain se, mikä tuottaa iloa

Tämä tavarasta luopuminen kiitollisin mielin on varmasti se kaikkein kuuluisin konmari-sääntö. Marie Kondo kehottaa ihan oikeasti pitelemään esinettä käsissään ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Jos tavara ei tuota iloa, sitä kiitetään ennen kuin sille jätetään hyvästit.

Kiitollisuus on konmarituksessa olennaista: kun luopuu jostain kiitollisin mielin, oppii arvostamaan jäljelle jääneitä tavaroita ja pitämään niistä parempaa huolta.

Sama pätee täysin myös sekä kirjoitustyöhön että asiakkaisiin:

Kun kirjoitat ja käyt myyntitekstiä läpi, mieti, mikä on sen keskeisin ydin. Kysy itseltäsi, onko jokainen virke ihan välttämätön ja tuottaako se kohdeyleisölle iloa… ja viekö se tekstiä eteenpäin kohti toivottua toimintaa.

Siisti tekstistä pois KAIKKI epäolennaisuudet ja asian vierestä rönsyilyt. Vältä pitkiä ja monimutkaisia rakenteita, jotka saavat lukijan vain sekaisin.

Ja jos vain mahdollista, heivaa pois myös asiakkaat, jotka EIVÄT tuota iloa vaan päinvastoin. Sano heille hyvillä mielin kiitos ja hyvästi 🥾

Mitä pikemmin ja määrätietoisemmin ryhdyt tuumasta toimeen ja siivoat surutta pois kaikki sellaiset toimeksiannot (ja asiakkaat), joita et koe yhtään mielekkäiksi, sitä nopeammin elämäsi muuttuu – ja aika todennäköisesti parempaan suuntaan! 

Joko sinä olet tutustunut konmarittamiseen?

Ja noudatatko sitä kotona tai töissä – ja ehkä myös kirjoittamisessa? Toimiiko ja suosittelisitko?

Jos haluat oppia hallitun systeemin "konmarittaa" nimenomaan myyntitekstisi, lue lisää täältä.

Kurssilla opetan sinulle virtuaalisesti kädestä pitäen 4 askelta, miten myyntiteksti kannattaa rakentaa vaihe vaiheelta – ja ennen kaikkea miksi sen tekeminen juuri tässä järjestyksessä on niin tärkeää.

Voit panna töpinäksi vaikka heti tänään!

JOS olet koskaan kokenut myyntitekstien kirjoittamisen yhtään raskaaksi urakaksi, olen varma, että tämän kurssin jälkeen se tuntuu paljon kevyemmältä.

Itse taidan nyt palata harkitsemaan suuroperaatioon ryhtymistä ja voisin aloittaa siitä visualisoinnista.

Jos vaikka suljen ihan silmätkin…

…todennäköisesti nukahdan, ja näen unta, että herätessä pölyt ovat poissa!

Ehkä kumminkin aloitan nyt siitä, että katson sarjan Netflixistä 😉

P.S. Marie Kondo on sittemmin lopettanut konmarittamisen (ainakin kovin kurinalaisessa mielessä) kolmannen lapsen syntymän jälkeen. Ehkä armollista ja hyvin ymmärrettävää 🙂

Voiko kirjoittaja konmarittaa? Kyllä voi! Lue CopyCampuksen blogista 4 vinkkiä, miten "siivoat" teksteistä pois kaiken ylimääräisen sälän.

Click to Post

Joko olet mukana 4 askelta myyvän tekstin mestariksi -kurssilla?


Opi rakentamaan vastustamattoman koukuttava myyntiteksti – yksi elementti kerrallaan.

>
Scroll to Top