fbpx

15 epätavallista vinkkiä kirjoitusjumin avaamiseen

Clipart-kuva, jossa hahmot pitävät aivoriiheä

Mitä tehdä, kun kirjoitusjumi iskee ja tekstin tuotto tyssähtää? Silloin pieni ravistelu voi olla paikallaan. Ota nämä 15 vinkkiä talteen!

Mikä neuvoksi, kun kirjoitusjumi iskee ja tekstin tuotto kangertelee pahemman kerran? 

Tässä artikkelissa jaan 15 ehkä aavistuksen epätavallista keinoa kirjoitusjumin avaamiseen, jotka voivat hyvinkin jouduttaa tyssähtynyttä kirjoitusprojektia – vaikka noin äkkiseltään niillä luulisi olevan ihan päinvastainen ja hidastava vaikutus.

Mutta jos tiedät enemmän kuin hyvin, miltä runosuonen ehtyminen tuntuu, mitä jos kokeilisit näitä hieman "outoja" vinkkejä, joilla puhallat tekstiin taas eloa?
 

1) Kirjoita käsin. 

Tämä ei nyt tietenkään ole mitenkään kovin mullistava tai ennenkuulumaton idea, mutta mainitsen sen silti, koska se on niin hyvä.

Jos olet tottunut kirjoittamaan tietokoneella, kokeile vaihteeksi kynää ja paperia vanhan koulukunnan tyyliin. Käsin kirjoittaminen aktivoi aivoja ihan eri tavalla kuin näppäimistöllä naputtelu ja voi auttaa löytämään uusia ideoita. 

2) Käy mummolassa ja kaiva esiin vanha kirjoituskone.

Voit esimerkiksi kirjoittaa sen edelliskohdassa käsin kirjoittamasi tekstin puhtaaksi vanhalla kirjoituskoneella.

Ja vaikkapa myös kuvitella hetken, että olet haamu(kirjoittaja) menneisyydestä. 

Kuten esimerkiksi Mad Menin Don Draper tai Peggy Olson (tai kuka tahansa ihailemasi kirjoittaja), ja neronleimausten lomassa naukkailet hienoa vuosikertaviskiä ja tuprauttelet savut sikarista kuolemattomien lausahdusten soljuessa sormenpäistäsi paperille…

Joskus pieni roolileikki voi olla paikallaan, ja voit yrittää kuvitella olevasi joku muu. 

Se voi olla hauskaa, nostalgista ja inspiroivaa – mutta kannattaa olla varovainen niiden viskinaukkujen ja sikarien kanssa! 🥃🚬

3) Älä kirjoita ollenkaan.

Vaan puhu

Useimmista kännyköistä löytyy jo valmiina 'voice recorder' eli äänitallennin, johon voi turvautua silloin kun teksti ei kertakaikkiaan kulje.

Tässäkin tapauksessa voit hyödyntää kakkoskohdan roolileikkiä. 

Haastattele itse itseäsi ja kuvittele, että kerrot työn alla olevasta projektista hyvälle kaverillesi, joka ei ole koskaan kuullutkaan moisesta. 

Mieti, millaisia kysymyksiä hän sinulle esittäisi ja miten vastaisit niihin omin sanoin. Yritä olla niin selväsanainen, että lapsikin tajuaisi, mistä on kyse. 

Monesti tämä keino auttaa ilmaisemaan syheröön menneet ajatukset selkeämmin ja luontevammin. Voit jälkeenpäin kuunnella tallenteen ja kirjoittaa ylös parhaat palat.

4) Vaihda fonttia.

Jos kirjoitat läppärillä tai tietokoneella, voit testailla, miltä teksti näyttää eri fonteilla erikokoisina.

Joskus pelkästään tämä kikka voi auttaa näkemään tekstin uusin silmin (ja myös sen, voisiko teksti ylipäänsä toimia).

Joskus taas ei.

5) Vaihda maisemaa.

Itse tykkään tosi paljon tehdä töitä vaihtelun vuoksi kirjastossa, kahvilassa tai kahviossa, kun odottelen jälkikasvua harrastuksesta.

Vaikka näissä paikoissa voi olla paljon muitakin ihmisiä, häiriötekijöitä on todennäköisesti huomattavasti vähemmän kuin normaalilla työpisteelläsi – oli se sitten toimistolla tai kotona keittiön pöydän ääressä.

Paikanvaihdos voi auttaa myös keskittymisessä tekstiin ja ideoinnissa: jokin solmu aukeaa lähes aina.

6) Kirjoita keskellä yötä.

Yössä on tietynlaista taikaa.

Siis silloin, kun kyse EI ole unettomuudesta tai muuten vain pakollisesta valvomisesta deadlinen häämöttäessä uhkaavasti vain muutaman tunnin päässä.

Mutta joskus kannattaa kokeilla, voisiko yön omanlainen tunnelmansa auttaa sinua saamaan tekstiä tulemaan.

Istu alas kirjoittamaan keskiyöllä, kun maailma on hiljainen ja mieli on erityisen altis luovuudelle. Yöllinen rauha voi avata ovia ideoille, jotka päiväsaikaan eivät olisi tulleet mielen viereenkään.

7) Riko rutiinit.

Tee jotain *täysin* muuta kuin normaalisti ja poikkea raisulisti rutiineista. Lounasta paikassa, jossa et ole ennen käynyt, mene elokuviin keskellä päivää, tai soita hetki kitaraa, pianoa, tai kaverille. Laula karaokea.

Tai sitten mene kirjastoon ja pläräile hetki jotain satunnaista kirjaa tai valitse lehtisalista selailtavaksi aikakauslehtiä, jotka eivät missään nimessä edusta kiinnostuksesi kohteita. 

Jos olet esimerkiksi Tieteen kuvalehden vuosikertatilaaja, nappaa lehtisalissa käteen vähän viihteellisempi Cosmopolitan (tai mene lähimpään aulabaariin ja tilaa sellainen).

Sieltä jonkun sivun tai rivin välistä saattaa joku idea hypähtää suoraan silmille – pyytämättä ja yllättäen!

8) Juttele tekoälyn kanssa.

Kerro huolesi tekoälylle ja voit yllättyä positiivisesti. Saatat saada vastauksesi liudan älyttömyyksiä, mutta niiden joukossa voi hyvinkin lymyillä helmiä ja varsin varteenotettavia ideoita. 

Anna tekoälylle – kuten vaikkapa ChatGPT:lle tai Microsoftin Copilotille – hyvin muotoiltu kehote (englanniksi ‘prompt’), jossa kerrot tarkkaan, mitä haluat sen tekevän, ja kerro myös käyttötarkoitus, konteksti, tekstilaji ja muut ohjeet. Kehotteen muotoilu voi vaikuttaa siihen, miten laadukasta jälkeä tekoäly tuottaa.

Tässä esimerkkinä kehote, jonka annoin Copilotille:

“Kirjoitan blogiartikkelia lemmikkihamstereista. Voitko luoda minulle 10 ehdotusta otsikoksi, jotka liittyvät lemmikkihamstereiden hampaidenpesuun. Otsikoiden pitäisi olla lyhyitä, ytimekkäitä ja houkuttelevia.”

Tällaisia otsikkoehdotuksia Copilot sai aikaan:

  • Kuinka pitää hamsterisi hymy terveenä: 5 helppoa vinkkiä hampaiden hoitoon
  • Hampaidenpesu ei ole hamsterille hampurilainen: Näin opetat lemmikkisi nauttimaan suuhygieniasta
  • Miksi hamsterisi tarvitsee puruleluja? Kaikki mitä sinun pitää tietää jyrsijöiden hammashoidosta
  • Hamsterin hampaiden terveys: Yleisimmät ongelmat ja niiden ehkäisy
  • Näin valitset oikean ruoan hamsterillesi: Parhaat vinkit hampaiden kulumisen estämiseen
  • Hamsterin hampaiden puhdistus kotikonstein: Turvalliset ja tehokkaat menetelmät
  • Miten tunnistat hamsterin hammassäryn? Oireet ja hoito
  • Hamsterin hampaiden kasvu: Milloin on aika leikata liian pitkät hampaat?
  • Hampaiden terveys on hamsterin onnellisuuden avain: Näin pidät huolta lemmikkisi mielenterveydestä
  • Hamsterin hampaiden valkaisu: Onko se mahdollista ja tarpeellista?
  • 10 hauskaa faktaa hamsterin hampaista: Tiesitkö näitä?

Osa ehdotuksista on ihan kohtuullisia, osa menee aika lailla metsikköön.

Mutta on etenkin yksi juttu, jota Copilot ei suoraan muista mainita.

Sitä, ettei hamstereiden hampaita tulisi itse asiassa pestä ollenkaan!

Toisin sanoen, vaikka AI:n tuottamat ehdotukset kuulostaisivat päteviltä, ne eivät sitä välttämättä ole. Kannattaa siis aina muistaa tarkistaa faktat. 

Ja vaikka pyytäisitkin AI:ta kaveriksi, kun tekstityö tökkii, suosittelen silti katsomaan myös vinkin nro 10 ja noudattamaan myös sitä aina kun mahdollista.

Jos tekstin tuotto takkuaa, ota talteen nämä 15 epätavallista vinkkiä kirjoitusjumin avaamiseen! Lue lisää CopyCampuksen blogista. #copycampus #writersblock #kirjoitusjumikuriin 

Julkaise

9) Pidä aivoriihi itseksesi.

Välineet, joita tarvitset: post-it-lappuja, kynä, kenkälaatikko, ruokapöytä.

Kirjoita korttiin tuotteesta tai palvelusta yksi idea tai fakta ja laita ne laatikkoon. Nosta laatikosta kortti ja mieti, mitä hyötyä niistä on. Kirjoita ideat post-it-lapuille ja levittele ne ruokapöydälle. 

Pohdi, mikä ideoista tai faktoista tai hyödyistä on kaikkein tärkein ja kiinnostavin ja miksi. Laita ne tärkeysjärjestykseen. 

Tämän voit tehdä yksin, mutta jos sinulla on joku luottoihminen, jonka kanssa tykkäät pallotella ajatuksia, pyydä häntä apuun.

10) Kilauta kaverille.

Ja siitä pääsemmekin sujuvasti seuraavaan kohtaan… Eli siihen, että joskus kannattaa kertoa omasta projektistaan ihan varta vasten jollekin ulkopuoliselle, joka ei ole koskaan kuullutkaan siitä – vaikkapa hyvälle ystävällesi.

Silloin siitä tulee kerrottua vähän huomaamattakin mahdollisimman simppelisti, kun haluaa kaverin ymmärtävän, mistä on kyse (tähän liittyen katso myös vinkki nro 3).

11) Liiku.

Kaikenlainen liikkuminen, oli se kuinka vähäistä tahansa, ei ole koskaan pahasta ja tekee hyvää keholle ja mielelle. 

Lähde siis kävelylle tai juoksu- tai pyörälenkille. Jo pienikin ulkoilu tai edes pari venytystä ennen kirjoittamista voi tehdä ihmeitä!

Pidä muutenkin hyvää huolta itsestäsi: liiku usein, nuku riittävästi, syö terveellisesti mutta hyvin, ja vie itsesi kävelylle – sillä silloin kun keho voi hyvin, mieli on valppaampi, aistit terävöityvät ja ajatus kulkee kirkkaampana.

Liikunta voi auttaa stimuloimaan aivoja ja parantaa verenkiertoa, mikä voi puolestaan saada myös kirjoituskanavat virtaamaan.

12) Kuuntele musiikkia tai "valkoista kohinaa"

Tietyntyyppisen musiikin kuuntelu voi auttaa sinua pääsemään sopivasti oikeaan tunnelmaan.

Onko sinulla työn alla koskettava ja ehkä vähän runollinenkin teksti? Syötä YouTubessa tai Spotifyssa hakukenttään avainsanat “emotional instrumental music” ja testaa löydöksiä. 

Tai kirjoitatko jotain ylevää? Laita hakusanoiksi vaikkapa “uplifting background music”.

Esimerkiksi copywriter (ja miljonääri) Ian Stanleyn soittolistalta löytyy yksi ainoa kappale (Gladiator-elokuvan tunnusmusiikki “Now We Are Free”), jota hän kuuntelee joka ikinen kerta, kun kirjoittaa.

Itse tykkään kuunnella taustalla meren kohinaa ja lokkien kirkunaa silloin, jos työ vaatii kovasti keskittymistä (ja taustahäly on korviahuumaava kirkunaa 🫨). 

Se saa minut kuvittelemaan, että istuskelen kirjoittamassa jossain ihanassa paikassa merenrannalla – vaikka oikeasti istun globaalin organisaatiomme “pääkonttorissa” keittiön pöydän ääressä ja ulkona paukkuu -30 asteen pakkanen 😎🏖️❄️

13) Kirjoita sentti päivässä. 

Tämän ohjeen sain ex-kollegalta Leenalta, kun olin vielä yliopistolla töissä ja väitöstutkimus tökki pahemman kerran.

Revin kahvihuoneessa hiuksia päästä ja huokailin syvään, kun teksti ei tuntunut etenevän. Ahdisti avata koko tiedostoa.

Leena ehdotti, että kirjoittaisin sentin päivässä. 

Sehän ei kuulostanut pahalta, eihän? 

Jutun juju piili siinä, että kun odotukset olivat näin pienet, uskaltauduin ottamaan tekstin esiin joka päivä, ja sain kirjoitettua edes jotain. 

Vaikka edes sen sentin.

Tuntuma tekstiin pysyi yllä. 

Toki oli päiviä, kun en saanut muuta kuin hädin tuskin aloitettua uutta virkettä.

Ja sitten taas päiviä, kun sain juuri ja juuri lopetettua sen (ja vaihdeltua fontteja).

Mutta joka tapauksessa teksti eteni kuin etenikin hitaasti mutta epävarmasti – mutta välillä myös varmasti. 

Kun olin antanut itselleni luvan, että se yksi sentti riittää, se vaikutti jotenkin ovelasti alitajuntaan ja antoi potkua tekstin tuottamiseen.

Eihän se tietenkään kaikkeen kirjoittamiseen aina päde. Mutta ehkä ainakin niihin pidempiin projekteihin, joissa vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja tietynlaista jatkuvuutta. 

Saman tavoitteen voi ottaa vaikka päiväkirjankin kanssa, jota voi pitää ihan vain harjoitusmielessä kirjoituslihasten treenaamiseen. Voi olla mukavaa selailla lyhyitä merkintöjä pidemmän ajanjakson varrelta kuin lukea yksi pitkä vuodatus ja ainoa merkintä 10 vuoden ajalta 😶

14) Tee jotain arkista askaretta.

Moni kirjoittaja saa parhaat ideansa jossain aivan muualla kuin työpisteen ääressä – eli oikeastaan silloin, kun ei väkisin yritä kirjoittaa vaan tekee kaikkea muuta tavallista. 

Margaret Atwood, joka on kirjoittanut muun muassa “Handmaid’s Talen” ja vaikka mitä muutakin, alkaa rivakasti käydä läpi puhtaiden pyykkien läjää, tarttuu silitysrautaan ja lopuksi viikkaa puhtaat, silitetyt pyykit.

Aaron Sorkin, muun muassa West Wing -sarjan ja Social Network -elokuvan käsikirjoittaja, suuntaa golfkentälle.

James Baldacci, mies lukuisten trillereiden taustalla, menee suihkuun, kun työn alla oleva seuraava bestseller ei tahdo edetä.

Sara Blakely, muotoilevien Spanx-alusasujen keksijä, hyppää autoon ja lähtee käymään kaupassa varta vasten pidemmän reitin kautta.

Albert Einstein, joka oli kaikkinensa aika fiksu kaveri, kehitteli suhteellisuusteoriaa samalla kun ajoi partaa.

Ja minä… no, minä tiskaan, vaikka onhan tiskikonekin olemassa. Mutta usein solmu aukeaa juuri silloin.

15) Älä tee mitään.

Vaan luota intuition voimaan – ilman paineita. Usko vankkumattomasti siihen, että ongelma ratkeaa aivan varmasti. Lähetä tämä toive universumille hiljaa mielessä, tai ei niin hiljaakaan. Voit sanoa sen itsellesi ääneen tai kirjoittaa sen ylös.

Ole luottavaisin mielin: Vastaus ilmestyy sinulle todennäköisesti juuri silloin, kun sitä vähiten odotat.

Yhteenveto: 15 epätavallista vinkkiä kirjoitusjumin avaamiseen

Kirjoitusjumi on epämukava tunne, jonka varmaan jokainen kirjoittaja tunnistaa.

Ja vaikka noin äkkiseltään vaihtaminen johonkin vähän epätavalliseen konstiin voi kuulostaa hitaalta tai huuhaalta, lopputulos voi olla ihan päinvastainen. 

Teksti voikin yllättäen tulla nopeammin valmiiksi, kun ajatuksiaan jäsentelee ja miettii etukäteen joko ihan eri välineellä kuin normaalisti tai muuten eri tyylillä.

Toivottavasti näillä vinkeillä saat solmut aukeamaan, jos tekstin tuottaminen tahtoo hyytyä!

Entä sinä? Miten sinä saat parhaat ideasi? 

Kävelylenkillä? Kirjastossa? Kokatessa? Kiipeilyseinällä? Kerro ideointiprosessistasi kommentoimalla alla! 


Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:


4 vinkkiä, miten kirjoittaja voi ”konmarittaa”

Milloin tekstisi on tyrmäävän valmis? Ota talteen copywriterin tarkistuslista!

Miten kirjoitat kiinnostavan Tietoa meistä -sivun?




Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *