fbpx

Millaista copywriterin työ on? Testaa, sopiiko copywriterin ammatti sinulle!

Millaista on olla copywriter? Mitä copywriter tekee työkseen?

Osaaville copywritereille eli myyvän kirjoittamisen ammattilaisille on valtavasti kysyntää, mutta mitä copywriter tarkalleen ottaen tekee – siis ihan käytännön tasolla?

Miten alalle voi päästä? Entä mitkä ovat hyvän copywriterin tunnusmerkit? Siinä mietteitä, joita varmasti moni copywriterin urasta haaveileva pyörittelee mielessään. 

Tämän artikkelin tavoitteena on vastata seuraaviin kysymyksiin:

Osaaville copywritereille on nyt valtavasti kysyntää, mutta millaista copywriterin työ on ihan käytännön tasolla? Mitä hyvältä copylta vaaditaan?

Click to Post

Millaista copywriterin työ on?

Digitaloisoituvassa maailmassa olemme jatkuvasti alttiina erilaisille sisällöille, ja juuri siksi myyvän kirjoittamisen taito on tärkeämpää kuin koskaan.

Ihmiset päättävät usein parissa sekunnissa, onko mainos heidän huomionsa arvoinen vai ei, ja interaktiivisen median ansiosta kuluttajat pystyvät entistä helpommin sivuuttamaan mainokset, jotka eivät kiinnosta heitä tai tunnu relevantilta.

Kunnon firmat ja isot brändit ymmärtävät laadukkaan sisällön arvon, sillä se on yksi tärkeimmistä erottavista tekijöistä nykypäivän markkinoilla. Jos haluaa erottua joukosta, pitää olla jotain arvokasta sanottavaa – ja juuri siihen copywritereita tarvitaan. 

Millaista copywriterin työ on sitten ihan käytännön tasolla? 

Ensiksikin, copywriter voi tehdä töitä:

  • Freelancer-kirjoittajana tai itsenäisenä yrittäjänä, joka tuottaa myyntipainotteisia tekstisisältöjä joko asiakkaalle tai omien tuotteiden markkinoimiseksi
  • “Inhouse” copywriterina eli talon sisäisenä tekstisuunnittelijana, joka on usein töissä yrityksen tai organisaation markkinointi- tai viestintäosastolla
  • Mainostoimiston tai markkinointiyrityksen copywriterina tiimissä (esimerkiksi luova tiimi, sisältötiimi tai tuotetiimi), johon voi copyn lisäksi kuulua art director (eli AD), graafikko, web designer, asiakkuuspäällikkö, projektipäällikkö ja suunnittelupäällikkö.

Millaisten tehtävien ja vastuualueiden parissa copywriter työskentelee?

Copywriterin työ voidaan karkeasti jakaa kolmeen tärkeimpään osa-alueeseen, joita ovat: 

  1. Taustatutkimuksen tekeminen
  2. Mainoskonseptien ja  -kampanjoiden suunnitteleminen
  3. Mainos- ja markkinointitekstien kirjoittaminen eri viestintäkanaviin, eli sanoma- ja aikakauslehtiin, ulkomainoksiin, televisioon, radioon sekä netti- ja mobiilipalveluihin.  Se voi pitää sisällään mitä tahansa yksittäisten tuotenimien miettimisestä ja kolmen sanan sloganeista kokonaisten verkkosivujen tekstien tuottamiseen tai muihin massiivisiin sisältökokonaisuuksiin. 

Mainostekstin tavoitteena on saada kohdeyleisö toimimaan halutulla tavalla. Usein kehotus toimia liittyy jonkin tuotteen tai palvelun ostamiseen, mutta se voi olla paljon muutakin: yhteydenottoa tai yhteystietojen antamista, lomakkeiden täyttämistä, tai jonkin brändin tai idean kannattamista. Mainostekstien lisäksi copywriter voi kirjoittaa myös informatiivista tai valistavaa sisältöä. 

Kirjoittamisen ohella copywriter toimii usein myös:

  • Kouluttajana, joka myy omia copywriting-aiheisia infotuotteita, kuten e-kirjoja, verkkokursseja ja workshoppeja, tai valmentaa firman tai organisaation työntekijöitä muun muassa brändiin liittyvistä tyyliseikoista ja äänensävystä (tone of voice), eli siitä, miten brändi puhuu kohdeyleisölleen ja miltä se kuulostaa
  • Oikolukijana, joka pitää huolen siitä, että teksti on huoliteltua ja virheetöntä eli tarkistaa oikeinkirjoituksen, välimerkit, yhdyssanat ja muut kielioppiseikat
  • Copyeditoijana, joka keskittyy tekstin soljuvuuteen ja tekee ehdotuksia muun muassa kappaleiden rakenteesta, osuvista termeistä ja kiinnostavista otsikoista
  • Kustannustoimittajan roolissa, joka ottaa kantaa tekstin sisältöön ja rakenteeseen ja voi tehdä mittaviakin parannusehdotuksia

Kunnon firmat ja isot brändit ymmärtävät laadukkaan sisällön arvon, sillä se on yksi tärkeimmistä erottavista tekijöistä nykypäivän markkinoilla. Jos haluaa erottua joukosta, pitää olla jotain arvokasta sanottavaa – ja juuri siihen copywritereita tarvitaan.

Miten copywriteriksi tullaan? 

Copywriteriksi ryhtyminen on mahdollista ilman mitään varsinaista muodollista koulutusta. Copywriter voi siis olla täysin itseoppinut, mutta suurin osa työnantajista odottaa tekstintekijöiltään ainakin jonkinlaista koulutustaustaa. Moni alalle päätyvä on opiskellut jotain seuraavista aloista: liiketalous, kauppatieteet, markkinointi, viestintä, media-ala, kielet, journalismi, kirjallisuus, kasvatustieteet, tai psykologia.

Tekstisuunnittelijan eli copywriterin tutkinnon voi suorittaa Espoossa Rastor-instituutissa (entinen Markkinointi-instituutti). Joissakin oppilaitoksissa (kuten Turun ammattikorkeakoulussa) on tarjolla sisällöntuotantoon ja myyvään kirjoittamiseen liittyviä opintokokonaisuuksia, jotka voi sisällyttää medianomin tutkintoon. 

CopyCampuksen tarjoaman copywriting-koulutuksen lisäksi muidenkin ammattikirjoittajien laatimia copywriting-verkkokursseja on aika ajoin saatavilla. Monet työnantajat järjestävätkin työntekijöilleen copywriting-koulutusta tai markkinointiviestinnän kursseja palkkaamalla ulkopuolisen copywriting-coachin tai viestintäkonsultin avuksi.

Mitä hyvältä copylta vaaditaan?

Oli koulutustausta mikä hyvänsä, copywriterille on aina etua mahdollisimman monipuolisesta osaamisesta ja laajasta yleissivistyksestä.

Etusijalle nousevat luonnollisesti sujuva kirjoitustaito ja hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot, mutta niiden ohella erinomaiselta copywriterilta odotetaan…  

  • Analyyttistä mieltä 
  • Draaman tajua
  • Empatiaa ja asiakasymmärrystä
  • Erilaisten kirjallisten tyylilajien tuntemusta
  • Assosiointikykyä
  • Halua oppia uutta ja kehittyä
  • Psykologista silmää
  • Stereotypioiden tunnistamista
  • Taitoa jäsennellä ja tiivistää hankalat konseptit ymmärrettävään muotoon mahdollisimman kiinnostavalla tavalla
  • Tiimityöskentelyä

Oman äidinkielen hallinnan lisäksi copylta vaaditaan usein erinomaista englannin kielen taitoa, koska se on yleensä kansainvälisten mainostoimistojen työkieli. Nykyisin monet sloganit tai koko mainokset tehdään alusta loppuun englanniksi myös Suomessa, eikä tuotteiden nimiä välttämättä suomenneta enää lainkaan. 

Hyvästä englannin kielen osaamisesta on hyötyä ihan jo siksikin, että käytännössä työstä suuri osuus voi olla kääntämistä. Tähän liittyy läheisesti myös transcreation-termi, joka lyhyesti sanottuna tarkoittaa luovaa mainostekstien kääntämistä myyvän tekstin lainalaisuudet huomioiden. Se on entistä kysytympää kansainvälisessä markkinoinnissa.

Jos siis pidät kirjoittamisesta, kykenet itsenäiseen työhön mutta tulet myös toimeen ihmisten kanssa, etkä murene totaalisesti saamastasi kritiikistä (ainakaan kovin pitkäksi aikaa), jatka lukemista!

Hyvältä copywriterilta odotetaan luonnollisesti hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, mutta myös paljon muuta. Lue lisää hyvän copyn tuntomerkeistä.

Click to Post

Copywriterin ammatti: hyvät ja huonot puolet?

Copywriterin ammatissa on hyvät ja huonot puolensa. Mitkä ne ovat?

Jos harkitset vakavissasi copywriterin ammattia nimenomaan itsenäisenä ammatinharjoittajana, ammatissa on hyvät ja huonot puolensa:

hyvät puolet

  • Jos nauttii kirjoittamisesta, copywriterin ammatti on erinomainen vaihtoehto elättää itsensä puhtaasti kirjoittamalla. Huolella laadituille myyntiteksteille on kysyntää enemmän kuin koskaan ja copywriting-taitoja tarvitaan joka ikisellä toimialalla.
  • Työkaluiksi riittää läppäri ja toimiva nettiyhteys.
  • Vapaa kirjoittaja voi vapaasti päättää omista työajoista ja elää todellista laptop-lifestyle-elämää eli työskennellä mistä päin maailmaa tahansa.
  • Voi valita, haluaako erikoistua tietyn alan copywriteriksi vai toimia yleispätevänä “generalistina”, eräänlaisena tuhattaiturina, jolloin toimeksiannot voivat olla hyvin erilaisia keskenään ja työssä riittää vaihtelua. Sen ansiosta myös motivaatio pysyy korkealla.
  • Töitä voi tehdä pääasiassa yksin, kun asiakastapaamiset hoituvat melkeinpä aina etänä.
  • Omalla työpanoksella voi aidosti vaikuttaa asioihin ja auttaa toisia.

huonot puolet

  • Omista työajoista “vapaasti” päättäminen voi tietää hyvin epäsäännöllisiä ja epäterveellisiä työaikoja. Työn ja vapaa-ajan erottaminen vaatii kurinalaisuutta, eikä se aina onnistu, koska…
  • Varsinkin alussa töitä voi joutua tekemään todella paljon, jotta tulee edes jotenkuten toimeen. Hyvien asiakkaiden löytäminen ei käy käden käänteessä ja siedettävänkin ansiotason vakiinnuttaminen vie aikaa. Ja vaikka se vakiintuisikin, pitää tottua elämään aina pienen epävarmuuden kanssa, mikä pätee suurimpaan osaan yrittäjiä.
  • Vaikka asiakas on periaatteessa aina oikeassa, käytännössä näin ei aina todellakaan ole. Makuasioista kiisteleminen ja rakentava rautalangasta vääntäminen voi tuntua uuvuttavalta ja ottaa päähän.
  • Töitä tehdään pääasiassa yksin, kun asiakastapaamiset hoituvat tosiaankin niin helposti etänä. Vähäinen sosiaalinen elämä työn merkeissä voi jäädä vähän päällekin ja aiheuttaa hienoista erakoitumista myös yksityiselämässä.

Mitkä ovat copywriterin ammatin hyvät ja huonot puolet? Lue lisää CopyCampuksen blogista!

Click to Post

Nyt olet saanut vähän osviittaa siitä, millaista copywriterin työ käytännössä on, ja mitä hyviä ja huonoja puolia siihen liittyy. 

Seuraava kysymys kuuluukin: voisiko copywriterin ura sopia sinulle?

 

Haaveiletko copywriterin urasta? Vastaa 10 kysymykseen ja testaa, sopiiko copywriterin ammatti sinulle!

Sopiiko copywriterin ammatti sinulle? Testaa vastaamalla näihin 10 kysymykseen!

 

Jos vastasit kysymyksiin useammin “kyllä” kuin “ei”, onneksi olkoon! Copywriterin ammatti voi olla sinulle erinomaisen varteenotettava uravaihtoehto... ehkä 🤩

Haaveena copywriterin ura? Testaa, sopiiko copywriterin ammatti sinulle!

Click to Post

Joko olet mukana Fast Four Copy -kurssilla?


Opi rakentamaan vastustamattoman koukuttava myyntiteksti – yksi elementti kerrallaan.

>
Scroll to Top