fbpx

Mikä on ”swipe file” (suomeksi)?

Tiedätkö, mitä tarkoittaa englanninkielinen sana "swipe file" suomeksi? Ja miksi menestyneet copywriterit kautta maailman vannovat sen nimeen?

Swipe file -termi tulee hyvin pian vastaan, jos luet yhtään englanninkielisiä copywritingia käsitteleviä kirjoja tai artikkeleita. Tässä blogikirjoituksessa luon pienen kurkistuksen aiheeseen:

Mennäänpä siis asiaan.

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

Mikä on swipe file?


Termi kääntyy vähän kehnosti suomeksi, mutta kyseessä on siis kansio tai eräänlainen leikekirja, johon kerätään talteen hyviä esimerkkejä mainoksista tai myyvistä teksteistä aina kun sellaisia tulee vastaan.

Swipe file voi sisältää paljon muutakin kuin pelkkiä mainoksia: hyviä otsikoita, sähköpostin aiheita, liidimagneetteja, myynti- ja laskeutumissivuja, lehtimainoksia, somepostauksia – eli kaikkea mahdollista, mistä voisi jossain vaiheessa olla hyötyä omassa tekstityössä.

"Swaippailu" eli ihmisten profiilien selailu on etenkin deittisovelluksista tuttu termi, mutta mainostoimistomaailmassa ja kirjoittajien keskuudessa se tarkoittaa kuuluisien mainoksien – tai muuten vain varteenotettavien ideoiden – talteen nappaamista. Niitä sitten analysoidaan tarkkaan ja niistä ammennetaan inspiraatiota omiin projekteihin.

Nettihaulla löytyy pilvin pimein erilaisia swipe file -sivustoja, mutta yksi omia suosikkejani ja ehdottomasti kattavimpia ja parhaiten organisoituja on Swipe Worthy. Sieltä löytyy laidasta laitaan niin copywriting-klassikoita kuin moderneja tuotoksia. Oikea aarreaitta kenelle tahansa myyvästä kirjoittamisesta kiinnostuneelle siis! Myös Swipefile on tutustumisen arvoinen runsaudenlähde.

Suomenkielisiä mainoksia löytyy muun muassa Facebookin mainoskirjastosta (Facebook ad library), joka on kokoelma kaikista tällä hetkellä aktiivisista mainoksista Facebookissa ja Instagramissa. Myös mainosalan ammattilaisten järjestämän AdProfit-kilpailuun osallistuneiden töiden joukosta voi löytyä runsaasti kiinnostavaa swaipattavaa. Kirjastoista löytyvissä julkaisuissa on esitelty kilpailussa menestyneitä mainos- ja markkinointiviestintäkampanjoita ja niiden tekijöitä.

Miksi kannattaa alkaa kerätä omaa "mainoskansiota"?

Kuuluisten mainosten analysointi on huikean tehokas keino oppia enemmän myyvästä kirjoittamisesta. Etenkin otsikoiden, sanavalintojen ja rakenteen lähemmästä tarkastelusta voi saada aivan uusia ideoita ja lähestymistapoja omaan tekstiin.  Swipe filen puoleen kääntyminen kannattaa etenkin silloin, kun oma tekstityö jumittaa.

Tarkoitus ei siis ole matkia tai kopioida toisten tyyliä tai tekstejä sanasta sanaan, vaan hyödyntää niitä harjoitusmielessä.

Miten voit alkaa kerätä omaa swipe fileä?

Tapoja ja tyylejä riittää – ja swipe fileja voi olla yhtä aikaa montakin erilaista moneen eri tarkoitukseen.

Nykyisin leikekirjan pitäminen perinteiseen tyyliin leikaten ja liimaten on arvatenkin harvinaisempaa, ja hyviä ideoita poimitaan talteen lähinnä digitaalisesti skräppäillen esimerkiksi seuraavien työkalujen avulla:

  • Pinterest
  • Pocket
  • Trello 
  • Evernote 
  • Google Docs

...ja niin edelleen.

Itse noudatan aika yksinkertaista systeemiä: kaappailen tosi paljon kuvia etenkin hyvistä myyntisivuista Awesome Screenshot -selainlaajennuksen avulla (kuvakaappauksen voi tallentaa joko kuvatiedostona tai PDF:nä), ja säilön ne omiin kansioihinsa yleensä lähteen mukaan.

Tai sitten otan kuvia ihan vain omalla kännykällä, jos mainos tulee vastaan jossain printtijulkaisussa. 

Toinen selainlaajennus, jonka olen todennut varsin näppäräksi, on Print Friendly & PDF. Se on tehokas etenkin siinä tapauksessa, jos haluaa poistaa sivulta kaiken ylimääräisen sälän (esim. maksetut mainokset, grafiikat ja navigaatiot) ja keskittyä pelkkiin teksteihin - tai jopa muokata niitä omiin tarpeisiinsa.

Minulla on myös yksi ihan erillinen Gmail-tili, jonka olen pyhittänyt lähestulkoon kokonaan markkinointiaiheisten uutiskirjeiden tilauksille. Oma privaatti-gmail pysyy siten siistimpänä.

Lisäksi keräilen hyviä lausahduksia talteen Google Sheets -taulukkoon, joka toimii eräänlaisena fraasipankkina.

Hajanaiset ideat kirjoitan ylös yhteen Google Docs -tiedostoon, johon pääsen äkkiä käsiksi myös omalta puhelimelta.

Ja sen olen huomannut, että jos saan hyvän idean, se kannattaa tosiaan kirjoittaa ylös HETI. Ei puhettakaan, että muistaisin sitä enää hetken päästä – sen olen saanut todeta moneen otteeseen kirpaisevasti.

Tämä hajanaisten ideoiden swipe file -tiedosto on paisunut lähes parisataasivuiseksi, mutta ei sillä väliä. Sen ei ole tarkoituskaan olla kovin jäsennelty tai järjestelmällinen arkisto vaan vähän kuin keittiön miljoonakaappi, josta löytyy kaikki kodin sekalaiset mutta tärkeät tavarat kuiteista resepteihin ja pattereista muttereihin.

Sieltä löydän haulla lähes aina sen mitä etsin hatarankin muistikuvan perusteella, koska tiedän, että vastaus löytyy tästä "kaapista".

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

Esimerkki yksinkertaisen tehokkaasta mainoksesta, joka kannattaa heti "swaipata" talteen!


Talletin vastikään omaan leikekirjaani mainoksen, joka sinunkin kannattaa ensi tilassa tallettaa omaan "ideasäästöpossuusi" (?).

Tässä se on:

Jos näkyy vähän huonosti, tekstit kuuluvat siis näin:

Elisassa on nyt ale!

Va-in 797 €

Uusi Samsum puhelin ProX 16!

Eri töpseleitä laturiin

Löydä uusija löytöjä: elisa .fi

Lapsi esitteli minulle tämän tuotoksensa, kun äidinkielentunnilla oli puhuttu mainoksista ja lapset olivat saaneet tehtäväksi laatia oman mainoksen.

Olin äimistynyt – ja tietysti tosi ylpeä. Tässä mainoksessa on nimittäin KAIKKI hyvän myyntitekstin peruselementit kohdillaan! 👏👏👏

Analysoidaanpa sitä hieman:

Otsikko "Elisassa on nyt ale!" menee suoraan asiaan – tarjous on suunnattu kuumalle kohdeyleisölle.

Myyntiviestiä on tehostettu käyttämällä myyvän kirjoittamisen olennaisimpia voimasanoja "vain" (tai siis "va-in"), "nyt" ja "uusi".

Tuotteen ainutlaatuisuutta muista on korostettu yhdellä erityisellä ominaisuudella "eri töpseleitä laturiin" (mikä selittänee myös korkeahkon hinnan), jota on havainnollistettu kuvan kera.

Lopussa on vielä toimintakehote "löydä uusija löytöjä" ja perään nettisivun osoite.

Oikeinkirjoituksessa on otettu vähän taiteellisia vapauksia, mikä lisää kiinnostavuutta ("va-in", "uusija").

Mahtavaa! Annan tälle täysin puolueellisen raadin ainoana edustajana viisi tähteä 🤩

Yhteenveto: Mikä on swipe file (suomeksi)?

Swipe file on eräänlainen mainoskansio, jonne kerätään esimerkkejä hyvistä mainoksista tai kiinnostavista ideoista. Se on suosittu työkalu copywritereiden ja markkinoijien keskuudessa, sillä menestyneiden mainosten tutkiminen ja miksi ne ovat toimineet niin hyvin on hurjan tehokas keino kehittää omaa osaamistaan kirjoittajana.

Swipe filen tarkoitus ei siis ole se, että hyviä mainoksia kopioitaisiin sellaisenaan omiin tarkoituksiin, vaan tärkeintä on ottaa niistä opiksi ja ammentaa niistä inspiraatiota omaan työhön. Tosin niiden kopiointi (varsinkin käsin kirjoittamalla) nimenomaan harjoitusmielessä on erinomaisen hyvä keino kartuttaaa omia copywriting-taitojaan.

Entä sinä? Pidätkö sinä minkäänlaista leikekirjaa? Mikä sinusta olisi hyvä suomenkielinen käännös termille "swipe file" inspiraatiokirjaston, fraasipankin, miljoonakaapin tai ideasäästöpossun ohella? 

Lue myös:


Mikä on "swipe file" suomeksi? Ja miksi se on niin olennainen osa myyvän kirjoittamisen perustermistöä? Lue lisää CopyCampuksen blogista!

Twiittaa tämä

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

Joko olet mukana Fast Four Copy -kurssilla?


Opi rakentamaan vastustamattoman koukuttava myyntiteksti – yksi elementti kerrallaan.