fbpx

Copywriting urana kiinnostaisi kovasti… mutta tuleeko sillä toimeen?

Siinäpä kysymys, joka askarruttaa monia copywriterin uraa harkitsevia.

Eikä mikään ihme. 

Alalle on nyt poikkeuksellisen paljon tulijoita, koska ammattikirjoittajan ura on kuin luotu etätöihin.

Kiinnostaako sinua tietää, paljonko palkkatöissä käyvä copywriter tienaa keskimäärin kuussa? Tai oletko ehkä harkinnut oman kirjoituspalveluita tarjoavan yrityksen perustamista? Tämä artikkeli valottaa muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Paljonko työnantajan leivissä oleva kuukausipalkkainen copywriter ansaitsee keskimäärin? 
  • Paljonko freelancerina tai itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva copywriter ansaitsee?
  • Entä millaisia kuluja oman yrityksen nimiin toimivan copywriterin pitää maksaa?

Näistä tiedoista on sinulle hyötyä, jos olet hakemassa työnantajalle töihin ja lähdet neuvottelemaan palkasta, tai mietit toimeksiannon hinnoittelua.

Ja nyt asiaan!

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

Paljonko copywriter tienaa?

Paljonko copywriterin eli tekstisuunnittelijan keskipalkka on kuukaudessa? Oikotien, Palkkadatan ja Palkkavertailun mukaan palkkatöissä olevan copywriterin keskimääräiset bruttoansiot ovat noin 3500 euroa kuukaudessa. Se vastaa aika pitkälti suomalaisten keskiansioita yksityissektorilla. Palkkahaitari liikkuu 2500 euron ja 5200 euron välillä. 

ERTOn laatimien markkinoinnin ja luovien alojen vähimmäispalkkasuositukset työnimikkeelle ‘copywriter’ vaihtelevat aina 2500 eurosta 4170 euroon, riippuen työvuosista, ammattitaidosta ja sijainnista (pääkaupunkiseutu vs. muu Suomi).

Entä sitten ns. vapaa copywriter, joka toimii joko freelancerina tai itsenäisenä ammatinharjoittajana?

Kun puhutaan oman firman piikkiin työskentelevästä vapaasta copywriterista, heilahtelua riittää molempiin suuntiin. Huumaavaa ja ehkä hieman harhaista vapaudentunteen nälkää lisää tietysti ajatus siitä, että palkkiot voi neuvotella itse ja tehdä samanaikaisesti useammalle toimeksiantajalle töitä. Voi jopa itse valita, milloin, missä ja kenen kanssa töitä tekee.

Ainakin teoriassa.

Nimittäin aloittelevalle copylle asiakashankinta ja toimeksiannoista kohtuullisen palkkion saaminen voivat osoittautua vaativaksi ja jopa lannistavaksi kokemukseksi. Toimeentulo uran alkuvaiheessa on usein hyvinkin ailahtelevaista.

Hinta-arvion miettiminen on asia, jonka yrittäjä kokee usein rasittavaksi pakkopullaksi. Sen vatvomiseen saattaa upota valtavasti aikaa, eikä kauppoja lopulta välttämättä edes synny.

Joskus toimeksiantojen hinnoittelu arveluttaa jopa niin paljon, että lyödään hanskat tiskiin jo ennen kuin on päästy edes kokeilemaan ja koko haaveesta luovutaan. 

Älä silti luovuta.

Jos ei ole pakko aloittaa ihan tyhjästä, voi olla viisasta kokeilla siipiään ensin sivutoimisesti joko toiminimiyrittäjänä tai kevytyrittäjänä ja kartuttaa siten pikkuhiljaa kokemusta ja pyytää palautetta asiakkailta (joka on toivon mukaan positiivista). Samalla voit tunnustella, voisiko täysin itsenäiseksi copywriting-yrittäjäksi heittäytyminen olla mielekästä ja järkevää. 

Kun nimeä alkaa tulla ja referenssejä kertyä, myös mahdollisuus korkeampiin ansioihin kasvaa.

Kokenut ja nimekäs copy voi veloittaa huomattavasti keskiansioita tienaavaa palkansaajaa enemmän, jolloin muutama luottoasiakas riittää mainiosti säälliseen toimeentuloon ja yritystoiminnan pyörittämiseen. Yhdestä laajasta toimeksiannosta kehtaa hyvillä mielin laskuttaa nelinumeroisen palkkion, ja mittavimmista projekteista jo viisinumeroisenkin summan.

Jos ei ole pakko aloittaa ihan tyhjästä, voi kokeilla siipiään ensin sivutoimisesti joko toiminimiyrittäjänä tai kevytyrittäjänä ja kartuttaa siten kokemusta pikkuhiljaa. Samalla voi tunnustella, voisiko täysin itsenäiseksi copywriting-yrittäjäksi heittäytyminen olla mielekästä ja järkevää.

Mistä itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivan copywriterin pitää maksaa?

On silti hyvä muistaa, etteivät rahat kilahda tilille ihan itsestään vaan vaativat näyttöjä osaamisesta, vankkaa asemaa oman alan asiantuntijana ja kaiken kaikkiaan kovasti töitä. Jos niitä on valmis tekemään, copywriterin ura itsenäisenä ammatinharjoittajana voi tietää jo ihan kelvollista tulotasoa.

Lisäksi verojen ohella itsenäisellä ammatinharjoittajalla on paljon kuluja, joita perinteisessä työsuhteessa olevan ei tarvitse miettiä, kuten esimerkiksi:

  • työvälineet 
  • työtilat
  • kirjanpito
  • kouluttautuminen
  • tavarahankinnat
  • matkakulut
  • puhelin
  • nettiyhteys 
  • markkinointi 
  • lomat
  • sairaslomat

Ne ovat kaikki yrittäjän itsensä vastuulla ja syytä ottaa hinnoittelussa huomioon.

Paljonko kuukausipalkkainen copywriter saa palkkaa? Entä freelancerina tai itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva copywriter? Lue lisää täältä!

Twiittaa tämä

Kumpi sopii sinulle? 

Jos harkitset vakavissasi copywriterin ammattia joko palkkatyöläisenä työnantajan leivissä tai itsenäisenä ammatinharjoittajana, molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

Säännöllisten tulojen ja muiden työpaikkaetujen lisäksi työnantajan leivissä olevalla kuukausipalkkaisella copywriterilla on yleensä mainosalan, viestinnän  tai markkinoinnin ammattilaisista koostuva tiimi ympärillään. Ideoita ei tarvitse – eikä voikaan – pyöritellä ihan yksin, ja se jos mikä antaa arvokasta ja monipuolista työkokemusta ammatista.

Toisaalta taas, jos haluaa tehdä töitä pääasiassa yksin ja nauttii vapaudesta päättää itse muun muassa työajoistaan, eivätkä pienoinen epävarmuus ja epäsäännölliset tulot lannista varsinkaan uran alkumetreillä, silloin oman yrityksen perustaminen voi olla mainio vaihtoehto.

Nyt tiedät ainakin suuntaa-antavasti, paljonko työnantajan leivissä oleva kuukausipalkkainen copywriter ansaitsee keskimäärin verrattuna itsenäisenä yrittäjänä toimivaan freelance-copyyn. Siitä voi olla sinulle apua, jos olet hakemassa copywritereille tarkoitettuja avoimia työpaikkoja ja valmistaudut neuvottelemaan palkasta. Näistä palkkatiedoista on hyötyä myös copywriting-yrittäjälle, kun haluaa hieman osviittaa oman työn hinnoitteluun.

Miten sitten nimenomaan yksityisyrittäjänä toimivan copywriterin kannattaa hinnoitella osaamisensa niin, että työ on paitsi mielekästä ja motivoivaa, myös kannattavaa? Entä miten varmistat, ettet yli- tai alihinnoittele itseäsi… ja että jotain jäisi sukanvarteenkin?

Siitä voit lukea lisää näistä artikkeleista:

Piditkö artikkelista? Jaa se tästä:

Joko olet mukana Fast Four Copy -kurssilla?


Opi rakentamaan vastustamattoman koukuttava myyntiteksti – yksi elementti kerrallaan.

About

copycam1

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>