fbpx

“Copywriting niche” – 24 erikoistumisalaa, joilla copywriterit tienaavat eniten vuonna 2023

Mitä "copywriting niche" tarkoittaa? Mille aloille copywriterit voivat erikoistua? Katso tästä, mitkä ovat tämän hetken kuumimmat erikoistumisalat.

Millä aloilla copywriterit tienaavat parhaiten? Kirjoituspalveluitaan voi tarjota joko laajalle kohdeyleisölle monipuolisena yleisosaajana alasta riippumatta tai erikoistua jonkin tietyn toimialan huippuosaajaksi

Copywriterina voit erikoistua myös tietyn median asiantuntijaksi (esimerkiksi somekanavat tai radio) tai sitten tietyntyyppisten myyntitekstien ammattilaiseksi (muun muassa sähköpostit tai laskeutumissivut). Tästä lisää tuota pikaa.

Mutta kysymys kuuluu: kannattaako copywriterin erikoistua jollekin tietylle alalle? Jos kannattaa, niin millä aloilla voi tällä hetkellä saada tienata parhaiten?

Mitä "copywriting niche" tarkoittaa? Mille aloille copywriterit voivat erikoistua? Katso tästä, mitkä ovat tämän hetken kuumimmat ja parhaiten palkatut erikoistumisalat.

Twiittaa tämä

Mille aloille copywriterit voivat erikoistua? Mitä ‘copywriting niche’ tarkoittaa?

Kun puhutaan mainoskirjoittamisen erikoisaloista, englannin kielessä käytetään käsitettä copywriting niche. Liike-elämästä tuttu termi niche tarkoittaa markkinarakoa tai jonkin tuotteen tai konseptin lokerointia, sen kohdentamista tietylle asiakasryhmälle.

Copywriter voi toimia joko “generalistina”, kaikesta loputtoman kiinnostuneena moniosaajana, tai sitten jonkin tietyn alan spesialistina. 

Ehkä sinun erikoisalaasi voisivat olla esimerkiksi viini- tai ruoka-aiheiset artikkelit? Tai vaikkapa vauvoille tarkoitettujen tuotteiden markkinointi? Tai kenties elämäntaito-oppaiden takakansitekstit? Valinnanvaraa ja eri yhdistelmiä löytyy loputtomiin. 

Copywriter voi kunnostautua myös tietyn viestintäkanavan ja tietyntyyppisten myyntitekstien huippuosaajana. Tässä neljä esimerkkiä: 

1) Direct response -copywriter

Direct response -copywriter on suoramarkkinointiin erikoistunut kirjoittaja. Suoramarkkinointi on siis tarkkaan kohdennettua, mitattavaa markkinointiviestintää missä tahansa mediassa tai myyntikanavassa, jossa  kirjoitetaan suoraan ihmisille tai jonka kautta ihmiset voivat vastata suoraan.

Tällaisia suoramainoksia ovat esimerkiksi mainosesite tietyllä asuinalueella, TV- tai radiomainos, joka pyytää ihmisiä vastaamaan, tai tarkkaan kohdennettu FB-mainos tietynikäisille kuluttajille.

Tavoitteena on, että viestin vastaanottaja saadaan toimimaan ja reagoimaan suoramainokseen heti, esimerkiksi tilaamaan tuotteen, liittymään sähköpostilistalle tai ottamaan yhteyttä yritykseen Facebook-mainoksen innoittamana.

Mainostajat seuraavat tarkkaan avaus- ja klikkausprosentteja ja muuta dataa selvittääkseen, minkätyyppiset tarjoukset ja houkuttimet uppoavat parhaiten kohdeyleisöön.

2) SEO-copywriter 

SEO-copywriter on erikoistunut kirjoittamaan hakusanaystävällistä tekstiä, jonka tavoitteena on löytyä hakutuloksista mahdollisimman korkealta. SEO tulee sanoista “search engine optimization”, mikä suomeksi tarkoittaa hakukoneoptimointia.

Käytännössä tämä tarkoittaa avainsanojen oikeaoppista käyttämistä otsikoissa, väliotsikoissa, leipäteksteissä, kuvissa ja linkeissä. Toisin sanoen pitää tietää, millaisia hakuja käyttäjät tekevät netissä surffaillessaan ja millaisia hakusanoja he hakukenttiin syöttävät.

SEO-copywriterin tehtävänä on lisätä tekstiin relevantteja avainsanoja juuri oikealla tavalla, jotta käyttäjä löytää etsimänsä ja päätyy klikkaamaan haluttua linkkiä.

3)Radio- ja TV/video-copywriter

Radio- ja TV/video-copywriterilta vaaditaan tiettyjä taitoja, jotka ovat ominaisia näille viestintäkanaville.

Radio esimerkiksi nojaa täysin puhuttuun sanaan, äänitehosteisiin ja musiikkiin. Viesti pitää osata kertoa 15 tai 30 sekunnin spoteissa, eli ydinsanoma täytyy kyetä välittämään korvalle tarkasti rajatun ajan puitteissa.

TV:ssä tai videomainonnassa on samanlaisia rajoituksia: viestin välittämiseen on annettu hyvin rajattu aika. Copywriterin pitää huomioida tekstin lisäksi visuaaliset tekijät ja liikkuvan kuvan vaikutus tekstiin.

4) B2B-copywriter

B2B-copywriter viittaa puolestaan kirjoittajaan, joka laatii markkinointitekstejä firmojen välisiin materiaaleihin (B2B tulee sanoista “business-to-business”, mikä tarkoittaa yritysten välistä kaupankäyntiä).

B2B-firmat myyvät siis tuotteitaan tai palveluitaan toisille firmoille. Otetaan esimerkiksi mikroprosessoreita ja muita tietokonekomponentteja valmistava Intel. Kuvitellaan, että yksi sen asiakkaista on Hewlett-Packard, joka puolestaan tarvitsee komponentteja kuluttajille myytäviin tietokoneisiin. Intelille työskentelevän B2B-copywriterin tehtäviin voisi kuulua kirjoittaa nimenomaan Hewlett-Packardille suunnattuja uutiskirjeitä, oppaita tai tuotekuvauksia.

B2B-kirjoittaminen ei periaatteessa poikkea juurikaan B2C-copywriterin työstä (B2C tulee sanoista “business-to-consumer”), joka osoittaa tekstinsä yksityisille kuluttajille, mutta sisällön kannalta B2B-copywriterille on tietysti tärkeää ymmärtää enemmän asiakasyrityksen toimialasta.

24 erikoisalaa, joilla freelancecopywriterit tienaavat eniten

Kannattaako copywriterin sitten erikoistua jollekin tietylle alalle?

Se voi olla hyvinkin varteenotettava vaihtoehto. Tietyillä aloilla myyntitekstien ammattilaisille on kova kysyntä, minkä vuoksi myös mahdollisuudet korkeampiin ansioihin ovat hyvät.

Tässä 24 esimerkkiä tämän hetken “kuumimmista” aloista maailmalla copywritereiden kannalta:

  • Finanssiala
  • Kryptovaluutta
  • Teknologia
  • Digimarkkinointi
  • SaaS
  • Terveydenhuolto ja hyvinvointi
  • Vaihtoehtoinen terveydenhoito
  • Fitness ja kuntoilu
  • Muoti ja kauneus
  • Itsensä kehittäminen
  • Koulutus
  • Kiinteistöala
  • Rakennusala
  • Sisustus
  • Videotuotannot
  • Sähköpostimarkkinointi
  • Haamukirjoittaminen
  • Anime
  • Matkailu
  • Lemmikkieläimet
  • Vauvatuotteet
  • Vanhemmuus
  • Ikäihmisten terveydenhuolto
  • Puutarhanhoito

Jos erikoistuminen tietyn alan tai median copywriteriksi kiinnostaa, voi olla hyvä idea yhdistää nämä kolme ulottuvuutta: 

  • Toimiala, jonka tunnet kuin omat taskusi tai josta olet todella kiinnostunut
  • Tekstilaji, jonka kirjoittamisen koet erityisen mielekkääksi
  • Omat henkilökohtaiset vahvuudetOletko luova, hauska, pikkutarkka, analyyttinen, tutkijasielu? 

Otetaan pari esimerkkiä.

Voit luoda uraa esimerkiksi verkkokauppatekstejä kirjoittavana SEO-copywriterina, jonka erityisalaa on luonnonkosmetiikka. 

Tai sitten voit erikoistua VSL-spesialistiksi (VSL tulee sanoista “video sales letter”, eli myyntikirje videon muodossa), joka kirjoittaa myyntivideoiden käsikirjoituksia videotuotantoyhtiöille.

Tai sitten voit toimia kahviin erikoistuneena copywriterina, joka kirjoittaa markkinointimateriaaleja kahviloiden omistajille (tämä olisi itse asiassa oma unelma-ammattini). Tai miksei vaikka matkabloggarina, joka kiertää Euroopan suurkaupungeissa ja niiden vanhimmissa ravintoloissa ja kirjoittaa viini- ja ruoka-arvioita alan julkaisuihin.

“Jos kirjoittajana profiloidut jonkin tietyn alueen erityisosaajaksi, se voi toimia merkittävän tehokkaana keinona erottautua kilpailijoista ja tuoda lisää – ja paremmin maksavia – asiakkaita.”

Twiittaa tämä

Tilaa CopyCampuksen 

uutiskirje

...ja saat lahjaksi myyntitekstin mallipohjan, jolla kirjoitat myyvää tekstiä ennätysajassa!

Mikä erikoisala sopisi sinulle parhaiten?

Minkä tyyppisiä tekstejä sinä kirjoitat erityisen mielelläsi? 

Sitä kannattaa miettiä.

Jos nimittäin profiloidut jonkin tietyn alueen erityisosaajana, se voi toimia merkittävän tehokkaana keinona erottautua kilpailijoista ja tuoda lisää asiakkaita (jotka myös maksavat paremmin).

Eikä se silti tarkoita, ettetkö voisi tarjota myös muunlaisia kirjoituspalveluita pääosaamisesi ohessa. 

Minkälainen sisältö kiehtoo sinua? Nimeä esimerkiksi kolme henkilökohtaista kiinnostuksesi kohdetta. Ne voivat liittyä johonkin, mitä olet vastikään lukenut, opiskellut, katsonut tai ostanut. Voisiko niiden joukosta löytyä oma copywriting-erikoisalasi?

Mitä mieltä olet? Kiinnostaako sinua copywriterin ura joko moniosaajana vai keskittyisitkö mieluummin johonkin tiettyyn aihepiiriin?

Lue myös:

Piditkö artikkelista? Jaa se tästä:

Joko olet mukana Fast Four Copy -kurssilla?


Opi rakentamaan vastustamattoman koukuttava myyntiteksti – yksi elementti kerrallaan.