Miten rakennat menestyvän verkkokurssin? Nappaa vinkit verkkokurssin tekijän tehokkaimmista työkaluista ja tee kurssi pienellä budjetilla! (P.S. Jos haluat ottaa tämän artikkelin talteen PDF-muodossa, löydät alta latauslinkin!)
Julkaisin ensimmäisen verkkokurssini, "Simple Copywriting Secrets – How to Write Killer Sales Copy", vuonna 2019 Skillshare-nimiselle verkkokurssialustalle.
Ihkaensimmäisen kurssin tekeminen oli kutkuttavan jännittävä prosessi, mutta myös aivan käsittämätöntä säätöä.
Nykyisin se on onneksi jo aika paljon helpompaa. Yrityksen ja erehdyksen kautta olen löytänyt itselleni sopivimman setin työkaluja, ja nyt aikaa ei enää tuhraannu niiden etsimiseen tai oikeiden asetusten kanssa värkkäämiseen ja käytön opetteluun.
Tässä artikkelissa pääset kurkistamaan työkalupakkini sisään: jaan kanssasi tärkeimmät työkalut, joita olen itse käyttänyt verkkokurssien suunnitteluun ja toteutukseen, ja niiden hyvät ja huonotkin puolet. Saat myös muutaman kallisarvoisen vinkin, mitä tehdä ja mitä ei.
Olen jaotellut verkkokurssin suunnittelutyökalut seuraaviin kategorioihin:
Moni näistä työkaluista ja ohjelmista on joko tosi edullisia tai ihan ilmaisia, joten kannattaa ehdottomasti ottaa vinkit talteen!
Tässä blogiartikkelissa osa mainitsemistani tuotteista tai palveluista on affiliatelinkkejä (kumppanuuslinkkejä), ja ne on merkitty tähdellä. Jos ostat palvelun kumppanuuslinkin kautta, voin saada siitä pienen rahallisen tai muun edun. Pelkkä linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle mitään kuluja eikä tuo minulle tuloja. Voit siis rauhassa tutustua tuotteisiin ennen ostopäätöksen tekemistä. Kumppanuuslinkki voi sisältää mahdollisen alennuksen eli voit saada tuotteen tai palvelun normaalihintaa edullisemmin.
Ideointi
Ihan ensimmäiseksi tarvitaan luonnollisesti idea, josta lähteä liikkeelle verkkokurssia rakentamaan.
Verkkokurssin suunnitteluun ja sisällön ideointiin on olemassa monia erilaisia menetelmiä ja työkaluja, jotka voivat auttaa luomaan kiinnostavaa ja hyödyllistä sisältöä. Tässä muutamia ehdotuksia, joita voit kokeilla.
Kyselyt
Mieti, mitä sellaista sinulla on tarjota muille, jota kukaan muu ei pysty tarjoamaan. Missä juuri sinä olet erityisen hyvä ja todennäköisesti parempi kuin moni muu? Mistä aiheesta jaksaisit puhua loputtomiin? Voisitko “tuotteistaa” verkkokurssiksi osaamisesi, johon suhtaudut intohimolla?
Käytä aikaa kohderyhmäsi tarpeiden ymmärtämiseen ja varmista, että kurssillasi on selvä päämäärä. Millaisia ongelmia tai tavoitteita ihanneasiakkaallasi on? Minkä kohdeyleisölläsi olevan ongelman sinä olet ratkaissut ja miten? Oletko saavuttanut jonkin päämäärän, jota moni muukin tavoittelee?
Kyselytutkimus on hyvä tapa näiden kysymysten selvittämiseen ja mitä potentiaalinen asiakkaasi haluaisi oppia juuri sinulta. Voit tehdä kyselylomakkeen esimerkiksi Google Forms -palvelussa ja lähettää sen asiakkaillesi sähköpostissa tai somessa. Kyselytutkimus voi antaa sinulle arvokasta tietoa asiakkaidesi toiveista, kiinnostuksen kohteista, haasteista ja odotuksista.
Miten rakennat menestyvän verkkokurssin? Nappaa talteen vinkit verkkokurssin tekijän tehokkaimmista työkaluista ja tee kurssi pienellä budjetilla! #copycampus #verkkokurssinsuunnittelu #verkkokurssit
Muistiinpanovälineet
Aina kun saat jonkin kurssi-idean, kirjaa se ylös. Koskaan ei tiedä, milloin idea iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta tai sille tulee käyttöä!
Itse kirjaan kaikki mahdolliset ideat ihan tavalliseen kierrevihkoon tai sitten Google Docs -dokumenttiin, jonka linkin olen lisännyt kännykän aloitusnäytölle omaksi kuvakkeeksi. Siitä pääsen siihen aina tosi nopsasti käsiksi.
Tähän dokumenttiin kerään sekalaisia ideoita, myös verkkokursseista, muuten ne pääsevät unohtumaan. Voin sitten jälkeenpäin pyöritellä niitä ajan kanssa ja noukkia jyvät akanoista eli ne ideat, joista oikeasti voisi olla aineksia kokonaiseen kurssiin.
Sitten kun sinulla alkaa olla idea selvillä, voit ryhtyä suunnittelemaan kurssin rakennetta ja sisältöä.
Miellekartat
Netistä löytyy roppakaupalla sekä ilmaisia että maksullisia versioita erilaisista mind map -työkaluista, jotka helpottavat ideoiden jäsentelyä ja kokonaiskuvan hahmottamista.
Mindomo on kätevä ohjelmisto, jonka voi integroida ilmaiseksi Google Driveen. Sillä voit luoda ja tallentaa miellekarttoja Google Driveen ja päästä niihin käsiksi mistä tahansa laitteesta.
Myös Xmind tarjoaa tehokkaan tavan visualisoida kurssin sisältöä. Xmindin miellekarttojen avulla voit määritellä isot suuntaviivat nopeasti ja suunnitella kurssin eri moduulit ja niiden väliset yhteydet selkeästi.
Post-it-lappuset
Voi kuulostaa höpsöltä itsestäänselvyydeltä, mutta haluan mainita tämän, koska joskus vanhat tutut konstit päihittävät uudet mennen tullen. Aina ei tarvitse yrittää keksiä pyörää uudelleen ja käyttää tuntikausia siihen, mikä ohjelma sopisi parhaiten verkkokurssin ideointiin, kun kynä ja paperi riittävät mainiosti 😀
Jos olet tekemässä verkkokurssia yksin, voit hyvin pitää post-it-lappusulkeiset ja aivoriihisession ihan yksinkin – ja myös puhua ajatuksiasi ääneen (ja vaikkapa tallentaa ne äänitiedostoksi).
Lajittele kokonaisuudet – kuten pääosiot, niiden sisältö, tavoitteet, tärkeimmät opetukset ja mahdolliset tehtävät – erivärisille lapuille.
Järjestele laput seinällä tai pöydällä eri tavoin. Siten pystyt arvioimaan, mitkä osiot sopivat yhteen, mitkä kannattaa heivata, ja missä järjestyksessä sisältö kannattaa loogisesti esittää. Ryhmittele laput sopivaan järjestykseen. Ota lopuksi asetelmasta kännykällä kuva.
Itse tykkään luonnostella raakilevedoksen sisällysluettelosta pää- ja alaotsikoineen siihen ihan tavalliseen kierrevihkoon.
Käsikirjoitus
Kun sinulle on muodostunut suht selkeä käsitys kurssin sisällöstä ja sen rakenteesta, on aika ryhtyä laatimaan yksityiskohtaisempaa käsikirjoitusta.
Tekstinkäsittelyohjelmat
Perinteinen konsti käsikirjoituksen tekemiseen on luonnollisesti käyttää tekstinkäsittelyohjelmia kuten Wordiä tai ilmaista Google Docs -ohjelmaa.
Tosin itse olen kokenut tämän vähän turhan rajoittavaksi ja hitaaksi tavaksi työstää kurssin käsikirjoitusta (siis siinä tapauksessa, kun lähdetään liikkeelle ihan tyhjästä eikä esimerkiksi muokkaamaan valmiista tekstitiedostoista diaesityksiä). Huomasin nimittäin, että alan aina kuin varkain kirjoittaa mahdollisimman viimeisteltyä tekstiä kuin jotain e-kirjaa, mikä hidasti työtä tosi paljon.
Esityssovellukset
Siksi teen nykyisin käsikirjoituksen suoraan joko PowerPoint- tai Google Slides -sovelluksilla, kunhan olen ensin muodostanut jo melko vedenpitävän käsityksen sisällysluettelosta ainakin pääpiirteissään.
Dioissa esittelen asiat pääasiassa ranskalaisin viiruin, jotka selostan “auki” omin sanoin jutustellen. Tämä pitää puheen myös luontevampana kuin jos lukisin tekstin suoraan käsikirjoituksesta.
On muuten hyvä muistaa sekin, että jos dia on ahdettu täyteen tekstiä, lukija alkaa itse lukea sitä ruudulta eikä muista kuunnella, mitä sanot.
Siksi diojen tekstisisältö kannattaa pitää suht kevyenä. Lukija sisäistää opit paremmin ja kuuntelee keskittyneemmin, jos tekstiä ei ole liikaa. Siitä on tehty ihan tutkimuksiakin, että oppiminen heikkenee, jos pitää yrittää lukea ja kuunnella samaa tekstiä yhtä aikaa.
Yleinen suositus on, että yhdellä dialla olisi vain yksi pääidea, enintään 5-7 bullettia ja noin 6-8 sanaa per bulletti, jotta tiedon saa napakasti kiteytettyä.
Käytä niin isoa fonttia, että se on luettavissa myös kännykän näytöllä, sillä nykyään moni katsoo kurssivideot kännykällä.
Tekstitiedostojen muuntaminen esitysdioiksi
Mutta entä jos sinulla on jo valmiita tekstitiedostoja, joita voisit käyttää verkkokurssin pohjana?
Saat näppärästi muutettua olemassa olevat tekstit esityksiksi näppärästi Canvassa: voit joko tallentaa esityksen suoraan PowerPoint-tiedostoksi tai konvertoida tekstidokumentin esitykseksi.
Esitysgrafiikasta vielä muutama huomio:
Silloin kun tein 4 askelta myyvän tekstin mestariksi -verkkokurssia, halusin panostaa siihen, että esitys olisi myös visuaalisesti mahdollisimman ammattimainen.
En löytänyt mieleistä teemaa PowerPointin olemassa olevista malleista, joten kallistuin maksullisen mallipohjan puoleen.
Löysin Creative Market -sivustolta Education Infographics -mallipohjan, joka sopi tyyliltään ja elementeiltään kuin nakutettu juuri kirjoittamista käsittelevälle kurssille.
Mutta pakko myöntää, että animointeihin ja sulavien siirtymien kanssa säätämiseen meni ehkä hiukkasen liikaa aikaa – ja nyt olenkin todennut, että vähempikin viilaaminen riittää aivan hyvin. Tärkeintä on kuitenkin keskittyä helposti omaksuttavaan asiasisältöön ja sen mahdollisimman helppotajuiseen esittämiseen ilman ylimääräisiä vippaskonsteja.
Vaikka animoinnit elävöittävät esitystä, niiden käytössä ei silti kannata mennä överiksi. Jos erilaisia elementtejä – kuten pyöräytyksiä, kellutuksia, ponnahduksia, spiraaleja ja bumerangeja vuoron perään – on liikaa, siitä syntyy vain levoton vaikutelma.
Tehosteita ei siis kannata käyttää pelkästään tehosteiden vuoksi, vaan säästellen, jotta ne eivät menettäisi tehoaan. Ytimekäs esitys on usein vaikuttavampi ja kiinnostavampi.
Siksi on hyvä malttaa pidättäytyä vain muutamissa kohtalaisen hillityissä tehosteissa (kuten muodonvaihdos, himmennys, paljastus, tai zoomaus), sillä se tekee esityksestä paitsi yhtenäisemmän, myös tyylikkäämmän.
Animaatioita kannattaa hyödyntää esimerkiksi sisällön vaiheittaisessa paljastamisessa, mikä voi auttaa opiskelijoita keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.
Toteutus (kurssivideoiden tallentaminen)
Nyt kun olet saanut kurssin käsikirjoituksen laadittua, siirrytään videoiden kuvaamiseen.
Mutta minkälaisella kameralla tai ylipäänsä tekniikalla videot kannattaa kuvata?
Se riippuu ihan siitä, miten haluat kurssivideot toteuttaa. Tässä vaihtoehtoja sisällön esittämiseksi:
- “Puhuva pää” eli näyt itse videolla puhumassa
- “Puhuva pää” pienempänä ylä- tai alareunassa näyttövideolla, kun käyt esitysaineistoa läpi
- Näyttövideo + taustaselostus ilman että sinua näkyy, kun käyt esitysaineistoa läpi
Verkkokurssien toteutuksessa voi olla hyödyllistä vaihdella esitystapaa katsojien mielenkiinnon pitämiseksi yllä. Tämä voi tarkoittaa vuorottelua puhuvan pään ja esitysdiojen välillä tai myös erilaisten visuaalisten elementtien käyttöä (kuten kuvia, kaavioita tai animaatioita).
Videoiden kuvaaminen järjestelmäkameralla
Nikon D5100*. Toteutin itse ensimmäisen verkkokurssini videot niin, että välillä kuvassa näkyi “puhuva pää” ja välillä vain esitysaineisto eli diat taustaselostuksen kera – ja välillä sekä että (siis siten, että oma puhuva pääni näkyi pikkuruutuna alareunassa ja dia taustalla). Skillshare toivoi nimenomaan tällaista toteutustapaa perustellen sitä sillä, että se kuulemma pitää opiskelijoiden mielenkiinnon yllä paremmin kuin monotoniset kalvosulkeiset.
Tähän tarkoitukseen kävi mainiosti Nikon D5100 -järjestelmäkamera, joka helppokäyttöisyytensä ansiosta sopii hyvin etenkin aloittelijoille ja harrastajille. Rungon edullisesta hankintahinnasta huolimatta kamera tallentaa nimittäin tosi korkealaatuisia Full HD -teräväpiirtovideoita. Yksi sen tärkeimpiä ominaisuuksia on videokuvausta ajatellen kääntyvä 3 tuuman näyttö, jonka avulla varmistat, että kamera kuvaa ihan oikeasti sinua eikä esimerkiksi pöydällä olevaa kukkapurkkia. Kuvanlaatua paransi vielä entisestään se, että käytin vähän järeämpää Tamronin NAF 17-50mm -objektiivia.
Lisäksi äänenlaatua voi parantaa erillisellä mikrofonilla, mikä sekin on ehdoton edellytys järjestelmäkameran käyttämiseen videoinnissa (lue lisää alta kohdasta "Mikrofonit").
Se vain, että Nikon D5100 on julkaistu jo vuonna 2011, joten jos etsit uudempaa mallia, esimerkiksi Canon EOS 250D* on sille hyvä ja hieman tuoreempi vaihtoehto.
Videoiden kuvaaminen webkameralla
Logitech C922 Pro HD Webcam*. Kun aloin työstää 4 askelta myyvän tekstin mestariksi -kurssia, päätin käyttää järkkärin sijaan webkameraa projektin nopeuttamiseksi. Järjestelmäkamerassa kun oli kumminkin se hidaste, että tiedostot piti aina siirtää muistikortilta tai piuhan kautta tietokoneelle. Webkamerassa videot voi sen sijaan tallentaa suoraan tietokoneelle tai verkkoon.
Järkkäriin verrattuna Logitech C922 on hyvin edullinen hankinta (alle 100 euroa) ja tosi helppo ottaa käyttöön. Asetusten kanssa ähräämiseen ei tuhlaannu kauheasti aikaa: kytket vain kameran USB-porttiin ja se toimii ilman erillisiä ajureita.
Ja mikä parasta varsinkin näin esteetikon näkökulmasta, Logitech C922:lla tehtyjen videoiden kuvanlaatu on erinomainen: Kamera tuottaa tarkkoja ja värikylläisiä videoita. Automaattitarkennus ja valaistuksen korjaus parantavat kuvanlaatua eri olosuhteissa. Myös mahdollisuus korvata tausta on kiva ominaisuus. Webkameran tuotokset voi yhdistää suoraan eri alustoille, kuten Twitchiin tai YouTubeen.
Pakettiin sisältyy huippuselkeä ja Logitechin oma Logitech Capture -ohjelmisto, jolla voi tallentaa videoita tai suoratoistaa niitä saman tien. Logitech Capture on siis muutakin kuin pelkkä näytöntallennin, sillä se mahdollistaa myös videoiden muokkaamisen erilaisilla tehosteilla, suodattimilla, teksteillä ja kehyksillä. Videota voi lisäksi tallentaa useammasta eri lähteestä, kuten esimerkiksi kahdesta webkamerasta ja/tai näytöltä, ja vaihdella kuvaa eri näkymien välillä.
Videoiden kuvaaminen kännykällä
Nykyisin älypuhelinten videokameraominaisuudet alkavat olla niin korkealuokkaisia, että kurssivideot voi tietysti kuvata omalla kännykällä ilman ylimääräisiä laitehankintoja.
Jos käytät kuvaukseen omaa kännykkää, muutama tärkeä seikka on syytä ottaa huomioon varmistaaksesi laadukkaan ja ammattimaisen lopputuloksen:
- Vaikka puhelimessasi olisikin optinen kuvanvakain, jalustan käyttäminen on suositeltavaa. Jatka lukemista, niin kerron omista suosikeistani pian lisää.
- Voit käyttää videoiden kuvaamisessa kännykän sisäänrakennettua mikrofonia, jos olet tarpeeksi lähellä sitä. Parempi vaihtoehto on tosin liittää puhelimeen erillinen mikrofoni, joka vaimentaa taustamelua ja korostaa puhetta yleensä kännykän omaa mikrofonia paremmin (lue lisää alta kohdasta "Mikrofonit"). Ulkoisen mikrofonin liittäminen vaatii usein adapterin (TRRS —> 3,5mm) mikrofonin ja älypuhelimen yhdistämiseksi. Käyn läpi mikrofoneja ihan omassa osiossaan tuota pikaa.
Videonkuvaussovellukset kännykkään
On olemassa monia ilmaisia videonkuvaussovelluksia, jotka päihittävät kännykän oletussovellukset monipuolisilla ominaisuuksillaan. Tässä pari vaihtoehtoa:
Open Camera. Tällä kamerasovelluksella säädät helposti muun muassa tarkennusta, valotusta, valkotasapainoa, zoomia ja äänenvoimakkuutta. Videoille voi valita eri resoluutioita, kuvausnopeuksia ja tiedostomuotoja. Lisäksi voit käyttää ajastinta tai äänikomentoja aloittamaan ja lopettamaan kuvaamisen.
InShot. Helppokäyttöinen ja tehokas kamerasovellus ja editori, jolla leikkaat, yhdistät, rajaat ja lisäät tehosteita videoihisi. Myös tekstien, musiikin, äänitehosteiden ja filttereiden lisääminen videoihin onnistuu. Videot voi tallentaa eri resoluutioilla ja kuvasuhteilla sekä jakaa ne suoraan sosiaaliseen mediaan.
Ruuduntallennusohjelmat
Ruuduntallennusohjelmalla (josta käytetään mm. myös termejä näytöntallennin, näytöntallennusohjelma, näytönsieppausohjelma) voit yleensä valita, oletko itse näkyvissä kun jaat näyttösi vai jaatko pelkän näytön. Tallennat siis omaa näyttöäsi niin että kurssilainen näkee, mitä teet tietokoneella, oli se sitten esitysdiojen läpikäyntiä tai opastusta jonkin sovelluksen käyttöön vaihe vaiheelta.
Vaihtoehtoja näytön tallennukseen löytyy ylenpalttisesti. Jos laitat Googleen hakusanaksi “free screen recorder”, huomaat, mitä tarkoitan. Tässä muutamia omia suosikkejani:
OBS Broadcaster Software. Ilmaiseksi sovellukseksi OBS on suorastaan pökerryttävän monipuolinen avoimen lähdekoodin ruudunkaappausohjelma, ja siksi käytänkin sitä nykyään aina kun tallennan koulutusvideoita. OBS on tosi suosittu näytöntallennin digiyrittäjien keskuudessa, koska se voi yhdistää eri lähteitä ja yhtä aikaa kaapata näyttöä, webkameraa, kuvia, tekstiä ja ääntä. OBS:llä kuvatut videot päihittivät kirkkaasti muut vastaavat sovellukset laadullaan ja monipuolisuudellaan – ja tiedän, mistä puhun, sillä olen testannut TOSI monia näytöntallennusohjelmia!
Xbox Game Bar. Jos tietokoneessasi on Windows 10 -käyttöjärjestelmä tai uudempi, näytön tallennus eli ruudunkaappausvideoiden tekeminen onnistuu käden käänteessä: Painat vain Windows-näppäintä ja G-kirjainta yhtä aikaa ja saat auki Xbox Game Bar -valikon. Näytön tallennuksen voit käynnistää näppäinyhdistelmällä Windows-pikanäppäin + Alt + R.
Mikrofonit
Miksi hyvälaatuisen mikrofonin käyttö verkkokurssien tekemisessä on avainasemassa, kun teet verkkokurssia? Miksi hyvään äänenlaatuun satsaaminen kannattaa jopa kuvanlaatua enemmän?
Siksi, että moni kuuntelee nykyään verkkokursseja kuulokkeilla podcastien tapaan esimerkiksi kävelylenkeillä, joten laadukkaaseen mikrofoniin kannattaa panostaa. Tämä on hyvä muuten ottaa huomioon jo kurssin suunnitteluvaiheessa ja rakentaa videot niin, että luentojen sisältö aukeaa myös ilman kuvaa. Se voi toimia yhtenä myyntivalttinakin: “Voit kuunnella kurssivideot samaan tapaan kuin vaikkapa podcasteja.”
Selkeä ja laadukas ääni tekee oppimiskokemuksesta miellyttävämmän ja auttaa opiskelijoita pysymään keskittyneinä, kun taas huono äänenlaatu voi aiheuttaa väärinkäsityksiä ja turhautumista. Pahimmassa tapauksessa opiskelija saattaa jättää koko leikin sikseen eikä suorita kurssia loppuun.
Hyvä mikrofoni vähentää kaikua, kohinaa ja taustahälyä, jota voi tulla esimerkiksi liikennemelusta, kodinkoneista, ilmastointilaitteista tai muiden ihmisten puheesta. Kaikua voi syntyä akustiikaltaan huonossa tilassa.
Tässä muutamia suosituksia erilaisista ja erikokoisista mikrofoneista, joita itse käytän. Ne ovat tosi laadukkaita mutta eivät silti maksa maltaita:
Blue Yeti -USB-mikrofoni*. Monen verkkokursseja (tai yleensä äänitöitä) tekevän ehdoton suosikki kirkkaan ja ammattitasoisen äänenlaatunsa ansiosta. Valittavana on neljä eri suuntakuviota äänilähteen ja ympäristön mukaan (eli tuleeko ääni suoraan edestä, onko tilassa puhujia useampi kuin yksi, tallennatko omaa puhetta, haastattelua vai musiikkia jne.). Ne mahdollistavat monipuolisen käytön muun muassa podcast-, striimaus- ja VO-töihin. USB-liitäntä takaa sen, että mikrofonin käyttöönotto on superhelppoa ja nopeaa (ns. plug-and-play-ominaisuus).
Pari vinkkiä: Muista asettaa mikrofoni oikealle etäisyydelle! Usein väärä etäisyys tuottaa heikon äänenlaadun. Oikea etäisyys Blue Yetin kohdalla on noin 15–30 cm:n päässä kasvoista. Älä siis puhu suoraan mikrofoniin tai “ahmi” sitä, muuten kaikki maiskaukset ja p:t ja t:t kuuluvat häiritsevän selvästi. Blue Yeti -mikrofonia ei tarvitse myöskään taittaa eteenpäin puhujaa kohti, vaan se tulisi pitää pystysuorassa.
Røde VideoMicro -haulikkomikrofoni*. Kompakti ja kevyt mikrofoni sopii erityisesti videokuvaamiseen ja vloggaamiseen, myös ulkona. Kätevä pikkumikki ei vaadi paristoja toimiakseen: sinun ei tarvitse muuta kuin liittää se piuhalla kiinni järjestelmäkameraan tai kännykkään (puhelimeen liitettäessä tarvitaan Røde SC4 -adapteri, joka sisältyy pakettiin). Deadcat-tuulisuoja vaimentaa ilmavirtaukset hyvin ja mikrofonin ns. Rycote-joustoripustin blokkaa tehokkaasti runkoäänet.
Pari vinkkiä: Suuntamikrofonilla kaiku tai taustahälinä eivät pilaa ääntä. Pitää vain muistaa, ettei kameralle voi puhua mikrofonin takaa vaan se pitää nimensä mukaisesti aina suunnata haluttua ääntä kohden. VideoMicron äänenlaatu puheääntä tallentaessa on oikein hyvä, kun etäisyys kasvoista on enintään noin metrin. Mutta mitä lähempänä mikrofoni on kasvoja, sen parempi lopputuloskin on.
Boya BY-M1 -kaulusmikrofoni*. Lavalierin edullisessa mutta tosi näppärässä kaulusmikrofonissa on hinta-laatusuhde todellakin kohdillaan ja huomattavasti parempi äänenlaatu verrattuna sisäänrakennettuihin mikrofoneihin verrattuna. Mikrofonissa on 3,5 mm -ulostulo ja sen voi yhdistää useimpiin kameroihin (toimii siis niin järkkärin, kännykän kuin läppärinkin kanssa). Pikkiriikkinen tuulisuoja vähentää taustaääniä tehokkaasti ja sitä kannattaakin pitää aina paikallaan äänitettäessä.
Pari vinkkiä: Kaulusmikrofoni on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, jos haluat puhua kameralle vähän kauempaa seisten, sillä 6 metrin johto antaa reippaasti liikkumavaraa. Tätä kannattaa kokeilla, koska seisten puhuminen voi tuntua rennommalta ja luoda siten luontevamman vaikutelman kuin puhuminen kameralle vaikkapa koneen ääressä istuen. Niin ja muista kiinnittää kaulusmikrofoni siten, että se osoittaa ylöspäin eikä ole vaatteita vasten.
Kamerajalustat ja telineet
Rollei Selfie Smartphone Tripod Traveler -jalusta*. Yksi ehdottomia suokkareitani työkalupakissani! Kevyen jalustan saa taiteltua niin näppärän kokoiseksi, että se mahtuu hyvin vaikka reppuun ja painaa tosiaan vain 60 g.
Mukana tulevan pidikkeen avulla jalustaa voi käyttää sekä älypuhelinten että järjestelmäkameroiden kanssa (joiden paino voi enimmillään olla 2000 g). Saat kuvattua videot ilman tärinöitä ja säätää korkeutta aina 120 cm asti. Ja mikä aivan parasta: jalustan mukana tulee myös Bluetooth-kaukolaukaisin (toimii CR2032-patterilla), joka on yhteensopiva Android- ja iOS-puhelimissa. Se nopeuttaa huomattavasti videoiden editointia jälkikäteen.
YOUSHARES Blue Yeti -mikrofoniteline*. Hyödyllinen lisävaruste, jos haluat parantaa Blue Yeti -mikrofonin käyttökokemusta entisestään. Teline kiinnitetään pöytään tai muulle tasaiselle pinnalle, jolloin mikrofoni pysyy tukevasti paikallaan. Kun mikrofoni roikkuu telineessä kameran yläpuolella, teline vie vähemmän pöytätilaa kuin mikrofonin oma jalusta. Voit myös rajata telineen kokonaan pois kuvasta ja eliminoida kaikki mahdolliset ylimääräiset tärähtelyt ja kolinat. Teline kääntyy joustavasti moneen eri suuntaan, joten voit säätää mikrofonin korkeutta ja etäisyyttä helposti ja nopeasti.
Valaistus
Jos kuvaat luentoja “puhuva pää” -tekniikalla, etualan (ja sinun) tulisi aina olla kirkkaammin valaistu kuin tausta. Kattovalot voi olla siis hyvä sammuttaa kuvauksen ajaksi ja valonlähde asettaa kameran taakse – tai sitten hakeutua ikkunan ja luonnonvalon ääreen.
Tässä muutama vinkki hyviksi valonlähteiksi, kun luonnonvaloa ei ole saatavilla:
Webcam Light Holder -rengasvalo kamerapidikkeellä*. Pieni rengasvalaisin oli oikea löytö, sillä pienestä koostaan huolimatta tämä selfie-lamppu on tosi tehokas ja sisältää monipuoliset säätömahdollisuudet. Sekin on yksi lemppareista, ja käytän sitä aina, kun kuvaan webkameralla.
Värille ja kirkkaudelle on kaikkiaan kolme eri asetusta ja valon voimakkuudelle 12 eri asetusta: Voit valita valkoisen, lämpimän keltaisen tai lämpimän keltaisen ja valkoisen yhdistelmän riippuen siitä, millaista tunnelmaa halutaan luoda. Klipsipidikkeellä jalustan saa kiinnitettyä tukevasti vaikka pöydän reunaan, ja se kääntyy 360° astetta haluttuun asentoon.
Lisäksi mukana on kaksi erillistä kamerapidikettä sekä kännykälle että webkameralle. Voit siis halutessasi kuvata videota kahdella kameralla yhtä aikaa kahdesta eri kuvakulmasta, jolloin saat mukavasti videoon kiinnostavuutta ja vaihtelua.
VIJIM VL100C LED -valopaneeli*. Edullinen ja kätevän kokoinen LED-paneeli on erinomainen lisävaruste, jonka voi kiinnittää joko kameran tai kännykän päälle tai selfie-tikkuun*. Se antaa hyvin lisävaloa tarpeen mukaan eri tilanteisiin. Värilämpötilaa voi säätää tuottamaan pehmeää ja tasaisesti jakautuvaa valoa, joka ei häikäise eikä aiheuta varjoja. Saat tarkkoja ja eläväisiä värejä haluamasi tunnelman mukaan, mikä parantaa videonlaatua ja tekee siitä ammattimaisemman.
Olen todennut, että nämä edulliset valaisimet riittävät minun tarpeisiini mainiosti, enkä ole kokenut poltetta hankkia kalliimpia studiovaloja, softboxeja tai valkoisia sateenvarjoja. 🙂
Lataa maksuton opas: "Verkkokurssin suunnittelu – verkkokurssin tekijän tehokkaimmat työkalut" #copycampus #verkkokurssinsuunnittelu #verkkokurssit
Taustakangas
Millaista taustaa vasten videot kannattaa kuvata? Hyvä tausta on tärkeä osa onnistunutta kurssivideota, sillä se voi vaikuttaa katsojien keskittymiseen ja muutenkin yleisvaikutelmaan.
Valitse yksinkertainen ja suht neutraali tausta, joka ei kilpaile katsojan huomion kanssa. Mieti myös sitä, miten oma pukeutumisesi ja taustan värit sointuvat yhteen. Sen verran kontrastia on hyvä olla, että erotut riittävästi taustasta eikä toisin päin. Varmista kuitenkin, ettei väriyhdistelmä ole liian levoton tai räikeä.
Huoliteltu ja siisti tausta antaa ammattimaisen vaikutelman. Jos taustalla näkyy pyykkikasoja, muovipusseja tai pyyhe roikkumassa oven päällä, se voi häiritä katsojan huomiota ja myös hieman kyseenalaistaa vaikutelmaa sinusta alasi ammattilaisena.
Ja jos ET jaksa siivota niitä pyykkikasoja pois, voit piilottaa taustan kokonaan esimerkiksi sinisellä tai vihreällä taustakankaalla (engl. blue-screen ja green-screen). Sininen tai vihreä väri on helppo poistaa tai vaihtaa muuhun taustaan (joko kuvaan tai videoon) joko editoidessa videoita tai jo kuvausvaiheessa esimerkiksi OBS-ruudunkaappaussovelluksella, kun vain tietää oikeat asetukset.
Tätä tekniikkaa sanotaan väriavainnukseksi (eli väriavaintaminen, josta käytetään myös termejä chroma key, chromakey tai kromakey).
Neewer Chromakey -sinivihreä kuvatausta*. Kun aloin selvitellä, mistä löytyisi kokoontaitettava taustakangas, jonka saa kotioloissa helposti esiin ja yhtä helposti säilöön silloin kun sitä ei käytetä, löysin tämän taustan, joka on toiselta puolen vihreä ja toiselta puolen sininen.
Vihreää taustaa olen käyttänyt silloin, kun olen halunnut lisätä puhuvan pään läpinäkyvällä taustalla kurssivideon alareunaan niin, että sulaudun siihen ilman mitään kehyksiä.
Tässä esimerkki, mitä tarkoitan:
Myös sinisen värin saa poistettua, mutta toisaalta se on näyttänyt hyvältä etenkin valokuvauksessa ihan sellaisenaan.
Teleprompterit
Vielä yksi juttu puhuva pää -tekniikkaan liittyen:
Moni verkkokurssin tekijä empii puhumista suoraan kameralle jo yksin sen takia, että pelkää sanojen menevän solmuun.
Miten siis varmistat, ettet sekoile sanoissa tai unohda, mitä pitikään sanoa?
Se onnistuu kätevästi teleprompterin eli lukulaitteen avulla. Netistä ja sovelluskaupoista löytyy runsaasti maksuttomia vaihtoehtoja, joita voit testailla.
Esimerkiksi EasyPrompter on ilmainen verkkosovellus, joka muuttaa minkä tahansa selaimen teleprompteriksi ja voit lukea tekstiä suoraan ruudulta haluamallasi nopeudella. Lisäksi voit muokata tekstin fonttikokoa ja lisätä kursiiveja tai lihavointeja helpottamaan ydinkohtien muistamista.
EasyPrompterin lisäksi olen tykännyt käyttää ilmaista kännykkään ladattavaa Elegant Teleprompter -sovellusta.
Editointi
Nyt olet saanut kurssivideot vihdoin kuvattua. Mutta millä sovelluksella videot kannattaa editoida?
Vaihtoehtoja on runsaasti, niin käyttöjärjestelmien omista ohjelmista kuin maksullisista videoeditoreistakin.
Videoiden editointiohjelmat
Aiemmin Windows-tietokoneissa oli saatavilla kätevä ja aloittelijallekin helposti omaksuttava Movie Maker -ohjelma, jonka tuki harmillisesti loppui vuonna 2017. Jos siis käyttöjärjestelmäsi on Windows 7.1 tai 8, Movie Makeria ei löydy enää valmiiksi asennettuna, vaan silloin sinun pitää käyttää jotain muuta ilmaista editointiohjelmaa, kuten esim. Openshot tai Shotcut. Ne ovat yhteensopivia useimpien Windows-versioiden kanssa.
Ja jos taas käytät Windows 10 -käyttöjärjestelmää, Videoeditori-niminen sovellus löytyy vähän mutkan kautta Valokuvat-ohjelman sisältä. Windows 11:stä eteenpäin Videoeditorin tilalle on tullut puolestaan Clipchamp-niminen ja jo huomattavasti monipuolisempi videonmuokkausohjelma, joka on myös ilmaiseksi saatavilla.
Vastaava sovellus Mac-tietokoneilla on iMovie, joka sekin on ilmainen vaihtoehto ja soveltuu erinomaisesti yksinkertaiseen videoeditointiin.
Videopad Video Editor*. Omien kurssivideoiden editoimiseen olen käyttänyt NCH Softwaren Videopad Video Editor -ohjelmaa, joka on huokeasta hinnastaan huolimatta (alle 70 $) varustettu todella monipuolisin ominaisuuksin.
Käytin jonkin aikaa Clipchampia, mutta se tuntui aika raskaalta etenkin videoiden eksportointivaiheessa (puolen tunnin videossa tuntui menevän ikuisuus), ja siihen verrattuna Videopad on vaikuttanut hoitavan homman paljon tehokkaammin. Se on saanut käyttäjiltä kehuja etenkin nopeudestaan, mutta myös helppokäyttöisyydestä, monipuolisuudesta ja hinta-laatusuhteesta. Sitä on verrattu jopa ammattilaistason ohjelmiin kuten Adobe Premiereen ja Final Cut Prohon.
Videopadista on olemassa ilmaisversio ei-kaupalliseen käyttöön, eli sitä voi testailla ilman riskiä. Itse hankin kokeilun jälkeen maksullisen version, koska tarvitsen editoria nimenomaan kaupalliseen käyttöön. Maksullisessa versiossa muokkausmahdollisuuksia on enemmän, ja sen avulla voi helposti leikata ja muokata materiaalia, lisätä tekstiä ja tehosteita sekä luoda ammattimaisen lopputuloksen.
Videopad on turvallinen valinta etenkin videoeditointia aloitteleville, mutta siinä on silti tarpeeksi ominaisuuksia myös kokeneempien käyttäjien tarpeisiin. Selkeät ohjeet ja videotutoriaalit auttavat pääsemään alkuun, vaikka ei olisi aiempaa kokemusta videoiden muokkauksesta.
TimeBolt*. Mutta miten poistaa ylimääräiset hiljaisuudet ja turhat “ööö” yms. -epäröinnit videolta mahdollisimman nopeasti?
Muun muassa tällaisia mietin viime syksynä, kun 4 askelta myyvän tekstin mestariksi -kurssi oli editointivaiheessa. Ratkaisu löytyi lopulta mainiosta TimeBolt-nimisestä sovelluksesta, jolla saa muutamalla klikkauksella automaattisesti poistettua esimerkiksi videoilta ja podcasteista kaikki ylimääräiset hiljaisuudet ja turhat tauot.
TimeBoltin avulla lopputuloksesta tulee huomattavasti alkuperäistä sutjakkaampi ja ammattimaisempi.
Mutta toisaalta joskus voi olla hyväkin, että etenet suhteellisen rauhalliseen tahtiin ja jätät tauot videolle ihan tarkoituksella. Siten annat opiskelijalle mahdollisuuden “sulatella” informaatiota ja tehdä muistiinpanoja. Opiskelija voi kuitenkin aina katsoa videot aavistuksen nopeutettuna, jos verkkainen tahti häiritsee.
Julkaisu & myynti
Yksi isoimpia kysymyksiä verkkokurssin lanseerauksessa on päättää, missä ja miten sen julkaisee: omilla nettisivuilla, oppimisalustalla vaiko jollain tietyllä verkkokurssialustalla.
Kaikissa on puolensa ja puolensa.
Omat nettisivut
Kun julkaiset kurssin omilla nettisivuilla, saat itse päättää kaikesta – sisällöstä, ulkoasusta, hinnoittelusta, maksutavoista ja markkinoinnista. Voit rakentaa omaa brändiäsi ja luoda yksilöllisen oppimiskokemuksen.
Tämä vaihtoehto vaatii kuitenkin teknistä osaamista, kärsivällisyyttä ja rahaa. Pitää hankkia oma verkkotunnus, webhotelli, tili videopalveluun (kuten Vimeoon kurssivideoiden jakamista varten), verkkosivujen rakennustyökalu ja mahdollisesti myös LMS-lisäosa, jos toteutat sivuston esimerkiksi WordPressillä.
Myös asiakastuki verkkokurssin ostajille, mainostaminen ja näkyvyys ovat tietysti tässä tapauksessa täysin omalla kontollasi.
Masterstudy – Education WordPress Theme*. Jos haluat myydä kursseja omien nettisivujen kautta ja etsit monipuolista ja nimenomaan verkkokursseihin soveltuvaa WordPress-teemaa, Masterstudy on tehty juuri sitä tarkoitusta varten.
Se sisältää LMS-lisäosan, joka mahdollistaa verkkokurssien luomisen, julkaisemisen ja hallinnoinnin WordPress-sivustolla (LMS tulee siis sanoista Learning Management System eli tarkoittaa oppimisen hallintajärjestelmää). LMS-lisäosan avulla voit rakentaa kurssin sisällön, lisätä tehtäviä, arviointeja, todistuksia ja muita toimintoja, jotka tukevat oppimista. Voit myös seurata opiskelijoiden edistymistä ja suorituksia, sekä kommunikoida heidän kanssaan.
Verkkokurssien myynti omien nettisivujen kautta on noin pintapuolisesti arvioiden rahallisesti kannattavin vaihtoehto, kun mikään alusta ei ole ottamassa omaa siivuaan myyntituloista.
Mutta: sivuston rakentaminen voi viedä paljon aikaa ja vaatia teknistä osaamista etenkin, jos sivusto kaatuu. Silloin kannattaa puntaroida, miten arvokasta oma aika on ja paljonko loppupeleissä säästää oman ajan lisäksi rahaa ja hermoja, jos ei ole kaikesta yksin vastuussa.
Oppimisalustat
Kuten alussa mainitsin, julkaisin ihan ensimmäisen kurssini “Simple Copywriting Secrets: How to Write Killer Sales Copy” ensin Skillsharessa ja sittemmin myös Udemyssa. Ne ovat verkossa toimivia oppimisalustoja, jotka tarjoavat laajan valikoiman kursseja eri aiheista.
Olihan se tosi helppoa, mutta rahallisesti ei niin kannattavaa. Varsinkin Udemyssa käteenjäävä summa per kurssimyynti voi jäädä naurettavan pieneksi. Maksettava osuus riippuu ihan siitä, saatko itse myytyä kurssiasi omien markkinointikanaviesi kautta vai päätyykö opiskelija ostamaan sen Udemy-alustalta hakutulosten perusteella tai jonkun Udemyn kampanjan myötä.
Skillsharen palkkiomalli on hieman erilainen, ja opettajalle maksetaan katsottujen minuuttien perusteella. Oman kokemukseni perusteella verkkokurssin julkaiseminen Skillsharessa on opettajan kannalta toimivampi ja tuottoisampi vaihtoehto kuin Udemy pitkällä aikavälillä: varsinkin jos jaksaa olla aktiivinen ja kommentoida kurssilaisten tuotoksia ja kannustaa keskusteluun, sitä enemmän kurssivideoita katsotaan.
Hyvä puoli sekä Udemyssa että Skillsharessa on valmis yleisö ja isot areenat. Lisäksi plussaa on myös se, ettei kursseista koidu mitään ylläpito- tai kuukausimaksuja opettajalle. Kursseja voi julkaista niin monta kuin jaksaa, ja itse asiassa näillä alustoilla voi alkaa niittää mainetta ja menestyä ihan hyvinkin, jos kursseja on useampia ja opiskelijat antavat niistä positiivista palautetta.
Myös opiskelijan kannalta ostos on turvallinen: kurssit ovat saatavilla aina kun sen on kerran ostanut.
Huono puoli taas on se opettajan kannalta, että kurssia pitää markkinoida tosi aktiivisesti, jotta se erottuisi joukosta ja myisi edes jonkin verran. Lisäksi omaan brändi-ilmeeseen ei voi vaikuttaa käytännössä mitenkään.
Sekä Skillshare että Udemy ovatkin pääasiassa markkinapaikkoja, joissa voit julkaista oman kurssisi, lisätä tunnettuuttasi ja saada siivun myyntituloista. Siksi ne ovat hyvä valinta aloittelijoille, jotka haluavat hyödyntää oppimisalustojen valmista asiakaskuntaa ja näkyvyyttä.
Verkkokurssialustat
Mutta entä jos nimenomaan haluat rakentaa omaa brändiä ja yhteisöä verkkokurssiesi ympärille?
Skillsharen ja Udemyn kaltaisiin koulutussivustoihin verrattuna verkkokurssialustat tarjoavat opettajille laajemman valikoiman työkaluja infotuotteiden ja kurssien toteuttamiseen ja markkinointiin ja myös kuluttajille kokonaisvaltaisemman käyttökokemuksen.
Verkkokurssialustat ovat erinomainen vaihtoehto silloin, kun haluaa tehdä kurssien julkaisusta, myynnistä ja omasta elämästä aika paljon helpompaa – vaikka siitä pitääkin maksaa.
Valinnanvaraa on runsaasti, ja tunnetuimpien ja luotetuimpien kurssialustojen joukossa ovat esimerkiksi Kajabi, Podia ja Teachable, ja kotimaisista kovasti kehuttu Campwire.
Podia*. Kun etsin omiin tarpeisiini sopivinta verkkokurssialustaa, tein aika perusteellisen vertailevan tutkimuksen eri alustojen välillä. Nykyisin käytän Podiaa, sillä se tarjoaa todella monipuoliset ominaisuudet ja on silti hyvin huokea hinnoittelultaan verrattuna esimerkiksi Kajabiin (alk. 149 $/kk) tai Campwireen (alk. 99 €/kk).
Itselläni on käytössä Mover-peruspaketti, joka maksaa edullisimmillaan vähän yli 30 € kuussa. Se on riittänyt minulle vallan mainiosti. Voisin periaatteessa pyörittää koko “valtaisaa” liiketoimintaani sen kautta: tehdä kotisivut, myydä verkkokursseja, perustaa sähköpostilistan tilaajille ja kerätä liidejä.
Nyt olen toteuttanut jaon CopyCampuksen verkkosivujen ja Podian välillä niin, että tuotteiden myyntisivut ovat CopyCampuksen nettisivuilla, ja niistä on linkit Podian ostoskoriin.
Podiassa voin tarjota sekä ilmaisia (kuten liidimagneetteja) että maksullisia tuotteita tai palveluita. Voin myydä ihan yhtä lailla infotuotteita (esim. verkkokursseja ja e-kirjoja) kuin palveluitakin (coaching-sessioita tai copywriting-palveluita).
Ja mikä parasta, pystyn vaikuttamaan sivujen ulkoasuun ja käyttämään brändini fontteja ja värejä. Tässä esimerkiksi CopyCampuksen tuotteista ja palveluista listattuina Podian sivulla.
Jos siis haluaa keskittää kaikki toiminnot yhteen ja samaan paikkaan, Podia on siihen erinomaisen kätevä, monipuolinen ja hinnoittelultaan varteenotettava vaihtoehto. Mover-peruspakettikin sisältää kaiken, mitä digiyrittäjä tarvitsee, muun muassa omat nettisivut (johon voit määritellä oman domainin), laskeutumissivut tuotteille, sähköpostilistan rakentamisen automaatioineen, verkkokurssialustan ja maksuliikenteen Stripen ja PayPalin kautta.
On erittäin helpottavaa tietää, että kaiken saa tarvittaessa samasta paikasta, eikä itse tarvitse opetella koodaamaan ihan kaikkea (tai palkata koodaria apuun hädän hetkellä).
Alun perin minulla oli tosin suunnitelmissa rakentaa verkkokauppa kurssimyyntiä varten omille nettisivuille, hoitaa maksuliikenne WooCommerce-lisäosan kautta ja toteuttaa kurssit LMS-lisäosan avulla.
Lopulta tämä alkoi tuntua turhan työläältä ratkaisulta, joten päädyin sitten kuitenkin tähän valmiiseen ns. avaimet käteen -pakettiin.
Mutta mikä oli ylivoimaisesti suurin syy, miksi päädyin käyttämään Podiaa?
Se, etten halunnut olla yksin vastuussa kurssisivuston toimivuudesta tai materiaalien saatavuudesta.
Minun ei tarvitse maksaa erikseen videopalvelusta (kuten Vimeosta) kurssivideoiden tallentamiseen ja jakamiseen. Podiaan voi ladata reippaasti videoita, mutta suosituksena on, että yhden videon tiedostokoko on enintään 1 GB.
Minun ei tarvitse myöskään huolehtia maksuliikenteestä tai siitä, että jos minulle tapahtuisi jotain, maksaneet asiakkaat eivät enää pääsisikään materiaaleihin käsiksi, mikä olisi aika iso mainehaitta.
Jos kurssisivuilla on jotain häikkää, niin ostaja kuin myyjäkin voivat tarvittaessa kääntyä Podian helpin puoleen.
Ja jos kävisi niin, että sanoisin jossain vaiheessa irti oman Podia-tilaukseni, se ei vaikuta ostettuihin sisältöihin opiskelijoiden näkökulmasta vaan ne ovat aina heidän käytettävissään.
Tämä on huomattava hyöty verrattuna siihen, että ostat kurssin, joka on saatavilla vain kouluttajan omilla verkkosivuilla, mutta jota silti markkinoidaan elinikäisellä käyttöoikeudella.
Kun kouluttaja sitten vaihtaakin alaa (tai maisemaa), ei kurssisivuston ylläpitäminen olekaan enää niin ajankohtaista tai tärkeää, eikä urli pian enää toimikaan kun webhotelli- ja domain-maksuja ei ole maksettu.
Ainoa, jolta voi kysellä materiaalien perään, on kurssin myyjä, mutta häneen ei saa enää yhteyttä, koska yhteystiedot olivat nyt jo suljetuilla sivuilla…
Eli kuten varmaan jo arvasit, näistä kolmesta eri vaihtoehdosta suosittelen lämpimästi verkkokurssialustoja kurssin julkaisuun ja myyntiin, jos haluat saada kurssisi nopeasti julkaistua ja ylipäänsä nukkua yösi paremmin. Olen itse kokenut sen ehdottomasti turvallisimmaksi ja luotettavimmaksi vaihtoehdoksi sekä myyjälle että ostajalle.
Mutta se on vain oma mielipiteeni. Toisille ratkaiseva kysymys voi olla esimerkiksi se, saako kurssialustaan yhdistettyä suomalaisia verkkopankkimaksutapoja. Se onkin hyvä selvittää etukäteen, sillä verkkopankkimahdollisuus on korttimaksuja suositumpi maksutapa kotimaisissa yhteyksissä.
Markkinointi
Nyt olet saanut vihdoin oman verkkokurssisi valmiiksi ja on aika alkaa myydä sitä. Miten ja missä omaa verkkokurssia kannattaa sitten markkinoida?
Markkinointi on avainasemassa verkkokurssisi menestyksen kannalta – ja itse asiassa yksi tehokkaimpia keinoja verkkokurssin onnistuneeseen lanseeraukseen on ennakkomarkkinointi. Voit kuulostella esimerkiksi somessa, sähköpostissa tai pienellä gallupilla, mikä verkkokurssin aihe kiinnostaisi kohdeyleisöäsi eniten jo ennen kuin alat suunnitella verkkokurssia.
Tässä 12 vinkkiä, missä ja miten voit alkaa markkinoida verkkokurssiasi (tai testata verkkokurssin ideaa):
Nettisivut
Jos nettisivusi on rakennettu oikein – eli SEO on kunnossa ja saat ohjattua sivustollesi liikennettä esimerkiksi pitämällä blogia – ne ovat tietysti yksi tärkeimmistä kanavista verkkokurssisi markkinoimiseen.
Nettisivuilla voit tarjota sivustokävijälle liittymislahjan (eli yleensä joko digitaalisessa muodossa ladattavaa sisältöä tai sitten palveluita) joko ilmaiseksi tai hyvin huokeaan hintaan vastineeksi yrityksen nettisivuilla kävijän yhteystiedoista. Tällaisen liidimagneetin myötä he liittyvät yrityksesi sähköpostilistalle ja pääsevät sitä kautta tutustumaan lähemmin tarjoamiisi tuotteisiin tai palveluihin – myös verkkokursseihin.
CopyCampuksen nettisivut olen toteuttanut Thrive Themesin maksullisella Thrive Architect* -lisäosalla WordPress-alustalle, ja liidimagneettien keräämiseen käytän puolestaan juuri siihen tarkoitukseen tehtyä Thrive Leads* -lisäosaa.
Webhotellin olen tilannut kotimaiselta Domainhotellilta*, jonka palvelut on suunniteltu erityisesti WordPress-alustaa silmällä pitäen. Domainhotelli on osoittautunut tosi luotettavaksi firmaksi ja päihittää monet kilpailijansa mennen tullen hinnoillaan, monipuolisilla lisäpalveluillaan ja nopeasti reagoivalla asiakastuellaan.
Verkkokurssin suunnittelu haaveissa? Ota talteen vinkit verkkokurssin tekijän tehotyökaluista pienellä budjetilla!
Sähköpostimarkkinointi
Sähköpostimarkkinointi on yksi tehokkaimmista tavoista markkinoida verkkokurssia, sillä se antaa sinulle mahdollisuuden luoda henkilökohtaisen ja pitkäaikaisen suhteen kohdeyleisöösi.
Joten heti kun olet saanut avattua nettisivut, lisää niille liidimagneetti ja ala sen avulla kerätä sähköpostilistaa.
Voit käyttää esimerkiksi Podian* sisäänrakennettua sähköpostimarkkinointityökalua tai sitten ihan erillisiä sähköpostiohjelmia, joista suosittuja ovat esimerkiksi ActiveCampaign*, Mailchimp, ConvertKit tai Mailerlite. Niissä voit luoda liittymislomakkeen, jonka voi upottaa minne tahansa sivustolle, ja sitä kautta tilaajan yhteystiedot poimitaan talteen. Kun tilaaja syöttää yhteystietonsa liidimagneetin saadakseen, se käynnistää automaattisesti lähtevien sähköpostien sarjan.
Jos sinulla nettisivut ja siellä verkkokursseja myynnissä mutta EI vielä liidimagneettia, asia kannattaa korjata mahdollisimman pian!
Lue myös: Mikä on liidimagneetti? Ota talteen liidimagneettiplanneri!
Blogipostaukset & sisältömarkkinointi
Edellisiin liittyen, hyödynnä blogia. Kirjoita blogiartikkeleita, joissa keskityt johonkin tiettyyn osa-alueeseen, jota kurssisi käsittelee. Voit jakaa postausta uutiskirjeesi tilaajille, someseuraajille ja lisätä postaukseen linkin kurssiin.
Sosiaalinen media
Hyödynnä somekanavia ja jaa niissä sisältöä, joka liittyy kurssisi aiheeseen.
Voit esimerkiksi antaa maistiaisia kurssista lyhyillä videoilla tai kirjoittaa päivityksiä, joilla herättelet sopivasti kohdeyleisön uteliaisuutta.
Ryhmät
Listaa kaikki mahdolliset ryhmät, joiden jäsenille voisi olla hyötyä verkkokurssistasi. Monilla ryhmillä on omat sääntönsä siihen, saavatko ryhmän jäsenet mainostaa mitään omia tuotteita tai palveluita, ja jos kyllä, minä viikonpäivinä se on sallittua. Merkitse päivät kalenteriin ja jaa verkkokurssisi myyntisivua ryhmässä noina päivinä.
Maksullinen mainonta
Käytä maksullista mainontaa esimerkiksi Googlessa, Facebookissa tai TikTokissa ja linkkaa mainoksesta suoraan verkkokurssisi myyntisivulle.
Vaikuttajamarkkinointi
Tiedätkö ketään “influenssereita” samalta alalta? Voisitko päästä heidän haastateltavakseen, vaikkapa podcastiin? Voit tietysti myös alkaa pitää omaa podcastia, jos mahdollista, ja kertoa kuulijoille kurssista.
Yhteistyöt & affiliate-markkinointi
Tee yhteistyötä muiden saman alan ammattilaisten kanssa ja ehdota heille yhteistyötä: sinä lupaat mainostaa heidän verkkokurssiaan omalle sähköpostilistallesi, ja he tekevät samoin omille uutiskirjeen tilaajilleen. Suosittelusta voi tarjota myös palkkion, jos kurssi menee kaupaksi.
Verkostot
Hyödynnä verkkokurssin markkinoinnissa olemassa olevia verkostojasi, kuten nykyisiä yhteistyökumppaneita, entisiä kollegoita tai muita omia kontakteja. Ota yhteyttä sellaisiin henkilöihin, joita verkkokurssi voisi kiinnostaa. Tai voisivatko he tietää omassa tuttavapiirissään jonkun, jolle kurssista voisi olla hyötyä?
Myyntisivu
Kirjoita loistava myyntisivu, jossa SEO ja kaikki muutkin myynnin kannalta ratkaisevat elementit on hiottu kohdilleen. Myyntisivulla vakuutat potentiaaliset asiakkaat siitä, että kurssisi on heidän aikansa ja rahansa arvoinen.
Lue myös:
4 askelta myyvän tekstin mestariksi -verkkokurssi
Webinaarit ja live-lähetykset
Järjestä webinaari (joko tallenteena tai livenä) jostain yleisestä ongelmasta tai haasteesta, johon kohdeyleisösi voi helposti samaistua. Aiheena voi olla myös jokin tietty osio kurssistasi.
Loppuvaiheessa webinaaria siirry esittelemään kurssin sisältöä ja miten se voi tarjota täsmällisen ratkaisun pulmaan tai helpottaa osallistujien elämää.
Tarjoa osallistujille myös houkuttelevaa porkkanaa, joka saa heidät pysymään mukana linjoilla. Se voi olla esimerkiksi erikoishinta tai vain bonukset, joiden sisällön paljastat vasta lopuksi. Voit tarjota näitä etuja vain niille, jotka ilmoittautuvat kurssille webinaarin aikana.
Arvostelut ja suositukset
Hyödynnä kurssin mainostamisessa saamiasi asiakaspalautteita kurssin jo suorittaneilta. Hyvät arviot ja myönteiset kommentit ovat yksi parhaimmista keinoista saada uusia opiskelijoita kurssille mukaan.
Vuorovaikutus
Ole aktiivisessa vuorovaikutuksessa seuraajiesi kanssa: vastaa kommentteihin ja kysymyksiin, pyydä palautetta, järjestä gallupeja tai kilpailuja tai lähetä kutsuja webinaareihin tai live-tapahtumiin.
Voit esimerkiksi luoda Facebookiin tai Discord-keskustelualustalle jo lanseerausvaiheessa oman ryhmän, jossa osallistujat saavat tilaisuuden tutustua sinuun etukäteen, saada vertaistukea ja vaihtaa kokemuksiaan.
Yhteenveto: Verkkokurssin suunnittelu: Verkkokurssin tekijän tehokkaimmat työkalut
Laadukkaisiin työkaluihin ei tosiaankaan tarvitse tuhlata omaisuuksia, kunhan tiedät, mistä etsiä.
Verkkokurssin suunnittelu, ammattimainen toteutus ja markkinointi on täysin mahdollista jopa kokonaan ilmaisilla työkaluilla tai sitten hyvin maltillisin kustannuksin.
Tässä artikkelissa listasin lukuisia esimerkkejä maksuttomista ja edullisista mutta silti tosi toimivista työkaluista, joita olen itse käyttänyt ja joiden avulla sinäkin voit säästää aikaa, rahaa ja ennen kaikkea hermoja verkkokurssien toteutuksessa.💸✨
Nyt sinun ei tarvitse lähteä suin päin kokeilemaan eri työkaluja, vaan voit ottaa vinkit talteen tästä artikkelista ja luoda vaikuttavaa sisältöä.
Kooste työkaluista
Tässä vielä kooste tässä artikkelissa mainituista työkaluista tai palveluista, joita verkkokurssin tekijä tarvitsee työkalupakkiinsa:
Ideointi
- Kyselyt: Google Forms
- Muistiinpanovälineet: Kierrevihko, Google Docs
- Miellekartat: Mindomo, Xmind
- Post-it-lappuset & vihkot
Käsikirjoitus
- Tekstinkäsittelyohjelmat: Word, Google Docs
- Esityssovellukset: PowerPoint, Google Slides, Education Infographics -mallipohja
- Tekstitiedostojen muuntaminen esitysdioiksi: Canva
Toteutus (kurssivideoiden tallentaminen)
- Videoiden kuvaaminen järjestelmäkameralla: Nikon D5100, Canon EOS 250D
- Videoiden kuvaaminen webkameralla: Logitech C922 Pro HD Webcam (+ Logitech Capture -ohjelmisto)
- Videoiden kuvaaminen kännykällä
- Videonkuvaussovellukset kännykkään: Open Camera, InShot
- Ruuduntallennusohjelmat: OBS Broadcaster Software, Xbox Game Bar
- Mikrofonit: Blue Yeti -USB-mikrofoni, Røde VideoMicro -haulikkomikrofoni, Boya BY-M1 -kaulusmikrofoni*
- Kamerajalustat ja telineet: Rollei Selfie Smartphone Tripod Traveler -jalusta, YOUSHARES Blue Yeti -mikrofoniteline
- Valaistus: Webcam Light Holder -rengasvalo kamerapidikkeellä*, VIJIM VL100C LED -valopaneeli
- Sopivan taustan valitseminen videoille: Neewer Chromakey -sinivihreä kuvatausta*,
- Teleprompterit: EasyPrompter, Elegant Teleprompter
Editointi
Julkaisu & myynti
- Omat nettisivut: Masterstudy – Education WordPress Theme
- Oppimisalustat: Skillshare, Udemy
- Verkkokurssialustat: Podia
Markkinointi
- Sosiaalinen media
- Ryhmät
- Maksullinen mainonta
- Blogipostaukset & sisältömarkkinointi
- Vaikuttajamarkkinointi
- Yhteistyöt & affiliate-markkinointi
- Verkostot
- Myyntisivu
- Sähköpostimarkkinointi
- Webinaarit ja live-lähetykset
- Arvostelut ja suositukset
- Vuorovaikutus
Toivottavasti sait näistä vinkeistä inspiraatiota oman verkkokurssisi suunnitteluun ja työstämiseen! Kokeile eri strategioita, seuraa tuloksia ja muokkaa suunnitelmaasi niiden perusteella.
Onko sinulla joku näppärä lempityökalu, jota voisit suositella muillekin verkkokurssien tekijöille? Kommentoi ja kerro siitä alla!
Piditkö artikkelista? Jaathan sen muillekin: